Csütörtök, 2024-11-14, 08:07:09
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 342
    Vendégek: 341
    Felhasználók: 1
    georgio
    Naptár
    «  Május 2017  »
    HKSzeCsPSzoV
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » Május » 14 » Felvidéki street food – nyakunkon csorog a cigánypecsenyelé
    06:50:37
    Felvidéki street food – nyakunkon csorog a cigánypecsenyelé

    Forrás: [origo] | Szarka Zsófia | 2017.05.13.

    Lángos, kebab, hot dog, hamburger, pizzaszelet, szendvics – összefoglaló angol nevén: street food. Nem így Felvidéken – arrafelé egészen más az utca étele. Az igaz, hogy gyors, laktató és az utcán sétálva ehetjük, de a kockás zsírpapírból hatalmas zsömlébe tett, mustárral megkent cigánypecsenye lóg ki. A végén az ember nyakán csak úgy folyik a szaftja.

    Felvidék híres kisvárosa Galánta. Több szempontból is ismert, a helyi lakosok pedig igen magasra emelt fővel viselik származásukat. Egy jellegzetes dialektus, életvitel és életmód. Mindez nem minden indok nélkül: egyik legnagyobb nép- és műdalgyűjtőnk egyik munkájának fő helyszínét is jelöli, Kodály Zoltánét, aki világhírűvé tette a város nevét Galántai táncok művével.

    Jó utcai étel azonban nem mindennap és nem minden helyen ehető. Leginkább rendezvény, fesztivál szükséges ahhoz, hogy a kis utazó lakókocsik odaguruljanak az út szélére, és kinyissák ablakaikat, ahonnan kiadják 3 euró 50 centért a finomságot. Ami ennél is jellegzetesebb, az a vásár, méghozzá a Galántai Vásár, ami egy évben egyszer van, augusztusban, de akkor bizony nem számít sem életmód, sem diéta, sem társadalmi osztály. Mindenki kinn áll, és mindenki nyakán folyik a pecsenyelé. De merthogy elkezdődött a street food szezon, szerencsére nem kellett várnunk nyár végéig egy jobb szaftos falatért.

    Természetesen mi is próbálkoztunk a kulturáltabb megoldásokkal, mint például egy műanyag villa, netán egy kés, esetleg egy sörpad, ahol kaszabolni tudjuk a húst, de mindhiába. A műanyag kés beletörik, a villa fogait szintén ki kell bányászni a húsból, a sörpad pedig teljes mértékben elveszi a street food életérzést. Egyszóval, nem az igazi.

    Jó szokáshoz híven a pecsenye mellé egy kis borovicska dukál, esetleg kettő, valamint egy kis sör. Ha ezt már az étel előtt elfogyasztjuk, egy pillanatig sem okoz problémát semmiféle evési kultúra, mi több, azon ügyeskedik az ember, hogy a barátai zsemléjéből kilógó húsdarabot hogyan tudja óvatlanul leharapni. Igen, előfordul ez is gyakran.

    A zsömle ugyanis csak egy amolyan evőeszköz, a hús-, pecsenyeszelet jóval túllóg rajta, és egészen vastag is.

    Hatalmas fém edényekben sütik, és bizony praktikáik is vannak, hogyan maradjon szaftos, zamatos és ízes. A titok nem más, mint az előző napi tejben áztatás, ettől omlóssá válik, amivel pedig pácolják, az a tökéletes tormás mustár, a horčica (ejtsd: horcsica). Utóbbi az oka annak, hogy az omlóssága mellett egyfajta ragacsos kéreg képződik a szeleten, amit sokáig emlegetünk még az után is, hogy az összes ujjunkat lenyaltuk utána.

    A Galántai Vásár a sétálóutcán át egészen az Eszterházy-kastélyig ér. Koncertek, vásárok, kávézók, cukrászdák egyaránt részesei a rendezvénynek. Napokig tart, és talán sötétedéskor a legszebb: Galánta legkedvesebb arcát esténként mutatja meg. Mindehhez hozzávalóként jön a különleges hangulat, a kiszűrődő szlovák-magyar dialektus, a kastély parkja és a finom pecsenye.

    A galántai pecsenyét a tormás mustár teszi igazán különlegessé
    Forrás: Szarka Zsófia

    Galántai pecsenye zsömlében

    Hozzávalók

    • 4 szelet tarja (1,5 cm vastagságú)
    • 3 evőkanál tormás mustár
    • 2 tk őrölt bors
    • 1 ek só
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 ek zsír a sütéshez
    • 2 dl tej (2,8%-os)
    • 4 nagy zsömle

    Tormás mustár elkészítése:

    • 150 g porrá őrölt mustármag
    • 130 g 6%-os almaecet
    • 170 g víz
    • 10 g citromlé
    • 75 g cukor
    • 10 g só
    • 125 g reszelt alma
    • 50 g frissen reszelt torma

    Felforraljuk a vizet, elkeverjük benne az ecetet, sót, cukrot, és a befőttesüvegbe tett őrölt mustármagra és reszelt tormára öntjük. Egy napra lefedetlenül a hűtőszekrénybe tesszük. Frissen igen maró az íze, de idővel enyhül az erőssége.

    A húst egy éjszakán át a pácban hagyjuk
    Forrás: Szarka Zsófia

    Pecsenye elkészítése:

    A húst előző este bepácoljuk. Nem klopfoljuk, csupán a fűszerekkel bedörzsöljük, és felöntjük tejjel, egy vastagabb falú edényben, dobozban a hűtőben tároljuk sütésig. Egy kizsírozott tepsiben, ahol szépen el tudnak terülni a hússzeletek, egymás mellé helyezzük őket, előtte azonban egy papírtörlővel érdemes leitatni a tejet, hogy ne égjen a húsra. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, nem légkeveréses üzemmódba, hogy ne szárítson. A tepsibe a húsok alá 2 dl vizet öntünk, alufóliával letakarjuk, és 1 órán keresztül sütjük. Amikor letelt a párolási idő, a fóliát levesszük róla, majd további 30 percig pirítva sütjük ugyanezen a hőfokon. Figyeljünk a folyadék és zsír mennyiségére a tepsiben, hogy elegendő legyen, ha elfő, pótoljuk pici vízzel, hogy ne süljön túl a pecsenyénk.

    Ezalatt kettészeljük a nagy zsemléket, megkenjük mustárral, zsírpapírba fogjuk őket, és egyenesen a sütőből egy csipesszel a zsömlébe helyezzük a pecsenyeszeleteket. Ízesíthetjük csemege vagy csípős csalamádéval. Azonnal neki is láthatunk, de ha bátrak vagyunk, még a munkába is elvihetjük egy kiadós tízórainak.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 571 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): streetfood, tormás, recept, Galántai pecsenye, pecsenye, mustár, elkészítése, receptek, cigánypecsenye, zsömlében | Helyezés: 0.0/0