Az invazív királyrákok eljutottak a brit partokhoz, ahol félelmet keltettek, mert elkezdték megtizedelni a helyi nagy tarisznyarák- és fésűkagyló populációkat. Az észak-yorkshire-i halászok meglepődtek, amikor hálójukban számos, élénkvörös betolakodót észleltek, ám közben örültek is a jelenlétének, mivel példányait jó áron tudják eladni. A londoni éttermek már készen is állnak a hétvégi menükre. A halászokra azonban újabb meglepetés várt: kiderült, hogy ezeket az ízeltlábúakat korábban még soha nem látták a brit partoknál.
Az Észak-Amerikában őshonos fajt az 1960-as években olyan tudósok telepítették be Oroszországba, akik új, jövedelmező halászatot akartak létrehozni. A hideg tengerekben virágzó rákpopuláció robbanásszerűen nőtt, és hamarosan elterjedt Norvégiában is, ahol halászati fellendülést idéztek elő.
Most pedig úgy tűnik, hogy egészen Nagy-Britanniáig vándoroltak.
Az Egyesült Királyság halászai kezdetben izgatottak voltak, mivel Norvégiában sok halászterület gazdagodott meg az invazív fajok révén, miközben a környezetvédők aggódnak az őshonos fajokra gyakorolt lehetséges hatás miatt.
Az unokatestvérem halász, aki 15 vagy 20 éve dolgozik a hajón, és az apám is halász volt, aki azelőtt csónakokon dolgozott, de egyikük sem fogott még királyrákot
– mondta Shaun Henderson halbeszállító a The Guardian online tudományos portálnak, aki több mint 80 londoni étteremnek értékesít és nemrég az 250 kilogramm királyrákot húztak fel. – Elég vicces volt látni, hogy most megjelentek a vizeinkben.
Hozzátette: közben nagyon izgatott, mert olvasott a meglehetősen invazív fajról, amely természetes ellensége hiányában jól szaporodik és számos helybéli fajt felfal.
Will Murray, a londoni St James' Marketen található Fallow étterem főszakácsa vásárolta fel a szállítmány egy részét, akinek bár rengeteg receptötlete van, de saját bevallása szerint szintén kicsit retteg is, mivel valóban „megszálló" fajról van szó, amelyek elpusztíthatják az összes nagy tarisznyarákot.
Természetvédők szerint a királyrák lehet a „következő szürke mókus", de hozzáteszik, hogy ezeket legalább könnyű főzni és élvezetes a fogyasztásuk.
Ez a világon az egyik legjobb tenger gyümölcse, ami igazi prémium alapanyag. Finom ízük ellenére az éttermek úgy vélik, hogy a királyrákok „nem tesznek jót az étlap többi részének."
Ezek az ízeltlábúak a tengerfenéken gyorsan szaporodnak és hatalmasra nőhetnek. A halászok ezért egyre nagyobb hálókkal próbálják kifogni őket. A jelentésekből azonban már jól látható, hogy a királyrákok populációja robbanásszerűen emelkedik.