Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
06:09:55 Ezekre figyeljünk gombaszedéskor! | |
Forrás: [origo] | 2014.08.07. A mostani csapadékos, párás idő kedvez a különböző gombafélék elterjedésének, ami sokakat gyűjtésre ösztönözhet. Ez az időtöltés azonban nem veszélytelen, egy apró tévedés is elegendő ahhoz, hogy a gombapörköltbe csiperke helyett gyilkos galóca kerüljön. Hogyan különböztethetjük meg a veszélyes és ártalmatlan gombákat? Korábbi cikkünk felelevenítésével ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Figyelem! Az alábbi információk ismeretterjesztő jellegűek, és nem pótolják a hivatásos gombaszakértő véleményét! Az elfogyasztásra szánt gombákat mindig ellenőriztessük hivatásos gombaszakértővel! Szögezzük le, hogy a nagygombák (azaz a nagyméretű termőtesttel rendelkezők) körében igen sok ehető faj mellett sok olyan is van, amely méreganyagot ugyan nem tartalmaz, fogyasztása azonban mégsem célszerű vagy javallott (például jellege, íze miatt). Viszonylag kevés azon fajok száma, amelyek kimondottan káros (mérgező) anyagokat tartalmaznak, ezek közül is csak néhány olyan van, amely a fogyasztó ember (állat) számára súlyos vagy akár halálos kimenetelű mérgezés kockázatát hordozza. A gomba részei - balra egy lemezes, jobbra egy csöves gomba rajza A legveszélyesebb mérgezést okozó gyakori gombafaj a gyilkos galóca (Amanita phalloides: 1. ábra). A termőtestet a változó színű kalap (fehéres-sárgás-zöldes-barnás, illetve ezek különféle variációi) mellett a mindig fehér lemezek, a tönkön a jellegzetes gallér, a tönk alján pedig a bocskor megléte jellemzi.A gomba húsa kemény, illata emlékeztethet a nyers burgonya illatára. Vigyázzunk, mert a kalap színe igen változó lehet, ezért koncentráljunk a három, fent említett tulajdonságra (tehát lemez, gallér és bocskor), mert ezek együttes megléte biztosan jelzi a gyilkos galócát. 1. ábra Gyilkos galóca A gombaszedők nem túl szerencsés szokása, hogy sokszor csak a kalapot és egy rövidebb tönkrészt törnek (vágnak) le. Ilyenkor nem áll már rendelkezésre a tönk alsó része (a bocskor megfigyelésére), teendőnk viszont az, hogy ekkor is tételezzük fel a bocskor meglétét, és akadályozzuk meg az adott gomba felhasználását. A gyilkos galóca termőhelye egyébként bármilyen erdő (lomb- és fenyőerdő) lehet, minthogy úgynevezett mikorrhizás életközösségben él sokféle fás növénnyel, de akár egy-két fa is elegendő lehet a szimbiózis létrejöttéhez, így akár kertben is találkozhatunk vele. A gomba minden része igen mérgező vegyületeket tartalmaz, a legerőteljesebb hatása azonban az amanitineknek van. Ezek a májba kerülve a sejtek egyik alapvető enzimét (RNS-polimeráz II.) gátolják, aminek következtében a máj, majd később más szervek működése is súlyosan károsodik, s szerencsétlen esetben mindez akár halálos kimenetelű is lehet. A bajt fokozhatja az is, hogy a mérgezés lappangási ideje meglepően hosszúra nyúlhat (néhány órától akár 24-36 óráig is), s minél később ismerik fel, hogy valójában mi a mérgezés oka, annál rosszabb kilátásokkal kell számolni, hiszen a méreganyagok időközben felszívódnak. 2. ábra A gumós csiperke egy csoportja, kiszóródó spórákkal Milyen más, ehető gombákkal téveszthető össze a gyilkos galóca? A jogos kérdésre válaszunk az, hogy elsősorban a csiperkék jöhetnek szóba (2. ábra). E közismert gomba nemzetség jó néhány kitűnő, ehető fajjal képviselteti magát. A legfontosabb alaktani különbség a csiperkék lemezeinél figyelhető meg, hiszen azok fiatalon rózsaszínűek, amely szín később barnássá, barnává, illetve akár feketévé változik. Mindezen színbeli eltérés magyarázatát az adja, hogy a spórák színe a gyilkos galócánál fehér, a csiperkéknél azonban színes (barna, fekete). 3. ábra A fiatal gyilkos galóca boszorkánytojása - a gyűjtött gombákat mindig nézessük át szakértővel! Vigyázni kell az igen fiatal gomba leszedésével is: fejlődése folyamán ugyanis a galóca egy burokban fejlődik, és tojásszerű képletet ("boszorkánytojás": 3. ábra) mutat, ami újabb tévesztésekhez vezethet. Néhány pöfeteggomba ugyanis szintén első pillanatban tojásszerű, fehéres termőtestű. Mikológiai szempontból teljesen más a termőtest szerkezete, mégis lehetnek megtévesztő hasonlóságok. 4. ábra Bimbós pöfeteg A gyakran előforduló bimbós pöfeteg (4. ábra) fiatal, fehér termőtestei például nagyon hasonlíthatnak a galóca "tojásokhoz", ráadásul azonos erdei termőhelyen fejlődhet mindkettő. A különbség azonban nyilvánvalóvá válik, ha mindkettőt kettévágjuk: a pöfeteg belül egynemű, homogén jellegű, a galóca tojásban azonban felismerhetők a fiatal termőtest részei (kalap, tönk és lemez-kezdemények). 5. ábra Mezei szegfűgomba Az összetéveszthető gombapárok következő példája a mezei szegfűgomba - susulyka lehet. A közkedvelt mezei szegfűgomba (Marasmius oreades: 5. ábra) kalapja néhány centiméteres, előbb domború, majd lapos, színe világos (sárgás-fehér, vörösesbarna, középen néha sötétebb), lemezei pedig a kalappal egyező színűek. Lemezei ritkán állnak, a tönkje karcsú, kissé merev (különösen a tönk alsó részén), ezért csak a kalapot és a tönk felső részét gyűjtsük. A gomba fűszeres, kellemes illatú (szegfűszegre, esetleg mandulára emlékeztet). Réteken, legelőkön, de akár kertekben, parkokban is teremhet, alkalmanként akár nagy mennyiségben. 6. ábra Mezei susulyka Éppen a termőhely azonossága vezethet az ugyancsak ilyen helyen élő susulyka fajokkal való esetleges tévesztéshez. A susulykák (így például a mezei susulyka, Inocybe fastigiata: 6. ábra) lemezei sűrűn állók, a kalap kúpos, felülete sugarasan szálas, a tönkje törékeny (nem szívós), szaga kellemetlen. 7. ábra Parlagi tölcsérgomba A mezei szegfűgomba gyűjtése során más tévesztés is előfordulhat. Így a parlagi tölcsérgomba (Clitocybe rivulosa: 7. ábra) szintén gyepekben, füves társulásokban, kertekben vagy útszélen fordulhat elő. E gombafaj mérete, színe és termőhelye hasonlít a mezei szegfűgombáéhoz, a kalapja domború, majd később tölcsér alakú. A szegfűgomba közé keveredve súlyos mérgezést okozhat! 8. ábra Lucfenyvesi rizike A rizikék a nagyra tartott tejelő-gombafajok közé tartoznak. Hazánkban több rizike faj is él, a vörösödőtejű és a lucfenyvesi rizike (zöldsávos tejelőgomba) gyakoribbak, az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) ritkább. Fennáll a téveszthetőségük egy ugyancsak tejelő csoporttal, a szőrgombákkal, ahol azonban a tejnedv mindig fehéres, és általában nem változtatja meg a színét, vagy ha igen, lassan sárgulhat, barnulhat. Az értékes rizikék esetében a vörösödőtejű rizike narancsszínű tejnedve borvörössé változik, a lucfenyvesi rizike (8. ábra) borvörös tejnedve lassan megzöldül, az ízletes rizikének pedig a lemezei zöldülnek meg. 9. ábra Szőrgomba faj Fontos különbség még, hogy a szőrgombák (9. ábra) kalapfelszínén - nevüknek megfelelően - jellemző, bozontos szőrözöttség figyelhető meg. A szőrgombák legtöbbjének jelenlétére egyébként erős, égetően csípős íz is felhívhatja a figyelmet. 10. ábra Vöröses kénvirággomba Tévedés fordulhat elő a kénvirággombák (Hypholoma nemzetség) gyűjtése kapcsán is. Igen gyakori, de kisebb, gyomor-bél tünetekkel járó mérgezést okozhat a vöröses kénvirággomba (Hypholoma sublateritium: 10. ábra), melynek termőtest csoportjai lombos fák tönkjén, maradványain élnek. Lemezei sárgásak, olajbarnásak, a termőteste húsos, elég kemény. 11. ábra Fenyő-kénvirággomba A kinézetében igen hasonló, de ehető a fenyő-kénvirággomba (Hypholoma capnoides: 11. ábra). Ennek a fajnak a felismerésénél segíthet a lemezek szürkés árnyalata, de legfőképp az, hogy ez a gomba tűlevelű fákon (főleg lucfenyőn), azok tuskóin nő. 12. ábra Világító tölcsérgomba Volt már példa a világító tölcsérgomba és a rókagomba tévesztésére is. A világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius: 12. ábra) lombos fák faanyagán, tuskóin általában csoportosan nő, néhol gyakori faj. Kalapja kezdetben domború, behajló szélű, később inkább tölcséres. Színe sárga, aranysárga, idősödve egyre sötétedik. Nevét onnan kapta, hogy fiatalon lemezei (vagy esetleg micéliumkötegei) sötétben foszforeszkálhatnak. Közepesen súlyos mérgezést okozhat. 13. ábra Rókagomba A rókagomba (13. ábra) kalapja és tönkje kétségkívül sárga, sárgás, de a kalap alsó részén lévő képletek nem lemezek, hanem ráncok, melyek mélyen, hosszan lefutnak a tönkre, tehát a termőtest szerkezete igen eltér a világító tölcsérgombáétól. Bár a rókagomba húsának jellege néha talán túl szívós, kemény, sokféle célra felhasználható, kiváló étkezési gomba. Mikorrhizás, azaz szimbiózisban élő, sajnos az utóbbi időben visszaszoruló faj. A fenti példákkal azt szerettük volna bemutatni, hogy az egyébként csodálatos gombavilág rejteget olyan hasonlóságokat, melyek kétségkívül megnehezítik a biztonságos eligazodást. A megoldásnak két módja lehet: ismerjük meg minél jobban őket, illetve a család asztalára szánt csemegéket mindig ellenőriztessük hivatásos gombaszakértővel! Dr. Vetter János A szerző a Magyar Mikológiai Társaság volt elnöke, a Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. | |
|