Szerda, 2024-04-24, 03:33:00
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5502]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4046]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [593]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4063]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3302]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 2
    Vendégek: 2
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2023 » Május » 12 » Grillezési kisokos kezdőknek, avagy a tökéletes grillételek titkai
    09:28:43
    Grillezési kisokos kezdőknek, avagy a tökéletes grillételek titkai

    Forrás: Sokszínű Vidék | Morvai Linda | 2022.05.02.

    A grillezés nem tűnik bonyolult dolognak, begyújtjuk a tüzet, később rápakoljuk a húst, aztán „hadd szóljon!”, megsül majd. Tulajdonképpen nem is bonyolult, de jó pár dologra oda kell figyelni, hogy ne egy „valahogy” megsült húst kapjunk, hanem tényleg finom ételt.

    A melegebb napokkal eljön a szabadtéri étkezések és ételkészítések ideje is. Itt nem is feltétlenül az evés a cél, hanem a szabadtéri program, ahol együtt van a család, barátok, közben nagyokat beszélgetünk, játszunk és korgó gyomorral alig bírjuk kivárni, hogy tálalhassunk

    Kapcsolódó
     

     

    Hódító útjára indult a mini kerti grillsütő

    A magyar konyha is hódol az újdonság előtt.

     

     

    Bár a grillezéshez hasonlót – a hús szabad tűzön való sütését – már az ősember is művelte, de a ténylegesen grillezésnek nevezett tevékenység csak néhány évtizede jött divatba. Gyerekkorunkban még inkább szalonnát sütöttünk vagy tárcsán sütöttük ki a húsokat. Ma már egy családi, vasárnapi ebéd grillen készítésének is megvan az előnye és a romantikája.

    Mivel grillezzünk?

    Attól függően, hogy mennyit grillezünk, mekkora társaságnak készítünk ételeket, mekkora helyünk van, hol sütögetünk, milyen összeget szánunk rá, rengetegféle lehetőség és eszköz van.

    Faszenes grill

    Ez tekinthető a klasszikus grillnek, ahol a faszénnek köszönhetően megkapják az ételek a jellegzetes füstös ízüket. A legolcsóbb változatok is ezek között vannak, persze, határ a csillagos ég az árakban. Ha lecsukható tetejűt választunk, akkor gyorsan megfő az étel anélkül, hogy odaégne.

    Gázgrill

    Itt nem kell bajlódni a tűzrakással, rögtön neki lehet állni a sütésnek, folyamatosan egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk az ételnek. Viszont a tipikus füstös íz lehet, hogy hiányozni fog – de eltakarítandó hamu sem képződik. További előny, hogy például a szomszédokat, erkélyen felettünk lakókat nem fogja zavarni a füst.

    Elektromos grill

    Az asztali grillek kisebb helyen elférnek, gyorsan beindítható rajtuk a sütés és szabadon szabályozható a hőmérséklet. Akár rossz időben a házban is sütögethetünk.

    Grillkandalló

    Ha rendszeresen grillezünk és van kertünk, akkor a téglából vagy betonkőből álló kerti grillkandalló lehet a megfelelő, ami a kertünk dísze is lehet. Hátránya, hogy a sütés előtt legalább egy órával be kell gyújtani, ételkészítés után pedig hamuzni, takarítani szükséges.

    Fontos: A készülék mindig stabilan, vízszintesen álljon, a közelében ne legyen gyúlékony anyag. A balesetek megelőzése érdekében készítsünk a közelébe sütéskor egy vödör vizet.

    Pixabay

     

    A begyújtás

    Faszenet minden benzinkútnál, illetve nyaranta nagyjából bármelyik nagyobb élelmiszerhálózat üzletében vehetünk.

    A begyújtáshoz nagy segítséget nyújt a begyújtó kémény, amivel a kémények működési elvét kihasználva könnyen lángra lobbantható a faszén vagy a brikett és nem kell attól tartani, hogy megégetjük magunkat.

    Sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor kezdjünk el sütni, ha már csak parázslik és nem lángol. Ekkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja.

    Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.

    Pixabay

     

    Ételek előkészítése

    Grillezni sok mindet lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig.

    A legnagyobb figyelmet természetesen, a húsok érdemelnek, ezeket mindig érdemes sütés előtt pácban érlelni.

    Pácolni úgy lehet legegyszerűbben, ha olívaolajban (ne extra szűz legyen) ízlés szerinti fűszereket elkeverünk és ebben állni hagyjuk a húsokat 2-6 órán át. A halaknak elegendő egy, a zöldségeknek fél óra. A pác összetevői maximum négyféle fűszerből álljanak, hogy a hús íze érvényesülhessen, a sót mindenképpen hagyjuk ki, mert az leköti a vizet és kiszárítja a húst.

    Páctippek húsonként

    • Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
    • Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
    • Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
    • Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió

    Praktikus tanácsok

    • Csak olyan tálban pácoljunk, aminek az anyaga nem lép reakcióba a hússal és a páccal, tehát ne legyen műanyag, de a rozsdamentes acél vagy az üveg ideális.
    • Friss húsból sokkal finomabb lesz a grillezett étel, mint fagyasztottból.
    • Kicsit zsírosabb húsok alkalmasak a grillezésre, a sovány hús kiszárad, rágós lesz. Ha mégis ilyet készítünk, csavarjuk körbe szalonnával.
    • A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1-1,5 centiméteres vastagság.
    • Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
    • Ha fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe.
    • Sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből a húsokat és szobahőmérsékletűen tegyük a rácsra, így szaftosabbak maradnak.
    • Készítsünk minden sütnivalót és eszközt a grill közelébe.
    • A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz.

    Pixabay

     

    Sütés

    Nem kell folyamatosan forgatni a hússzeleteket, elég egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik.

    Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta.

    Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús átsült-e.

    Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.

    A vörös húsokat mindenképpen pihentessük alufóliába burkolva a sütést követően, hogy a húsnedvek megfelelően eloszoljanak.

    A zöldségeknek elég az alacsonyabb hőfok és rövidebb idő, így gyengébb parázson, a felső grillrácson süssük. Ha túlsütjük, keserű ízük lehet. Akkor jók, ha a grillcsíkok már látszódnak rajtuk.

    Grillezésre alkalmas zöldségek: gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. A hagymát héjastól tegyük a nyársra és csak falatozás előtt tisztítsuk meg.

    Próbáljuk ki a különböző gyümölcsöket is grillezve: az alma, körte, barack, banán grillen sütve majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal esetleg mézzel tálalva, csokiba mártva nagyszerű desszert lehet.

    Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.

    A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.

    „Buli után a takarítás”

    A sütést követően nagyon nagy lángon le kell égetni a rácsot, drótkefével ledörzsölni, majd étolajos papírtörlővel áttörölni. Az utóbbira azért van szükség, mert a kefe által leszedett finom port ezzel távolíthatjuk el.

    Kategória: Európai Unió | Megtekintések száma: 107 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): grillezési, kezdőknek, ötletek, grill, titka, tökéletes, kisokos, grillezés, tanácsok, grillételek | Helyezés: 0.0/0