Egy hackercsoport a hétvégén bejelentette, hogy sikerült feltörniük egy, a Microsoft boltjából letölthető ún. UWP-s játékot, a Zoo Tycoon Ultimate Animal Collection-t, amit szabadon másolhatóvá tettek. A mostani az első alkalom, hogy valakinek sikerül egy ilyen, új típusú alkalmazás másolásvédelmét eltávolítani - és ennek messzemenő hatásai lehetnek a platformon történő kalózkodásra.

A csapat szerint ráadásul a Zoo Tycon esetében különösen nehéz dolguk volt, miután azt nem csak a Microsoft saját kódolása, hanem több - összesen 5 különböző - másolás, illetve visszafejtés elleni védelem is őrizte. Ezek egyébként annyira erősek, hogy a feltört játék kommunikációját így is le kell tiltani a tűzfalban - egyéb esetben ugyanis ismét reaktiválásra kerülnek benne a védelmek, és a program működésképtelenné fog válni.

Az még nem egyértelmű, hogy a játék feltörését valamilyen egyedi hiba tette lehetővé, vagy a módszer más UWP-s programokra is alkalmazható lehet. Ha utóbbi, akkor annak messzemenő hatásai lehetnek az egész Windows platform és a Microsoft boltja számára, amiből mindeddig nem lehetett ellopni a programokat.