Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [718] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4252] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3421] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
10:03:12 Hét nélkülözhetetlen ásványi anyag és a legjobb forrásaik | |
Forrás: [origo]/Táfelcpicc | 2019.10.28. Ha túl sokat nem is, annyit biztosan tudunk az egészséges táplálkozásról, hogy fontos a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitele. Talán azzal is tisztában vagyunk, hogy egy-egy zöldség és gyümölcs milyen tápanyagokat tartalmaz. Például, ha vasat szeretnénk bevinni, akkor céklát kell ennünk, ha magnéziumot, akkor nyers káposztát. Na, de mi a helyzet a többi ásványi anyaggal? KALCIUM Elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez, valamint az izmok működéséhez. Noha a spenót remek kalciumforrás, oxálsavat is tartalmaz, amely megnehezíti a feldolgozását. Ezért nem szabad csak erre támaszkodni. Kiváló kalciumforrások: tejtermékek, fehérbab, szardínia és halkonzervek, zöld leveles zöldségek, mandulatej, diófélék, magvak, aszalt gyümölcsök, például a sárgabarack. Forrás: Shutterstock VAS Fontos a növekedéshez és a fejlődéshez, elengedhetetlen a vérsejtek egészségéhez, amelyek az oxigént szállítják a testben. Emiatt érezzük magunkat egészségesnek és energikusnak. Az állati alapanyagokból származó vas könnyebben felszívódik, ugyanakkor C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával tudjuk fokozni a hasznosulását.Kiváló vasforrások: máj, sovány vörös hús, kagyló és halkonzervek, tojássárgája, aszalt gyümölcsök, mint a szilva, a sárgabarack és a füge, dió, zöld leveles zöldségek, tengeri moszat, hüvelyesek, valamint a zab- és a búzakorpa. MAGNÉZIUM Segít a testnek a zsírok és a fehérjék feldolgozásában, valamint a csontok és a fogak egészségének megtartásában. A kalcium, a nátrium és a kálium mellett megkönnyíti az izmok működését, az idegjelek továbbítását és a vér kalciumszintjének szabályozását.Kiváló magnéziumforrások: káposzta, főleg nyersen, articsóka, édesburgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, baromfi, napraforgómag, szezámmag, kesudió, mandula és földimogyoró. FOSZFOR Szintén elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, az energia tárolásához. A testnek szüksége van D-vitaminra a foszfor hasznosulásához. Kiváló foszforforrások: teljes kiőrlésű gabonafélék, vörös hús, baromfi, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, diófélék és magvak. SZELÉN A szelén más antioxidánsokkal, például E-vitaminnal együtt hasznosul. Nélkülözhetetlen az immunrendszer és a pajzsmirigy normál működéséhez.Kiváló szelénforrások: máj, kagyló, kaviár, hal, gombák, fokhagyma, tojássárgája, szezámmag, napraforgómag, búzacsíra, búza, zab, rizskorpa. KÁLIUM Ez szabályozza a víz, illetve a sav és a lúg egyensúlyát a testben. Elősegítheti az idegek és az izmok megfelelő működését, segíthet a magas vérnyomás szabályozásában, enyhítheti az ingerlékenységet. Kiváló káliumforrások: banán, narancs, paradicsom, mángold, spenót, gomba, édeskömény, cékla, burgonya, hüvelyesek, baromfi és hal. CINK Annak ellenére, hogy kisebb mennyiségben van rá szükségünk, nélkülözhetetlen a sejtosztódás során, az immunrendszer számára és a növekedésben. Szabályozhatja a hangulatot, az étvágyat, illetve segíthet lebontani a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat.Kiváló cinkforrás: sovány vörös húsok, kagyló, baromfi, búzacsíra, diófélék, magvak, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék. | |
|