A csiperke gomba különösen népszerű választás, amelyet könnyen beszerezhetünk, és számtalan módon felhasználhatunk. Készíthetsz csiperke gombából töltött gombát, gombás tésztát, pirított gombás rizst vagy akár gombás krémleveset. Fedezd fel a 8 kiváló gombás receptet, és engedd, hogy a gombák gazdag ízei elkápráztassanak és új ételekkel gazdagítsák étrended!
Miért együk, mitől egészséges a gomba?
A gomba nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges alapanyag is. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, kálium és szelén. A gomba alacsony kalóriatartalmú és zsírmentes, így ideális választás a testsúlykontrollhoz és az egészséges étrendhez.
Tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében és a sejtek védelmében. A gomba különösen jó forrása a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az idegrendszer és az anyagcsere egészségéhez.
Emellett a gomba segíthet a vérnyomás szabályozásában, az immunrendszer erősítésében és a gyulladások csökkentésében. Fedezd fel a gomba sokoldalúságát és élvezd az egészséges előnyeit az étrendedben!
Mire figyelj gomba vásárlás közben?
A gomba vásárlásakor fontos figyelni a frissességre, elkerülve a barna foltokat és nyálkás textúrát. Válassz kemény, egészséges gombákat, ellenőrizve az átlátszó, friss kinézetet. Szagold meg! A gombának ne legyen állott, vagy penészes szaga.
1. Paprikás csirkeszárnyak laskagombával
1. Paprikás csirkeszárnyak laskagombával
Hozzávalók:
- 1 kg csirke szárny
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db hegyes erős paprika
- 30 dkg laskagomba
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt kömény
- só
- 1 csapott ek pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 2 ek finomliszt
- 2 ek étolaj vagy zsír
A recept ide kattintva folytatódik >>>
2. Hagymás gombás csirkemáj
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 50 dkg gomba
- 2 db vöröshagyma
- só
- őrölt bors
- 1 tk ételízesítő
- majoranna
- 2 db babérlevél
- 1-2 ek liszt
- 1 dl fehérbor
- 2 ek olaj
A recept ide kattintva folytatódik >>>
3. Sajttal, sonkával és gombával töltött rántott palacsinta
Hozzávalók:
Palacsintához:
- 35 dkg liszt
- 2 db tojás
- 4 ek étolaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl szóda
- csipet só
Töltelék:
- 12 szelet gépsonka
- 12 szelet sajt
- 1/2 kg barna csiperkegomba
- őrölt bors
A recept ide kattintva folytatódik >>>
4. Snidlinges mackósajttal töltött gombafejek
Hozzávalók:
- 8-10 db nagyobb gomba
- 1 doboz mackósajt
- ½ csokor snidling apróra vágva
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- só
- őrölt fehér bors
- étolaj
A recept ide kattintva folytatódik >>>
5. Gombaleves
Hozzávalók:
- 30 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 1 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt bors
- ételízesítő
A recept ide kattintva folytatódik >>>
6. Sajtos-gombás csirkemell
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell filé
- egy vöröshagyma
- 10-12 db csiperke gomba (kb 20 dkg)
- petrezselyemzöld
- só, bors
- egy csomag mozzarella
- 10 dkg reszelt kapuvári félzsíros sajt
- 2 evőkanál olaj
- egy teáskanálnyi vaj
- két kis paradicsom
- 1 evőkanál rozsliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
A recept ide kattintva folytatódik >>>
7. Töltött rántott gomba
Hozzávalók:
- 6 nagy fej gomba (nekem sikerült tenyérnyi barna csiperkéket beszereznem)
- 20 dkg juhtúró
- 10 dkg sajtkrém (tömlős)
- csipet bors
- 1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma
- 10 dkg bacon
- 1 ek reszelt parmezán (ez el is hagyható)
A recept ide kattintva folytatódik >>>
8. Tejfölös erdei gombapörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg erdei gomba (nekem fenyőtinóru)
- 1 vöröshagyma
- 1 poharas tejföl
- 3 ek zsír
- 1 kk kakukkfű
- 2 kk pirospaprika
- ízlés szerint bors
- só