Csütörtök, 2024-03-28, 23:22:56
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2020 » November » 19 » Házi felvágott / sonka készítése sonkapréssel
    12:09:25
    Házi felvágott / sonka készítése sonkapréssel

    Forrás: kinga-receptjei.blogspot.com | 2020.11.02.

    Akinek nem mindegy, hogy mi kerül a mindennapi szendvicsére és házi sonka- vagy felvágottkészítésre adja a fejét, annak jó szolgálatot tesz egy sonkaprés. Egy ilyen szerkezettel sokkal könnyebben elkészíthető a házi felvágott mint a folpackba csomagolt módszerrel (ami itt és itt megtekinthető).

    Hozzávalók

    1 kg csirkemell vagy comb (lehet vegyesen is) vagy pulykamell vagy sertéscomb vagy lapocka,
    18-20 g só,
    ½ tk fehér bors,
    1 csapott tk granulált fokhagyma,
    1 dl víz,
    4 g porcukor (elhagyható)

    Az alaprecept ízlés szerint kiegészíthető a következő fűszerekkel, ízesítőkkel: őrölt koriandermag, borókabogyót, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, majoránna , őrölt köménymag, zöld vagy fekete olajbogyó, dió, aszalt szilva, sajt, párolt zöldségek stb. 

     

    Készíthetjük darált, felkockázott vagy egészben hagyott húsból.

    Első változat: darált/kockázott húsból

    A hús 2/3-át vagy 1/2-ét apró, kb. 2x2-es kockákra, vágjuk a maradékot pedig pedig apró lyukú rostán kétszer ledaráljuk vagy botmixerrel pépesítjük. De ledarálhatjuk akár az egész húst is vagy hagyhatjuk az egészet kockára vágva.

    A fűszereket összekeverjük a vízzel, majd a húsra öntjük és alaposan összegyúrjuk. Legalább 15-20 percig dagasszuk. Ezután a sonkaprésbe tesszük és alaposan belenyomkodjuk. Rátesszük a rugós lapot és a fedelet majd a hűtőbe tesszük pihenni legalább egy éjszakára, de lehet akár 24-48 órát is pácolni.

     

    Második változat: egészben hagyott húsból
    Egy szép darab disznócombba, tarjába vagy karajba a vízben elkavart fűszereket, egy pácoló fecskendő segítségével a húsba fecskendezzük és ezután tesszük a présbe majd a hűtőbe érlelődni.

    Az egészben készített húsokba akár egy-két szál füstölt kolbászt is szúrhatunk, így még pikánsabb lesz majd a felvágottunk.
    Miután letelt a pácolási idő a sonkaprést egy fazékba tesszük majd a fazekat feltöltjük vízzel. Kb addig érjen a víz szintje mint amilyen magasságig van a hús a présben. Felmelegítjük a vizet 80°C-ig, majd ezen a hőfokon főzzük a sonkát 1,5-2 órán keresztül. A főzés alatt a víz hőmérséklete nem lehet nagyobb 85°C-nál és nem eshet 75°C alá*.
     
     
    A hőmérővel a sonka hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni. A fedőn található lyukon keresztül a hőmérő a sonkába szúrható. A sonka akkor kész ha a hőmérséklete több mint 71°C (én olyan 80°C-ig hagyom felmenni).
    A főzési idő leteltével kivesszük a sonkaprést a forró vízből és a főzés alatt a présben keletkező vizet leöntjük majd a prést jeges vízbe állítjuk.
     
    30-40 perc elteltével kivesszük belőle a sonkát, leitatjuk róla a vizet és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön.
     
    Kockára vágott csirkecombból
     
    Egész disznócombból
     

    Darált és kockázott disznólapockából

    A házilag előállított felvágottak nem lesznek olyanok mint a gyáriak sem megjelenésükben (nem maradnak rózsaszínesek mivel nem tartalmaznak tartósítószert), sem rugalmasságukban (mert nem tartalmaznak hozzáadott zsiradékot), sem pedig ízvilágukban (mert nem tartalmaznak ízfokozókat). De nem lesznek rosszabbak sem, sőt . Nagy előnyük, hogy sokkal egészségesebbek és szerintem méltán vetekednek a bolti áruval.
    Én mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki.

    *Megjegyzés
    Kipróbáltam 95°C körül főzni és az elkészült hús minőségén nem tapasztaltam jelentős különbséget. Csupán annyit, hogy a magasabb hőfokon valamivel hamarabb készült el. 

    Kategória: Receptek sonkapréshez | Megtekintések száma: 749 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): sertéscomb, pulykamell, lapocka, Tarja, sonkapréssel, sonka, házi, csirkemell, készítése, felvágott, receptek, recept, sonkaprés | Helyezés: 0.0/0