Péntek, 2024-03-29, 02:39:12
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2020 » Április » 11 » Húsvéti főzőcske: ezt ajánlják az élelmiszer-biztonságiak
    12:45:48
    Húsvéti főzőcske: ezt ajánlják az élelmiszer-biztonságiak

    Forrás: Napi.hu | 2020.04.11.
    Fotó: Getty Images

    Lehet-e enni nyers gyümölcsöt? Hány fokon pusztul el a koronavírus? Fertőz-e az élelmiszerek csomagolása? A járványhelyzet a főzésre és az étkezésre is hatással van, húsvétkor ráadásul még többen veszik a konyha felé az irányt. Szakértők szedték össze a tudnivalókat.

    A járványhelyzet számos kérdést vet fel az élelmiszerek elkészítéséről, tárolásáról is. Az egyik leghitelesebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports cikkében szakértők járták körül a legfontosabbakat. Ezen kívül szó lesz a magyar hatóság javaslatairól is.

    Hogyan kell járvány esetén zsemlét venni? Ezek az élelmiszer-biztonsági szakértő tanácsi

    Fertőz-e az élelmiszer?

    A vírust egyre jobban megismerik a szakemberek, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a betegség az élelmiszerekkel terjedne - mondja Donald Schaffner, a Rutgers University élelmiszer-biztonsági karának professzora.

    Az Egészségügyi Világszervezet szerint a SARS és a MERS - amelyek szintén koronavírusok és az elmúlt két évtizedben okoztak járványt - sem terjedtek élelmiszerekkel, így ez is bizakodásra ad okot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne kellene figyelni a higiéniára: Consumer Reports cikke szerint pontosan azokat a szabályokat kell betartani, amelyeket egyébként is meg kellene tenni, amikor élelmiszerrel foglalatoskodik valaki. Tehát mindenki mosson kezet főzés előtt és után, és közben is, például, ha nyers húst, tojást vagy a halakat kezel. Emellett meg kell mosni a gyümölcsöket és zöldségeket, a nyers tésztát pedig nem tanácsos megenni. Érdemes a nyers húst külön tárolni és külön vágódeszkát használni a húsoknak és a zöldségeknek, gyümölcsöknek.

    Veszélyes-e a nyers zöldség, gyümölcs?

    Schaffner szerint ugyan elméletileg lehetséges, ha mondjuk egy fertőzött ember letüsszent egy almát, azt pedig valaki más megfogja az üzletben és utána az arcához nyúl, akkor elkaphatja a betegséget.

    Annak azonban sokkal nagyobb a lehetősége, hogy az illető úgy kapja el a vírust, hogy a beteg mellett áll a zöldségespultnál. Éppen van ezért szükség a kellő távolság megtartására. Valamint arra, hogy kezet mosson mindenki bevásárlás után a lehető leghamarabb. A zöldségeket és gyümölcsöket nem kell máshogyan megmosni a járványhelyzetben, mint ahogy egyébként kell: azaz bő vízzel, esetleg zöldségkefével átdörgölve például az almákat, krumplikat.

    Mi a helyzet a csomagolóanyagokkal?

    Az amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint a koronavírus emberről emberre leginkább cseppfertőzés útján terjed, így egyelőre nem tudnak olyan esetről - legalábbis a Consumer Reports idézett cikke szerint - amikor a vírus közvetlenül a csomagoláson vagy az ételen keresztül fertőzött volna. Ugyanakkor az lényeges, ha valaki hozzányúl valamihez, amelyen a vírus megtalálható és utána pedig megérinti az orrát, a száját vagy a szemét, akkor akár megfertőződhet.

    Az élelmiszercsomagolások esetében azonban alacsony a kockázat: a The New England Journal of Medicine március 17-én megjelent előzetes kutatása szerint például a koronavírus műanyag és rozsdamentes acél felületeken 72 óráig jelen volt, míg a kartonon 24 óra elteltével nem találtak életképes vírust.

    Az az idő, amely alatt a víruskoncentráció a felére csökken a rozsdamentes acél felületeken már csak 5,6 óra, műanyagon pedig 6,8 óra volt. A kartonon valamivel több mint 3 óra, bár a kutatók a vizsgált minták között itt nagyobb eltéréseket találtak. James E. Rogers, a Consumer Reports szakértője szerint, ha a vírus valamilyen felületen jelen van még nem jelenti azt, hogy a megfertőződéshez elegendő életképes mikroba van jelen. Annak pedig szintén alacsony az esélye, hogy egy csomag minden olyan tényezőnek ki van téve, ami a vírus elfordulásához szükséges.

    A kockázatot úgy lehet csökkenteni, ha a bevásárlás után kezet mos valaki, az élelmiszereket tisztítható felületre helyezi, kicsomagol, megmossa a felületet, amire pakolt, utána pedig újból kezet most. Az üvegekben, továbbá a műanyagból vagy fémből készült dobozokban érkező termékeket le lehet mosni fertőtlenítő törlőkendővel is kívülről. Vagy, ha mondjuk száraz tésztáról vagy lencséről van szó, akkor egy saját mosható tartóba, tálba is át lehet tenni.

    Éttermi rendelés: igen vagy nem?

    Az ételrendelésről nem kell félni Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszer-biztonsági szakértője szerint. Sok házhoz szállító cégnél elérhető már a érintésmentes átvételi lehetőség,

    A teendő mindössze annyi, hogy a vásárló tegye át az ételt a saját tányérjába, dobja ki azt a tárolót, amiben érkezett a rendelés és mosson kezet.

    Főzőcske és a szatyros kérdés

    Ahogy korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsai alapján a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) megírta, az élelmiszerek hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 Celsius fok feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, ezért pár perces forralással, sütéssel elpusztítható.

    Nincs bizonyíték arra, hogy a vászontáskák terjesztenék a betegséget Benjamin Chapman szerint, azonban a szakember minden vásárlás után kimossa a saját bevásárlótáskáit. A menetrend itt is a szokásos, hazaérkezés után a szatyor kerüljön a mosógépbe, a bevásárlást végző személy pedig mosson kezet.

    Kategória: Jó tudni! | Megtekintések száma: 245 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): buksza, élelmiszer-biztonság, élelmiszer, járvány, koronavírus, háztartás | Helyezés: 0.0/0