Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
16:57:03 Házilag mogyorókrémet? – Dupla mogyorós amfóra | |
Forrás: szhelyi.blogin.hu | 2013. 05. 20. Cukor nélkül is mennyei! Avagy készülhet-e egészséges, természetes, finomítatlan alapanyagokból finomság? Íme, a 4. bűntudatmentes süteményem, a banános-mogyorós amfóra, házi mogyorókrémmel töltve. Mogyorókrémmel töltött mogyorós amfóra Ez a sütemény attól különleges, hogy duplán mogyorós amellett, hogy banános. A tésztája őrölt mogyorót rejt, továbbá házilag készült mogyorókrémmel töltöttem meg. Valami isteni lett! A krém köszönőviszonyban sincs a boltban kapható agyoncukrozott változatokkal. Ezt az is bizonyítja, hogy a krémet nyalakodva kiderült, mogyoróérzékenységem van. Most először életemben kiütések jelentek meg tőle a nyelvemen, ínyemen, és a torkomba is gombóc nőtt. Inkább bele se gondolok, hogy a boltiban vajon mennyi lehet a mogyoró, ha attól sosem volt semmi bajom. Mostanában nem fogok újra mogyorós sütit sütni, ezért örülök, hogy az első változat ilyen jóra sikerült, mert most átadhatom Neked, Kedves Olvasó! Házi mogyorókrém Először magvajat készítünk 10 dkg mogyoróból. Majd kakaópor, méz, és olaj segítségével ízesítjük, krém állagúvá keverjük. A magvajhoz extraerős darálóra van szükség. Én a nagy teljesítményű, 600 W-os többfunkciós háztartási gépem kávédarálóját használtam hozzá. Két őrlés között így is kellett egyszer pihentetni a gépet, így végül két ütemben változott át a mogyoró magvajjá. Magból magvaj, aztán krém Olajos magról lévén szó, a feldolgozás során az olaj a szilárd részektől elválik, és egy olajos, fényes, összeálló masszát kapunk. A képeken látszik a folyamat, ami szinte varázslatos. Ehhez képest az ízesítés már nem is nagy kunszt. Én arra figyeltem, hogy minőségi alapanyagokat használjak hozzá. Így 22%-os kakaóport, bodzás akácmézet, és hidegen sajtolt olívaolajat kevertem a mogyoróvajhoz. Elismerem, küllemre nem épp kívánatos jelenség, de ízre és állagra remek lett. Az egyik felét használtam fel az alábbi süteményhez. A másik fele jó lett volna palacsintatölteléknek, de sajnos, vagy sem, hamarabb elfogyott. Banános-mogyorós amfóra Az alaprecept lépései szerint haladva, első az alapanyagok előkészítése. További előkészítés Villanysütőben, 180 °C fokon, légkeverésesen készül az amfóra nálam. Erre a hőfokra melegítem elő a sütőt. Most is szilikonformát választottam. Jó tudni, a szilikonformát az első használat előtt „fel kell avatni”, azaz hidegen sajtolt napraforgó olajjal átkenni vékonyan. Saját tapasztalatom, hogy az olajos kenés később sem árt, könnyebb kifordítani a süteményt a formából. Összeállítás A tojást felütjük, felverjük a gépi habverővel. A lisztet és a sütőport fakanállal összekeverjük. A tojáshoz fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet, az őrölt mogyorót, az almát, a banánt. Díszítés A formákba kis kanál tésztamasszát teszünk. Sütés A sütési idő 20 perc volt. Külön, két részletben sütöttem meg a két tepsire való sütit. Itt is érvényes, hogy a különböző sütőformák más-más sütési időt igényelnek. Első alkalommal tűpróbáig sütjük, utána ugyanazon hozzávalók mellett a korábban feljegyzett érték beállítható, és tűpróba sem kell. Tálalás Bedagadt torok ide, vagy oda, megérte! Isteni lett. | |
|