Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
16:31:26 Ha ég a gyomra: halászlevek paprika nélkül | ||||
Forrás: Táfelspicc/[origo] | 2013.12.14. Miközben itthon mindig arról szól a halászlédiskurzus, hogy akkor lehet-e passzírozni, vagy nem, és hogy milyen bográcsban kell főzni, a világ egyéb pontjain is vidáman főznek halászlevet, miért is ne főznének? Hal van, víz van, pár fűszer mindig akad, ennél több pedig csak nagyon indokolt esetben kell egy jó halléhez. Egy halleves ezer arca – a Bouillabaisse Erre nyilván sokan ugrani fognak, de jelenleg ez a francia halleves képezi a nemzetközi halászlétérkép origóját. Hiába van sok más nemzetnek teljesen hasonló elgondolások mentén készülő levese, a dicsőséges francia agrármarketing győzedelmeskedik.
Eredetileg provanszból, Marseille kikötőjéből származik, a halászok itt főzték meg először, olyan halakból, melyeket nem tudtak a piacon eladni. A leves eredetileg mindenképpen tartalmazta a következő három halfajtát: skorpióhal, morgóhal, tengeri angolna. Ez a három persze nagyon kevés, mert a jó bouillabaisse rengetegféle halat, sok kagylót és rákot tartalmaz, viszont arrafelé pontosan ugyanolyan nehéz megegyezni abban, mi az autentikus, és akár két utcányi különbség is elég ahhoz, hogy teljesen más halakból készüljön az egyetlen, igazi, és hagyományos bouillabaisse. A halak mellett a leves másik jellegzetessége a zamatos, fűszeres lé: Julia Child szerint a provance-i fűszeres levesalap (fokhagyma, hagyma, paradicsom, olívaolaj, sáfrány, kakukkfű, babér) és a friss, nem olajos, ruganyos húsú hal teszi az igazi bouillabaisse-t. Itthon, mivel a bouillabaise-hoz elengedhetetlen bő tengeri halválaszték nem jellemző, lényegében elkészíthetetlen, ezért a recept szekcióban nem is koncentrálunk rá, ott a hazai pályán is előadható leveseket taglaljuk. Ehhez majdnem teljesen hasonlóakat találunk Európa-szerte. A cacciucco Toszkánában és Liguriában népszerű gazdag halleves rengeteg hallal, tintahallal és kagylóval. A görög kakaviát háromlábú, ión üstben főzik, ahogyan annak idején az ókorban az ión halászok tették. A portugál caldeiradát krumplival dúsítják, és fele-fele arányban tartalmaz olajos és fehér húsú halakat, illetve gyakran tesznek bele polipot, tintahalat is. A hallevesek másik műfajában utazik a jóval egyszerűbb, vaskosabb breton halleves, a cotriade. Ez szalonnás, krumplis, és szinte sosem tartalmaz kagylót vagy rákot. (egy cotriade receptet talál a következő oldalon, itthon is simán nekiállhat és megéri nekállni)
Uha – az orosz hallé Három fajtáját különböztetik meg: fehér, fekete és vörös (belaja, csornaja, krasznaja uha). A harmadik a legnemesebb halakból, tokhalból, lazacból készült, és sáfránnyal fűszerezték. A fehér uhát sügérből és harcsából, pontydarabokkal készítették, a feketetét pedig balinból és dévérkeszegből. Ezt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezték. Menyhalból, dévérből, vágó durbincsból is készül, általában gyökérzöldségekkel, póréhagymával, zellerrel, tárkonnyal ízesítik a levet. Eredetileg erőlevest jelentett a szó, később kezdték kizárólag hallevesre használni. (Egy uha recept a túloldalon megtalálható)< align="center">
Tom yum – a Thai régió legfőbb exportcikke Könnyű, elképesztően aromás, tiszta, zamatos hal vagy rákleves. A tom yam levescsalád Thaiföld és a régió egyéb országaiban mindenütt elterjedt, legyen szó akár Malajziáról, Szingapúrról, vagy Indonéziáról. A többféle leves közül a garnélarákos tom yam gung a legnépszerűbb. A Tom yam pla friss hallal készülő tiszta, fűszeres leves, rizzsel szokás fogyasztani, a tom yam thale halat, rákot és egyéb tengeri állatokat keverve tartalmaz. (Tom Yam gung receptet a hajtás után találnak)
Sűrűsödő levek - a chowder A klasszikus chowderek tulajdonképpen átmenetet képeznek a hallevesek és a szaftos, leves egytálételek között. Nevét a francia chaudiere-ből kapta, ez eredetileg azt az üstöt jelölte, amiben a francia halászok főztek. Általában sűrű szaftú egytálételeket tengeri álatokból, halakból, krumpliból és különféle zöldségekből. Később a chowder szót minden sűrű, tartalmas levesre kezdték használni, a ma legismertebb chowderek tartalmas, halas-rákos, vastag, tejszínes levesek, szinte mindig hús vagy halalaplével készülnek, és vagy keményítővel, vagy krumplival sűrítik. A klasszikus New England clam chowder tejszínes/tejes, és általában nem olyan súlyos, mint a műfaj többi képviselője. A Manhattan clam chowder szintén kagylós, de paradicsommal készül, akárcsak a bermudai nemzeti ételként számon tartott bermida fish chowder. A Rhode Island-i pedig áttetsző léből, és a kagyló mellett jeléentős mennyiségű szalonnából áll. A chowder műfajban a skótok is emlékezeteset produkáltak, az ő sűrű, tejszínes megoldásuk a cullen skink, ebben a krumpli és a hagyma mellett foltos tőkehal (haddock) van, sőt, az igazán tradicionális megoldás a füstölt finnan haddock. Egytálételek Noha nem igazán levesek, mindenképpen említést érdemelnek a különböző halas egytálételek, már csak azért is, mert a legtöbbjüket egy kicsit hosszabb lével készítve nyugodtan elsüthetjük levesként. A baszk marmitakoval kezdjük, ami egy sűrű szaftú, tonhalból készült paprikás, burgonyával, paradicsommal, hagymával és paprikával. Olyan, mintha készítenénk egy lecsós krumplit, amibe szép nagy kocka tonhalakat főznénk bele, nem törődve azzal, hogy a kékúszójú tonhalat a kihalás szélére sodorták a nemzetközi gasztrobloggerek. Annyira nem bonyolult étel, hogy még a Bűvös szakácson is elintézik a receptet négy mondattal. Másik jellegzetes baszk egytálétel a bacalao a la vizcaina, ez tőkehalból, krumpliból, keménytojásból, kapribogyóval készül, mazsolával és sült paprikával. Vagy itt ez a kiváló mexikói pisztrángleves a karajról. Receptek a hajtás után | ||||
|