Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:09:00 Focaccia: a kenyér, amit még egy kezdő is simán elkészít | |
Forrás: Telex | Ácvs Bori | 2023.06.14. A kenyérsütés olyan misztikus dolognak tűnik, amit csak feketeöves konyhamesterek tudnak csinálni, de néha mégis úgy hozza az élet, hogy jobb egy szimpla házi megoldás a rossz boltinál. Erre válasz a focaccia, ami egy ősolasz lepénykenyér, és sem különleges eszköz, alapanyag vagy ügyesség nem kell az összadobásához, mégis csodálatos lesz. A focaccia már akkor is menő volt, mikor az Instagram/Tiktok nem lett színültig olajjal kent buborékos nyers kelt tésztát simogató videókkal, a tavaszi mezőket és vermeeri képeket ábrázoló kenyerekkel. Nem mintha ezekkel bármi baj lenne, hiszen valóban elképesztően jó dolog a folyamat utolsó előtti pontja, mikor három ujjal végig kell nyomkodni a levegős tésztán. Még ennél is jobb az ősolasz lepénykenyérben az, hogy
Nem kell formázni, nem kell nyújtani, de még csak ügyesnek se kell lenni. Előállítható egy eszköztelen konyhában, hétvégi házban vagy nyaraláson, ha hirtelen kenyérre van szükség, de nincs már a közelben bolt. A története annyiban érdekes, hogy ilyesmi lehetett a pizza őse, egy feltét nélküli, tűzben, tűzön sütött tészta, innen a neve is: a focus, tűz szó képzett alakjából származik, ahogy a hozzá hasonló fougasse nevű francia lepénykenyér neve is. Ez amúgy receptjében is szinte azonos, csak van benne pár levél alakú bevágás, amitől szinte értelmetlen lesz a fogyasztása, viszont remekül néz ki. Az már elterelő, de fontos tény, hogy ennek a szónak további verziója a mi pogácsánk is. Ez volt az első kenyér, amit megtanultam, mert ennél valóban csak a türelem számít, semmi más, nem kell formázgatni, nem kell hozzá spéci eszköz, csak liszt, víz, olaj, só, élesztő meg egy tepsi. És idő, persze, de az is mindegy, mennyi: ha csak pár órát kel, akkor is jó lesz, ha egy éjszakát, akkor meg még sokkal, sokkal jobb, rágósabb, nyúlósabb állagú, nagyobb buborékokkal, és így tovább. Bár szinte mindennél úgy tűnhet, a hosszabb vagy valamely más szempontból bonyolultabb folyamat az üdvözítőbb, a focaccia esetében nem igazán ez a lényeg, inkább arról van szó, hogy a gyorsan kelt focaccia egészen más lesz, mint a lassan kelesztett verzió. Míg ezek a körülmények inkább az állagra és az ízre vannak hatással, az is nagy különbséget tehet, milyen tepsiben sül a tészta: ha keskenyebbe tesszük, vastagabb lesz, és így aztán könnyebb tölteni, szendvicset készíteni belőle, ha szélesebb tepsibe kerül, akkor pedig laposabb, inkább tunkolásra alkalmas lepény lesz belőle. Az alaprecept egy, csak az élesztő mennyisége változik: mivel tényleg legalább száz focaccia áll már mögöttem, kb. kiszámoltam, a rendelkezésünkre álló idő szerint miként számolhatjuk ki, mennyi élesztő is fog kelleni. Ha már két órán belül enni szeretnénk: egy zacskó porélesztő (7 gramm) kell fél kg liszthez. Ha van rá négy óránk: elég 3-4 gramm, azaz fél zacskó.
Ha reggel van, de estére szánjuk, vagy este van, és másnapra (ez a legpraktikusabb!): akkor pedig elég egy negyed zacskó, 1-2 gramm, vagy negyed teáskanál. Kovásszal pedig ugyanúgy, ahogy kenyeret sütnénk, azaz 2 evőkanál aktív kovász, 4-5 óra – a formázási procedúrát leszámítva. Alapanyagok:
Egy mély tálba öntöm a vizet, beleszórom a fentiek alapján kiválasztott mennyiségű porélesztőt vagy kovászt. Hozzákeverem a lisztet, majd a sót, és egy nagy fakanállal elkeverem. Hozzáadom az olajat, és tovább keverem, míg fel nem veszi. Ekkor átteszem egy zárható dobozba, vagy simán letakarom, és hagyom kelni az élesztő mennyiségéhez képest kiválasztott ideig, vagy amíg a kétszeresére nem növekszik. Ekkor egy tepsit (nem mindegy, milyen széles, ehhez is lásd a kommenteket feljebb!) kibélelek sütőpapírral, és kikenem egy kanálnyi olajjal. Beledobom a megkelt tésztát, és úgy húzogatom, egyengetem szét, hogy elérjen az edény széleiig. Ha szeretnék rá bármit, azt ekkor teszem a tetejére, és enyhén belenyomkodom, legyen az rozmaring, aszalt paradicsom, olajbogyó, cseresznye vagy bármi más. Letakarom, hagyom további fél órát kelni. Közben a sót elkeverem a vízzel, majd ha letelt a fél óra, a mutató, középső és hüvelykujjammal mélyedéseket nyomkodok a tésztába, és lekenegetem a tészta tetejét. Letakarom, újrakelesztem fél órán át. Ekkor jöhet az olaj, ezzel is lekenegetem a tetejét. A sütőt előmelegítem 200 fokon, és kb. fél óra alatt megsütöm a focacciát. A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:
| |
|