Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:19:57 Hagyja a pontyot másra, legyen ünnepi a halvacsora! | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2015.12.23. A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól. Könnyűt és változatosat szeretnének enni, egyszerűen és színesen, ám mégis ünnepélyesen? Az sem mellékes, hogy ezek mind kalóriaszegény és gluténmentes receptek. Legyünk bátrak: majdnem mindenki pontyot vagy harcsát vesz, de idehaza is egyre több, remek minőségű friss hal kapható- nem kell gyorsfagyasztott, többször kiolvadt, esetleg ismeretlen eredetű és minőségű áruval bajlódni. Aranydurbincs spagettizöldséggel Aranydurbincs spagettizöldséggelA szép nevű halat másképpen cipurának tisztelik. Ragyogó aranyszíne, finom húsa igazán méltóvá teszi arra, hogy a tányérunkba kerüljön. Hozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, megsózzuk. A hasüregébe néhány szál petrezselymet teszünk, s hagyjuk pihenni. Ezalatt a megtisztított zöldségeket hosszú, gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A halakat forró olajban ropogósra-aranyszínűre sütjük. Egy másik serpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a zöldségcsíkokat nagy lángon, rázogatva-kavargatva addig pirítjuk, míg majdnem teljesen megpuhulnak, de még egy kicsit ropogósak. Megsózzuk, és a sült hallal együtt tálaljuk. Fokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésébenFokhagymás pisztráng brokkolirózsák ölelésében A közhiedelemmel ellentétben a hal mellé nem csak a krumpli passzol,próbálkozzunk bátran zöldségekkel is - így sokkal finomabbak és könnyebben emészthetők lesznek. Hozzávalók:
A halkat megtisztítjuk, alaposan bedörzsöljük sóval, kívül-belül fokhagymával. Rövid ideig állni hagyjuk, majd tepsibe téve kevés olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben, 220 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Eközben a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, és forrásban lévő, sós vízben puhára pároljuk. A megsült hal mellé tesszük a brokkoli-rózsákat, és formázott vadrizzsel körítjük. Halrolád grillezett zöldségekkelHalrolád grillezett kerti finomságokkal Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész EU-ban még a tenger nélkül élő csehek és szlovákok is majdnem kétszer annyit esznek, mint mi.Mifelénk a halfogyasztás karácsonykor csúcsosodik ki, a legtöbb magyar ilyenkor eszi meg a ráeső évi 3,5 kg hal 40 százalékát. Talán ez megváltozhatna, ha nem csak kétféle receptet ragoznánk. A halrolád egyike a sok kreatív megoldásnak, érdemes kipróbálni, pláne most, karácsony táján. Hozzávalók:
A kétféle halfilé mindegyikét 4-4 szeletre vágjuk, és finoman vékony lappá veregetjük őket. Sóval, őrölt borssal meghintjük. A munkalapra egy réteg celofánt vagy frissen tartó fóliát simítunk, olajjal megkenjük, ráfektetünk egy lazacszeletet, beborítjuk egy réteg parajlevéllel. Ráhelyezünk egy fehér halfilét, majd szorosan, mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. Ráhajtjuk a fóliát, becsomagoljuk, és a két végét megcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon benne. Hasonló módon járunk el a többi halszelettel is. Végül mindegyiket egy-egy réteg alufóliába burkoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt megpároljuk. Eközben a zöldségeket megtisztítjuk, csinos, falatnyi darabkákra vágjuk. Rostlapon – vagy egy nagy serpenyőben – kevéske olívaolajon, finomra vágott rozmaringgal fűszerezve megpirítjuk. Az elkészült halat néhány percnyi pihentetés után a csomagolásból kibontjuk, és rézsútosan felszeletelve, az illatos kerti finomságok társaságában kínáljuk.Marinált pisztrángMarinált pisztráng
- írja a gasztronómiai lexikon. Jelen esetben a marinálás csak az utóbbi célt szolgálhatja, hiszen az asztalnál pillanatok alatt híre-hamva sem marad a halnak. Nincs értelme tartósítani, hisz többen szinte képtelenek kivárni az időt, míg ízélménnyé érik. Arra bizony egy teljes napot várni kell! Hozzávalók:
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés A halakat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd sóval bőven bedörzsöljük. Egy megfelelő méretű, lapos edénybe fektetjük. A vöröshagymát, a lime-ot felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a hámozott, kockára vágott paradicsommal együtt egyenletesen szétterítjük a halon. A bort kétszeresére hígítjuk, hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, a fokhagymát, néhány szem feketeborsot. Felforraljuk, majd úgy, lobogva az ízesített halra öntjük.Lefedjük, és ha langyosra hűlt, legalább egy napra a hűtőbe tesszük – ez alatt az ízek jól átjárják a finom húsú pisztrángot. Hidegen kínáljuk. Nemcsak pisztrángból, akár tengeri halfiléből is remek! Karibi makrélaHozzávalók:
A grapefruitot a naranccsal együtt kifilézzük, vagyis az összes fehér hártyát eltávolítjuk a gyümölcshúsról. Hozzáadjuk a lime levét, az apróra vagdalt chilit, sóval, oregánóval, őrölt borssal erősen fűszerezzük, belecsorgatjuk a mézet. A megtisztított halat a gyümölcsös keverékbe tesszük úgy, hogy jól ellepje, és néhány órán át érleljük. Azután kivesszük belőle, leszárogatjuk, és forró olajban (vagy roston, olajba mártogatott rozmaringgal kenegetve) megsütjük. A visszamaradt chilis marinádot búzakeményítővel besűrítjük, belehelyezzük a megsült halat, és azon melegében tálaljuk. Rozmaringos makréla Rozmaringos makréla dalmát módraHozzávalók:
A megtisztított halakat kívül-belül sóval bedörzsöljük, hasüregükbe egy-egy szál rozmaringot fektetünk. Olívaolajjal megkenve grillrácsra helyezzük őket, és olajba mártott rozmaringcsokorral gyakran kenegetve szép pirosra sütjük. Vörösmárna hercegnő módraHozzávalók:
Elkészítési idő: 50 perc + sütés Vörösmárna hercegnő módra A halakat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk, sóval bedörzsöljük. Tepsibe fektetjük, olajjal megkenjük, és forró sütőben, időről-időre locsolgatva, megfordítgatva megsütjük. A mártáshoz a joghurtot a citrom levével simára keverjük, beleszórjuk a finomra aprított citromfüvet, sóval, cukorral, fehérborssal ízesítjük. A körethez a burgonyát áttörjük, simára eldolgozzuk a tojássárgákkal, a vajjal, majd kellően megsózzuk.A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírral borított tepsire kis halmokat, kis rózsákat nyomunk belőle. Forró sütőbe tesszük, és néhány perc alatt szép mosolygósra sütjük. A halat előmelegített tálra tesszük, elrendezzük körülötte a burgonyarózsákat, a mártást pedig külön csészében, hidegen kínáljuk mellé. Még van egy napjuk, hogy halat vegyenek, a piacokon és az áruházakban most a legnagyobb a választék. Legyen az ünnepi asztal is tükre a különleges napnak! | |
|