Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:41:22 Fázik? Ezek az ételek majd felmelegítik! | |
Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.01.30. Létezik olyan ebédrecept, amihez alig kell dolgozni, olyan lassan készül el, hogy közben kirándulhatunk egyet, és hazaérve csak meg kell enni, sőt még az átfagyott családot is felmelegíti? Ha az ember családnak vagy több embernek főz, gyakran előfordul, hogy nem az ízléshez vagy a vágyakhoz kell a napi menüt igazítani, hanem az aktuális élethelyzethez, mikor az egyszeri háziasszony ahelyett, hogy panírozással és a forró olaj melletti ácsorgással töltené a vasárnap délelőttöt, inkább a domboldalon szánkózna a gyerekeivel, vagy megmászná a fagyos Gellért-hegyet. Az oldalas átveszi a káposzta és a többiek ízét is Utána viszont szeretne valamit a jól átfázott, megéhezett család elé tenni, méghozzá azonnal, úgy, hogy már semmit ne kelljen vele csinálni, csak leülni és megenni. Ennek az ételnek rengeteg feltételnek kell megfelelnie: legyen előre elkészíthető, és melegítve is finom, de még jobb, ha éppen addigra van kész, mikor hazaérünk, ugyanakkor sok munka sincs az előkészítésével reggel. Mindezen felül laktató, gyorsan átmelegítő, igazi téli kényeztető ételnek kell lennie. Most olyan recepteket készítettünk, melyek mindegyik felsorolt követelményt simán teljesítik. Káposztás-almás sült oldalasA hús tökéletesen omlós lesz Alapanyagok:
A címe sokkal hosszabb, mint amennyi munka van vele. Igazi súlyos, téli étel, egy napra elegendő energiatartalommal. Az alapanyagokat egymásra halmozom – lehetőleg vas- vagy agyagedényben – legalulra jön a káposzta, rá a szilva, a megpucolt, kicsumázott, negyedelt alma, felkarikázott kolbász, legfelülre az oldalas, sütőbe teszem, és 150 fokon körülbelül négy órán keresztül békén hagyom. Nulla munka, nagy boldogság Se fűszer, se semmi nem kell hozzá, a káposzta és az alma épp elég levet ad, az alapanyagok a lassú sülés közben átveszik egymás ízét. Kókuszos-csípős csicseriborsó-curryHa már téli egytálételekről van szó, mindenképp kell valami csípős is a sorba. Ez a curry szabadon variálható aszerint, mi van éppen otthon: a csicseriborsó helyett lehet lencsét használni, de akinek a hús hiányzik belőle, nyugodtan tegyen bele néhány csirkecombot is, nem fog ártani neki, a gerslit pedig nyugodtan ki lehet belőle hagyni. Kicsit édes, kicsit csípős Ha nem volt idő beáztatni a csicseriborsót, akkor is neki lehet állni, ugyanolyan jó lesz, csak tovább tart, és oda kell figyelni a folyadék mennyiségére. Felmelegít Alapanyagok:
A hagymát apróra vágom, az olajon megpárolom. Hozzákeverem a paradicsomot, a csilit, a fűszereket és a beáztatott csicseriborsót és a gerslit. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózom, majd lassú tűzön puhára főzöm. Ha minden kész, hozzákeverem a kókusztejet, és az egészet összemelegítem. Kókuszpehellyel, kesudióval a tetején tálalom. Pollo alla cacciatora - Csirke vadász módraMég mindig mindenki azt hiszi, hogy az olaszok csak tésztát tudnak főzni, pedig a húsok témájában legalább annyira fantasztikusak, ha nem még jobban. Húsételeik általában 3-4 fő ízre építenek, és nem többre, itt is az egyszerűségük a nagyszerű. Az olajbogyó és a bor teszi különlegessé ezt az ételt A vadászok csirkéjét néhány perc alatt össze lehet rakni egy tűzálló serpenyőben vagy lábosban, aztán a sütőben lassan teszi a dolgát. A paradicsom, a bor és az olívabogyó hármasa nem annyira megszokott, mégis az első kóstolás után azt az érzést sugallja, mintha világéletünkben ezt ettük volna. Alapanyagok:
A sütőt előmelegítem 150 fokosra. A csirkét feldarabolom, és egy olyan edényben teszem a lángra, amit aztán a sütőbe is be tudok majd tenni. A csirkét kevés olajon átpirítom, hogy mindenütt kapjon egy kis színt, és ráöntöm a vörösbort. Hagyom néhány percig rotyogni, majd megsózom, borsozom, hozzáadom a megpucolt, feldarabolt zöldségeket, a lereszelt fokhagymát, az olajbogyót és a paradicsomot. Rozmaringleveleket is morzsolok rá, majd beteszem a sütőbe. Körülbelül másfél órán át hagyom lassan megpuhulni a csirkét. Tálalás előtt magasabbra veszem a hőfokot, hogy a szaft jól besűrűsödjön. Mac and cheese: az amerikai sajtos tésztaEz az ék egyszerűségű amerikai étel tipikus kényeztető, kockázatmentes étel, mert szinte biztos, hogy mindenki szereti, ennek még akkor is nekiállhatunk, ha éppen akkor estünk haza.Brutális mennyiségű sajttal készül, de alig van vele munka. Lehet dúsítani zöldségekkel, az egyik hagyományos verzió például karfiolt is ad hozzá, és a fűszerezés is bátran variálható. Sült sajt!!! Többféle sajtot is lehet keverni, bár eredetileg cheddarral készül, ennek ellenére mi egy kevés kéksajtot is tettünk bele. A klasszikus változat mustárral és szerecsendióval készül, de ezeket le lehet cserélni mondjuk zöld fűszerekre, vagy ami éppen nekünk tetszik. Nagyon egyszerű Alapanyagok:
A sütőt előmelegítem 180 fokosra. Egy tűzálló tálat vagy jénait kivajazok. A sajtot lereszelem, és egy nagy maréknyit félreteszek belőle, ez jön majd a tetejére. A tejet, a reszelt sajtot, túrót, valamint a fűszereket alaposan elkeverem. Belekeverem a száraz tésztát is, majd a kivajazott tálba öntöm a masszát. Letakarom egy fóliával, és a sütőbe teszem. Egy óra múlva kiveszem, és megszórom a félretett sajttal, a maradék vajat is rácsipkedem. Fólia nélkül teszem vissza, így sütöm, míg a sajt a tetejére nem sül. A jól megszokott, hagyományos ételek között is vannak olyanok, amik bőven megfelelnek a fent felsorolt feltételeknek, és már írtunk róluk korábban:
| |
|