A Małopolska-i Tunel Wielki-barlang eszközeinek korát a tudósok 450 ezer és 550 ezer év közöttire becsülik. Ez a kormeghatározás lehetővé teheti számukra, hogy többet megtudjanak az ezeket készítő emberekről, valamint az őskoron átívelő vándorlásukról és tartózkodásukról Közép-Európában.

Alkalmazkodott a kedvezőtlen körülményekhez

A most felfedezett eszközöket valószínűleg a kihalt Homo heidelbergensis emberi faj készítette, amelyet általában a neandervölgyiek és a modern ember utolsó közös ősének tartanak. Ez viszont arra utal, hogy a régiót akkoriban is lakták már emberek, amikor Közép-Európa zord éghajlata jelentős fizikai és kulturális alkalmazkodást igényelt.

Ez rendkívül érdekes tény számunkra az elemzések szempontjából

– mondta Małgorzata Kot, a lengyel Varsói Egyetem régésze a Science in Poland című lapnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Így most megvizsgálhatjuk a Homo heidelbergensis túlélési lehetőségeinek határait, és megfigyelhetjük, hogyan alkalmazkodott ezekhez a kedvezőtlen körülményekhez.

Korai ősemberek (Homo heidelbergensis) Forrás: Javier Trueba, MADRID SCIENTIFIC FILMS

A Tunel Wielki-barlangot még az 1960-as években tárták fel, de a régészek 2016-ban ismét visszatértek a helyszínre.

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint azonosították azokat az anyagrétegeket, amelyek némelyike a középső paleolitikum időszakára, 40 ezer évre nyúlik vissza.

Árulkodók az állati csontok

Claudio Berto, a Varsói Egyetem régésze azonban úgy gondolta, hogy az akkoriban végzett kormeghatározás ellentétes a megállapításaival. A lelőhelyről előkerült állatcsontok ugyanis szinte biztosan idősebbek 40 ezer évesnél. A szakemberek 2018-ban ezért visszatértek a barlangba, ahol újra felnyitották és kiterjesztették az egyik árkot, ahol

gondosan megvizsgálták az évek során felhalmozódott különböző anyagrétegeket, majd további csontmintákat gyűjtöttek az elemzéshez.

Megállapították, hogy a felső rétegek olyan állatok csontjait tartalmazták, amelyek a késő pleisztocénben és a holocénben éltek, ám az alsó réteg kifejezetten régebbinek tűnt.

A pleisztocén óriásfarkas fosszilis csontváza Forrás: Wikimedia Commons