Belföld
[5629]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[400]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[318]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[754]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[203]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4358]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[486]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1291]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2441]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1392]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[717]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[30]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4249]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[921]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3053]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3417]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[60]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
07:19:57 Hagyja a pontyot másra, legyen ünnepi a halvacsora! | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2015.12.23. A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól. Könnyűt és változatosat szeretnének enni, egyszerűen és színesen, ám mégis ünnepélyesen? Az sem mellékes, hogy ezek mind kalóriaszegény és gluténmentes receptek. Legyünk bátrak: majdnem mindenki pontyot vagy harcsát vesz, de idehaza is egyre több, remek minőségű friss hal kapható- nem kell gyorsfagyasztott, többször kiolvadt, esetleg ismeretlen eredetű és minőségű áruval bajlódni. ![]() Aranydurbincs spagettizöldséggel Aranydurbincs spagettizöldséggelA szép nevű halat másképpen cipurának tisztelik. Ragyogó aranyszíne, finom húsa igazán méltóvá teszi arra, hogy a tányérunkba kerüljön. Hozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, megsózzuk. A hasüregébe néhány szál petrezselymet teszünk, s hagyjuk pihenni. Ezalatt a megtisztított zöldségeket hosszú, gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A halakat forró olajban ropogósra-aranyszínűre sütjük. Egy másik serpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a zöldségcsíkokat nagy lángon, rázogatva-kavargatva addig pirítjuk, míg majdnem teljesen megpuhulnak, de még egy kicsit ropogósak. Megsózzuk, és a sült hallal együtt tálaljuk. Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében![]() Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében A közhiedelemmel ellentétben a hal mellé nem csak a krumpli passzol,próbálkozzunk bátran zöldségekkel is - így sokkal finomabbak és könnyebben emészthetők lesznek. Hozzávalók:
A halkat megtisztítjuk, alaposan bedörzsöljük sóval, kívül-belül fokhagymával. Rövid ideig állni hagyjuk, majd tepsibe téve kevés olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben, 220 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Eközben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, és forrásban lévő, sós vízben puhára pároljuk. A megsült hal mellé tesszük a brokkoli-rózsákat, és formázott vadrizzsel körítjük. Halrolád grillezett zöldségekkel![]() Halrolád grillezett kerti finomságokkal Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész EU-ban még a tenger nélkül élő csehek és szlovákok is majdnem kétszer annyit esznek, mint mi.Mifelénk a halfogyasztás karácsonykor csúcsosodik ki, a legtöbb magyar ilyenkor eszi meg a ráeső évi 3,5 kg hal 40 százalékát. Talán ez megváltozhatna, ha nem csak kétféle receptet ragoznánk. A halrolád egyike a sok kreatív megoldásnak, érdemes kipróbálni, pláne most, karácsony táján. Hozzávalók:
A kétféle halfilé mindegyikét 4-4 szeletre vágjuk, és finoman vékony lappá veregetjük őket. Sóval, őrölt borssal meghintjük. A munkalapra egy réteg celofánt vagy frissen tartó fóliát simítunk, olajjal megkenjük, ráfektetünk egy lazacszeletet, beborítjuk egy réteg parajlevéllel. Ráhelyezünk egy fehér halfilét, majd szorosan, mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. Ráhajtjuk a fóliát, becsomagoljuk, és a két végét megcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon benne. Hasonló módon járunk el a többi halszelettel is. Végül mindegyiket egy-egy réteg alufóliába burkoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt megpároljuk. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk, csinos, falatnyi darabkákra vágjuk. Rostlapon – vagy egy nagy serpenyőben – kevéske olívaolajon, finomra vágott rozmaringgal fűszerezve megpirítjuk. Az elkészült halat néhány percnyi pihentetés után a csomagolásból kibontjuk, és rézsútosan felszeletelve, az illatos kerti finomságok társaságában kínáljuk.Marinált pisztráng![]() Marinált pisztráng
- írja a gasztronómiai lexikon. Jelen esetben a marinálás csak az utóbbi célt szolgálhatja, hiszen az asztalnál pillanatok alatt híre-hamva sem marad a halnak. Nincs értelme tartósítani, hisz többen szinte képtelenek kivárni az időt, míg ízélménnyé érik. Arra bizony egy teljes napot várni kell! Hozzávalók:
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés A halakat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd sóval bőven bedörzsöljük. Egy megfelelő méretű, lapos edénybe fektetjük. A vöröshagymát, a lime-ot felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a hámozott, kockára vágott paradicsommal együtt egyenletesen szétterítjük a halon. A bort kétszeresére hígítjuk, hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, a fokhagymát, néhány szem feketeborsot. Felforraljuk, majd úgy, lobogva az ízesített halra öntjük.Lefedjük, és ha langyosra hűlt, legalább egy napra a hűtőbe tesszük – ez alatt az ízek jól átjárják a finom húsú pisztrángot. Hidegen kínáljuk. Nemcsak pisztrángból, akár tengeri halfiléből is remek! Karibi makrélaHozzávalók:
A grapefruitot a naranccsal együtt kifilézzük, vagyis az összes fehér hártyát eltávolítjuk a gyümölcshúsról. Hozzáadjuk a lime levét, az apróra vagdalt chilit, sóval, oregánóval, őrölt borssal erősen fűszerezzük, belecsorgatjuk a mézet. A megtisztított halat a gyümölcsös keverékbe tesszük úgy, hogy jól ellepje, és néhány órán át érleljük. Azután kivesszük belőle, leszárogatjuk, és forró olajban (vagy roston, olajba mártogatott rozmaringgal kenegetve) megsütjük. A visszamaradt chilis marinádot búzakeményítővel besűrítjük, belehelyezzük a megsült halat, és azon melegében tálaljuk. ![]() Rozmaringos makréla Rozmaringos makréla dalmát módraHozzávalók:
A megtisztított halakat kívül-belül sóval bedörzsöljük, hasüregükbe egy-egy szál rozmaringot fektetünk. Olívaolajjal megkenve grillrácsra helyezzük őket, és olajba mártott rozmaringcsokorral gyakran kenegetve szép pirosra sütjük. Vörösmárna hercegnő módraHozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc + sütés ![]() Vörösmárna hercegnő módra A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, sóval bedörzsöljük. Tepsibe fektetjük, olajjal megkenjük, és forró sütőben, időről-időre locsolgatva, megfordítgatva megsütjük. A mártáshoz a joghurtot a citrom levével simára keverjük, beleszórjuk a finomra aprított citromfüvet, sóval, cukorral, fehérborssal ízesítjük. A körethez a burgonyát áttörjük, simára eldolgozzuk a tojássárgákkal, a vajjal, majd kellően megsózzuk.A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírral borított tepsire kis halmokat, kis rózsákat nyomunk belőle. Forró sütőbe tesszük, és néhány perc alatt szép mosolygósra sütjük. A halat előmelegített tálra tesszük, elrendezzük körülötte a burgonyarózsákat, a mártást pedig külön csészében, hidegen kínáljuk mellé. Még van egy napjuk, hogy halat vegyenek, a piacokon és az áruházakban most a legnagyobb a választék. Legyen az ünnepi asztal is tükre a különleges napnak! | |
|