Péntek, 2024-04-26, 10:10:00
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [380]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Május » 28 » Hogyan grillezzünk? 22 tipp a tökéletes grillélményért
    05:01:04
    Hogyan grillezzünk? 22 tipp a tökéletes grillélményért

    Forrás: Fakupac | 2022.05.19.

    Mennyi ideig és hogyan pácoljunk? Hogyan gyújtsuk be a tüzet a legegyszerűbben? Mennyit forgassuk a húsokat a grillen? Útmutató a tökéletes grillezéshez.

    Mondhatnánk, hogy a nyílt lángon sütés egyidős az emberiséggel, de valójában már a Homo erectus is használta a tüzet, hogy megsüsse rajta a húst. Ez az újítás hozzájárult, hogy az ember kiemelkedjen az állatvilágból, és annyira bevált, hogy a mai napig kedvelt szerte a világon.

    De nem kell messzire menni: a szalonnasütés vagy a tárcsán sütés Magyarországon mindig is népszerű volt (a különféle, bográcsban készülő ételekről nem is beszélve). Mostanra pedig a grillezés és a barbecue-zás is meghódította a szabadtéri sütögetés hazai híveinek szívét. A trend ráadásul töretlenül folytatódik, és egyre többen kapnak kedvet, hogy elkészítsék életük első grillebédjét, vacsoráját. Fontos azonban, hogy alaposan felkészüljünk a grillezésre, hiszen ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat. De ne feledkezzünk meg a biztonságról sem, ha gyerekekkel vagy házi kedvenceinkkel közösen sütögetünk.

    Grillezési tippek

    Az alábbi tippekkel a kezdő grillmesterek dolgát szeretnénk megkönnyíteni, ennek érdekében végigkísérjük a grillezés folyamatát az alapanyagok kiválasztásától, előkészítésétől a tűzgyújtáson át a sütésig. (A BBQ, a meleg füstön, alacsonyabb hőmérsékleten, hosszú ideig, zárt térben történő, lassú sütés más műfaj. Mi most a nyílt lángon, pontosabban parázson, rácson, nyárson vagy rostélyon történő sütéssel, vagyis a grillezéssel foglalkozunk.)

    Előkészítés, pácolás

    • Szinte bármit grillezhetünk: zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, baromfi-, vörös és vadhúsokat is.
    • Friss húst használjunk, összehasonlíthatatlanul finomabb lesz a lakoma, mint fagyasztott alapanyag esetében.
    • A füstölt húsokat ne grillezzük, hiszen éppen elegendő füstös ízanyag keletkezik a sütés során. Másrészt a hozzáértők szerint káros anyagok szabadulhatnak fel a füstölt húsok grillezésekor.
    • Ne feledjük, ez nem BBQ, a hússzeletek ne legyenek túlságosan vastagok, mert a belsejük nyers marad.
    • Minél soványabb a hús, annál könnyebb kiszárítani a grillen, ezért válasszunk zsírosabb, márványozottabb húsokat. A soványabb húst pedig göngyöljük baconbe. Sütés közben olívaolajjal is kenegethetjük (még jobb, ha ebbe teszünk valamit: reszelt citromhéjat, fokhagymát, friss rozmaringot).
    • A végeredmény finomabb és porhanyósabb, ha bepácoljuk a húst. A vörös húsokat érdemes legalább 6 órával a sütés előtt bepácolni, de akár előző este is bekerülhetnek a páclébe (és a hűtőbe). A szárnyasoknak, halaknak ennél jóval kevesebb idő, akár fél-egy óra is elég.
    • A pácba ideális a hús jellegéhez illő zöldfűszer, a fokhagyma és a citrom, de más variációkkal is bátran próbálkozhatunk. Túlzásba azonban nem érdemes esni, mert a lényeg a hús és a füst természetes íze, ezért sokak szerint ötnél többféle fűszert nem érdemes használni. Valamilyen savas anyag – paradicsom, ecet, citromlé, bor – mindenképpen jó, ha van a pácban, mert segít megpuhítani az izomrostokat. A sót viszont felejtsük el: ez kivonja a húsból a nedvességet, és éppen ellentétes hatást vált ki, mint ami a pácolás eredeti célja.

    Felkészülés a grillezésre, begyújtás

    Felkészülés a grillezésre, begyújtás

    • Villany- vagy gázgrillt is használhatunk (ha például társasházban az erkélyen sütögetéskor a szomszédokat zavarná a faszén füstje). De ha van rá lehetőségünk, mindenképpen válasszunk faszenes grillt. A rajtuk készülő ételek íze sokkal jobb lesz.
    • Ha fanyársakat használunk, ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe.
    • Faszenes grill esetén bármilyen, a benzinkutakon vagy a boltokban kapható faszenet használhatunk. Érdemes kisérletezni, mert az egyes faszenek minősége különböző, és a rajtuk készült ételek ízét is befolyásolják.
    • A faszenet a sütés kezdete előtt legalább fél-egy órával érdemes begyújtani, mivel a grillezés parázson ideális. Ha lobogó tűz felett sütjük a húst, a külseje gyorsan megég, miközben a belseje nyers marad. A parázs kisebb, egyenletes hője viszont ideális a kívül-belül tökéletes végeredmény eléréséhez. A vörösen-fehéren izzó, vékony rétegben szürke hamuval fedett parázs a tökéletes a sütéshez.
    • A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de néhány alkalom után belejön az ember. Jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat, ha egy grillkéményt, más néven begyújtókéményt hívunk segítségül. Így elkerülhetjük a kemikáliák, például a különféle gyújtófolyadékok használatát. A begyújtást egy kis gyújtós alkalmazásával is hatékonyabbá tehetjük.
    • Ha nem áll rendelkezésre faszén, de van tűzifa, akkor ennek elégetésével is előállíthatjuk a grillezéshez szükséges parazsat (ahogyan az például a szalonnasütéskor is történik). A gyújtós használata ilyenkor melegen ajánlott.
    • A sütés előtt legkésőbb egy órával érdemes kivenni a hűtőből a húsokat, hogy szobahőmérsékleten kerüljenek a rácsra. Így szaftosabbak, ízesebbek lesznek.
    • A sütés előtt gondoljuk végig, mire lesz szükségünk a művelethez, és készítsünk mindent elérhető közelségbe – például egy, a sütő mellett felállított asztalra. Gondoskodjunk egy vödör vízről is, hiszen tűzzel dolgozunk, és jobb félni, mint megijedni.

    A sütés folyamata

    A sütés folyamata

    • A vastagabb vörös húsok grillezését alufóliában is kezdhetjük (kenjük meg a belső felét olajjal), a végén süssük őket fólia nélkül. Így hamarabb elkészülnek, viszont piros, ropogós lesz a végeredmény. Sovány húsoknál is alkalmazhatjuk ezt a módszert, így nem száradnak ki.
    • Legyen megfelelő eszközünk – grill-lapát, húsfogó csipesz – a hús forgatásához, mozgatásához. Semmiképpen ne szúrjunk bele villát, mert kifolyhat az értékes ízanyagokat tartalmazó szaft.
    • A rácsot érdemes olajjal megkenni, vagy lágy szalonnával megdörzsölni, mielőtt feltesszük a tűzre, és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel, és ez utóbbinak az íze is jobb lesz.
    • Ha olajos pácban volt a hús, ezzel sütés közben kenegethetjük is. Ha a pácban szilárd összetevők is vannak (fokhagyma- vagy fűszerdarabok), vigyázzunk, hogy ezek csak pár perccel a sütés befejezése előtt kerüljenek a sülő húsra, különben megéghetnek. Fontos, hogy a grillen lévő ételekre semmit ne öntsünk rá direktben! Csak óvatos kenegetésről lehet szó.
    • Ne forgassuk túl sokat a húsokat, az ideális az egyetlen forgatás. A vörös húsokat mindenképpen pihentessük alufóliába burkolva a sütést követően, hogy a húsnedvek megfelelően eloszoljanak.
    • A csontos húsokat mindig tovább süssük, mint a filéket.
    • A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.
    • A kihűlő parazsat kotorjuk át, illetve húzzuk összébb, így fokozható a hőleadása. Legyezővel vagy hőlégfúvóval is elérhetjük ugyanezt a hatást. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor pedig rögtön tegyünk a grill begyújtó kéménybe egy újabb adag faszenet, ahogy az elsőn elkezdtük a sütést. Így bármikor pótolhatjuk a parazsat, ha szükséges.

    Ha eddig eljutottunk, már csak az marad hátra, hogy az elkészült ételeket jóízűen elfogyasszuk. Zöldséget és sajtot is grillezhetünk, így a vegetáriánus vendégeknek, vagy azoknak is a kedvére tehetünk, akik inkább könnyebb fogásokat kedvelik. Érdemes salátákkal is készülni, itt nincs rossz választás: a hagyományos tejfölös uborkasaláta vagy egy fetás görög saláta éppen olyan jó választás, mint a grillételekhez ajánlott klasszikus káposztasaláta, a coleslaw.

    Zöldséget és sajtot is grillezhetünk

    Jó étvágyat!

    Fotók: Pixabay

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 138 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): a tökéletes grillélményért, zöldségek, őácolás, 22 tipp, grillezési, Hogyan grillezzünk?, előkészítése, tanácsok, folyamata, grillezése, saláta, grill, begyújtása, menete, a sütés, húsok, satok | Helyezés: 0.0/0