Szerda, 2024-04-24, 08:12:12
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5503]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4046]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3302]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » December » 24 » Hagyja a pontyot másra, legyen ünnepi a halvacsora!
    07:19:57
    Hagyja a pontyot másra, legyen ünnepi a halvacsora!

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2015.12.23.

    A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.

    Könnyűt és változatosat szeretnének enni, egyszerűen és színesen, ám mégis ünnepélyesen? Az sem mellékes, hogy ezek mind kalóriaszegény és gluténmentes receptek. Legyünk bátrak:

    majdnem mindenki pontyot vagy harcsát vesz, de idehaza is egyre több, remek minőségű friss hal kapható 

    - nem kell gyorsfagyasztott, többször kiolvadt, esetleg ismeretlen eredetű és minőségű áruval bajlódni.

    Aranydurbincs spagettizöldséggel
    Forrás: Halmos Mónika

    Aranydurbincs spagettizöldséggel 

    A szép nevű halat másképpen cipurának tisztelik. Ragyogó aranyszíne, finom húsa igazán méltóvá teszi arra, hogy a tányérunkba kerüljön. 

    Hozzávalók: 

    • 4 db kisebb aranydurbincs (vagy másféle hal)
    • 1 csokor petrezselyem
    • a sütéshez: olaj
    • a körethez: 2 kisebb, zsenge cukkini
    • 30 dkg sárgarépa
    • 20 dkg petrezselyemgyökér
    • 1 kisebb zeller
    • 2 evőkanál olaj

    Elkészítési idő: 50 perc 

    A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, megsózzuk. A hasüregébe néhány szál petrezselymet teszünk, s hagyjuk pihenni. Ezalatt a megtisztított zöldségeket hosszú, gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A halakat forró olajban ropogósra-aranyszínűre sütjük. Egy másik serpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a zöldségcsíkokat nagy lángon, rázogatva-kavargatva addig pirítjuk, míg majdnem teljesen megpuhulnak, de még egy kicsit ropogósak. Megsózzuk, és a sült hallal együtt tálaljuk. 

    Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében

    Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében
    Forrás: Halmos Mónika

    A közhiedelemmel ellentétben a hal mellé nem csak a krumpli passzol, 

    próbálkozzunk bátran zöldségekkel is - így sokkal finomabbak és könnyebben emészthetők lesznek.

    Hozzávalók: 

    • 4 db kisebb pisztráng
    • 6-8 gerezd fokhagyma
    • a sütéshez olaj
    • 60 dkg brokkoli  

    A halkat megtisztítjuk, alaposan bedörzsöljük sóval, kívül-belül fokhagymával. Rövid ideig állni hagyjuk, majd tepsibe téve kevés olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben, 220 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Eközben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, és forrásban lévő, sós vízben puhára pároljuk. A megsült hal mellé tesszük a brokkoli-rózsákat, és formázott vadrizzsel körítjük. 

    Halrolád grillezett zöldségekkel

    Halrolád grillezett kerti finomságokkal
    Forrás: Halmos Mónika

    Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész EU-ban

    még a tenger nélkül élő csehek és szlovákok is majdnem kétszer annyit esznek, mint mi.

    Mifelénk a halfogyasztás karácsonykor csúcsosodik ki, a legtöbb magyar ilyenkor eszi meg a ráeső évi 3,5 kg hal 40 százalékát. Talán ez megváltozhatna, ha nem csak kétféle receptet ragoznánk. A halrolád egyike a sok kreatív megoldásnak, érdemes kipróbálni, pláne most, karácsony táján.

    Hozzávalók: 

    • 40 dkg lazacfilé
    • 40 dkg tengeri halfilé
    • őrölt fehérbors
    • maréknyi parajlevél,
    • 80 dkg zöldség: cukkini, paradicsom, paprika, karotta, gyöngyhagyma, gomba, stb.
    • 2 evőkanál olívaolaj
    • 1 ágacska rozmaring  

    A kétféle halfilé mindegyikét 4-4 szeletre vágjuk, és finoman vékony lappá veregetjük őket. Sóval, őrölt borssal meghintjük. A munkalapra egy réteg celofánt vagy frissen tartó fóliát simítunk, olajjal megkenjük, ráfektetünk egy lazacszeletet, beborítjuk egy réteg parajlevéllel. Ráhelyezünk egy fehér halfilét, majd szorosan, mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. 

    Ráhajtjuk a fóliát, becsomagoljuk, és a két végét megcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon benne. Hasonló módon járunk el a többi halszelettel is. Végül mindegyiket egy-egy réteg alufóliába burkoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt megpároljuk. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk, csinos, falatnyi darabkákra vágjuk. Rostlapon – vagy egy nagy serpenyőben – kevéske olívaolajon, finomra vágott rozmaringgal fűszerezve megpirítjuk.

    Az elkészült halat néhány percnyi pihentetés után a csomagolásból kibontjuk, és rézsútosan felszeletelve, az illatos kerti finomságok társaságában kínáljuk. 

    Marinált pisztráng 

    Marinált pisztráng
    Forrás: Halmos Mónika

    Marinálás vagy marinozás: az élelmiszerek pácolásának egyik módja tartósítás vagy ízesítés céljából” 

    - írja a gasztronómiai lexikon. Jelen esetben a marinálás csak az utóbbi célt szolgálhatja, hiszen az asztalnál pillanatok alatt híre-hamva sem marad a halnak. Nincs értelme tartósítani, hisz többen szinte képtelenek kivárni az időt, míg ízélménnyé érik. Arra bizony egy teljes napot várni kell!

    Hozzávalók:

    • 2 kisebb (kb. 40-50 dkg-os) pisztráng
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 2 kemény húsú paradicsom
    • 1 lime
    • 2 dl száraz fehérbor
    • fél dl borecet
    • 3 evőkanál cukor
    • feketebors

    Elkészítési idő: 30 perc + érlelés 

    A halakat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd sóval bőven bedörzsöljük. Egy megfelelő méretű, lapos edénybe fektetjük. A vöröshagymát, a lime-ot felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a hámozott, kockára vágott paradicsommal együtt egyenletesen szétterítjük a halon.  

    A bort kétszeresére hígítjuk, hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, a fokhagymát, néhány szem feketeborsot.

    Felforraljuk, majd úgy, lobogva az ízesített halra öntjük. 

    Lefedjük, és ha langyosra hűlt, legalább egy napra a hűtőbe tesszük – ez alatt az ízek jól átjárják a finom húsú pisztrángot. Hidegen kínáljuk. Nemcsak pisztrángból, akár tengeri halfiléből is remek! 

    Karibi makréla 

    Hozzávalók:

    • 1 szép konyhakész makréla ( 1-1,2 kg)
    • 1 pirosbélű grapefruit
    • 1 narancs
    • 1 lime
    • 2 evőkanál méz
    • 1 kis chili
    • oregánó
    • őrölt bors
    • 2 evőkanál búzakeményítő
    • a sütéshez olaj, 1 ágacska rozmaring 

    A grapefruitot a naranccsal együtt kifilézzük, vagyis az összes fehér hártyát eltávolítjuk a gyümölcshúsról. Hozzáadjuk a lime levét, az apróra vagdalt chilit, sóval, oregánóval, őrölt borssal erősen fűszerezzük, belecsorgatjuk a mézet. A megtisztított halat a gyümölcsös keverékbe tesszük úgy, hogy jól ellepje, és néhány órán át érleljük. Azután kivesszük belőle, leszárogatjuk, és forró olajban (vagy roston, olajba mártogatott rozmaringgal kenegetve) megsütjük. A visszamaradt chilis marinádot búzakeményítővel besűrítjük, belehelyezzük a megsült halat, és azon melegében tálaljuk. 

    Rozmaringos makréla
    Forrás: Halmos Mónika

    Rozmaringos makréla dalmát módra 

    Hozzávalók:

    • kisebb, kb. 40-50 dkg-os makrélák
    • olívaolaj
    • rozmaring 

    A megtisztított halakat kívül-belül sóval bedörzsöljük, hasüregükbe egy-egy szál rozmaringot fektetünk. Olívaolajjal megkenve grillrácsra helyezzük őket, és olajba mártott rozmaringcsokorral gyakran kenegetve szép pirosra sütjük. 

    Vörösmárna hercegnő módra 

    Hozzávalók:

    • 4 db kisebb vörösmárna
    • 1 csokor petrezselyem
    • 4 evőkanál olaj
    • 3 dl joghurt
    • őrölt fehérbors
    • 1 citrom
    • 1 csokor citromfű
    • 1 kiskanál cukor
    • 40 dkg főtt burgonya
    • csipetnyi szerecsendió
    • 4 tojássárgája
    • 2 dkg vaj

    Elkészítési idő: 50 perc + sütés 

    Vörösmárna hercegnő módra
    Forrás: Halmos Mónika

    A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, sóval bedörzsöljük. Tepsibe fektetjük, olajjal megkenjük, és forró sütőben, időről-időre locsolgatva, megfordítgatva megsütjük. A mártáshoz a joghurtot a citrom levével simára keverjük, beleszórjuk a finomra aprított citromfüvet, sóval, cukorral, fehérborssal ízesítjük. 

    A körethez a burgonyát áttörjük, simára eldolgozzuk a tojássárgákkal, a vajjal, majd kellően megsózzuk. 

    A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírral borított tepsire kis halmokat, kis rózsákat nyomunk belőle. Forró sütőbe tesszük, és néhány perc alatt szép mosolygósra sütjük. A halat előmelegített tálra tesszük, elrendezzük körülötte a burgonyarózsákat, a mártást pedig külön csészében, hidegen kínáljuk mellé.

    Még van egy napjuk, hogy halat vegyenek, a piacokon és az áruházakban most a legnagyobb a választék. Legyen az ünnepi asztal is tükre a különleges napnak!

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 536 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): ünnepi, márna, aranydurbincs, recept, makréla, hal, pisztráng, halételek, karácsony, receptek | Helyezés: 0.0/0