| Belföld  [5648] Belföldi, általam válogatott cikkek, írások. | 
| Bulvár |  Celeb  [149] Érdekesebb bulvár hírek. | 
| Bűnügy  [408] Bűnügyi hírek, információk | 
| Csináld magad  [1] Barkácsolási ötletek | 
| Extrém  [320] Extrém, megdöbbentő hírek. | 
| Egészség | Életmód  [758] Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok. | 
| Érdekes |  Különleges | Rejtélyes  [982] Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások. | 
| Európai Unió  [207] Hírek az Európai Unióból | 
| Gasztro | Recept  [4386] Gasztronómiai hírek, információk, receptek. | 
| Gazdaság  [495] A gazdasági élet hírei | 
| Horgász  [1305] Horgászoknak szóló hírek, információk. | 
| Játék, -pihenés, -szórakozás  [160] Ötletek, ajánlott oldalak, programok. | 
| Jó tudni!  [2445] Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények. | 
| Kommentár | Reakció | Vélemény  [1401] Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira. | 
| Politika  [729] Politikai jellegű hírek információk | 
| Receptek sonkapréshez  [30] Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez | 
| Számítástechika | IT  [4286] Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb. | 
| Történelem |  Kultúra  [924] Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk. | 
| Tudomány |  Technika  [3065] Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek. | 
| Választások  [407] Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk. | 
| Világ  [3436] Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások. | 
| Weboldalam hírei  [60] Tájékoztatás a honlapon történt változásokról. | 
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
- 2025 Augusztus
- 2025 Szeptember
- 2025 Október
| 12:41:50 gombÁSZ 7. - Így töltsük fel gombával a kamrát! | |
| Forrás: Nyugat.hu | Kocsis Péter | 2014.11.07. Kalapok szárítva, sózva, mélyhűtve... Merthogy közelít a tél!Lassan véget ér az idei gombaszezon, legalábbis a gombászok többsége számára (az igazi fanatikusok úgyis kijárnak kedvenceikért az erdőkbe minden évszakban). Eljött az ideje felmérni készleteinket, és nyugtázni örömmel: 2014 jó szezon volt! A kamra polcain ott sorakoznak az üvegekben a szárított, sóban eltett vagy befőzött gombák, és a mélyhűtőben is lapul a téli tartalék… 
 Szárítás előtt...                                                                             fotó: Kocsis Péter  A szárított gomba talán a legegyszerűbben felhasználható étel: elég langyos vízbe vagy tejszínbe áztatni a szárított vargeszt vagy egyéb, erre alkalmas gombaféléket, és 10-15 perc múlva már használható is a remek alapanyag leveshez, mártásokhoz. A vargánya ilyen formában sokak szerint még a friss példányoknál is aromásabb. Sokan esküsznek az azonnali mélyhűtésre, ebben az esetben azonban vigyázzunk arra, hogy ha egy kb. 3-4 perces gyors átfőzés nélkül tesszük el a gombákat, azok gyakran megkeserednek! Arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindegyik gomba alkalmas a nyersen való fagyasztásra: a többit valamilyen formában félkészre kell párolni-sütni ahhoz, hogy eltegyük télire! Csehországban népszerű módszer a sóban eltevés – különösen a fiatalabb vargányafélék esetében. Az egészséges kalapokat kis kockákra vágjuk, és egy szélesebb szájú befőttesüvegbe rétegelve betesszük őket. Egy réteg gomba, egy réteg só, felváltva. A lényeg, hogy a hamarosan elolvadó só ellepje a gombákat. Ezt a remek ízesítőt természetesen óvatosan használjuk fel, már ami a készítendő étel sózását illeti! Az én kedvenc téli gomba-alapom a következő: apróra vágott vegyes erdei gombákat fűszeres vajon hagymával és fokhagymával megpirítok, sóval és borssal, valamint friss zöldfűszerekkel ízesítek, nem árt a párolásnál egy féldeci fehér, száraz bor sem! Ha elkészült, a felét kisebb adagokban bedobozolom és mélyhűtöm, a másik felét durván átturmixolom, mielőtt a máélyhűtőbe tenném. Előbbi csodálatos alapja lesz minden gombás ételnek, akár egy rántottának is, utóbbi pedig kiváló pirítósra kenve! Következő és egyben évadzáró kalapos-írásomban olyan receptek szerepelnek majd, amelyek a télire eltett gombákból készíthetőek. Kamra-részlet fotó: Kocsis Péter | |
|  | |


















