A kenyér elkészítésének módja kissé szokatlannak tűnhet, ugyanakkor ez a módszer és az összetevők kombinációja az, ami olyan könnyűvé és puhává teszi ezt a kenyeret.
A tej fontos része a folyamatnak, nemcsak a kenyér ízéhez, hanem az állagához is hozzájárul.
Mielőtt azonban hozzáfogunk a kenyérhez, megtanulunk tangzhongot készíteni. A tangzhong fontos része ennek a receptnek.
Izgalmas lesz!
Japán tejkenyér
A tangzhong hozzávalói:
- 25 g liszt
- 6 evőkanál víz
Hozzávalók a kenyérhez:
- 300 g kenyérliszt
- 2 teáskanál gyors élesztő
- 120 ml langyos tej
- 30 g sózatlan vaj
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás + 1 megkenni a tetejét
Elkészítés:
Tegyük a lisztet és a vizet egy serpenyőbe a tangzhong elkészítéséhez.
Keverjük csomómentesre, csak utána kezdjük el melegíteni.
A lisztpépet alacsony lángon, óvatosan melegítsük, amíg keverés közben besűrűsödik.
Tegyük félre, majd hagyjuk kihűlni.
A kenyér összetevőit, a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a tejet tegyük egy tálba.
Adjuk hozzá a tangzhongot, majd óvatosan dolgozzuk és gyúrjuk össze.
Adjunk még hozzá egy kis lisztet, ha szükséges.
Tegyük egy olajjal kikent tálba, majd hagyjuk egy órát pihenni.
Amint letelt az idő, vágjuk három részre a tésztát.
Egyesével kezdjük el kinyújtani, majd vízszintesen hajtsuk be a bal oldalát, rá a jobb oldalát, aztán függőlegesen tekerjük fel.
Tegyünk így a maradék két tésztával is, így kapunk buktaszerű formákat.
Tegyük őket egymás mellé egy kenyérformába (22x12 centiméter legalább), kenjük meg tojással, majd süssük 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig.