Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
12:45:48 Húsvéti főzőcske: ezt ajánlják az élelmiszer-biztonságiak | ||
Forrás: Napi.hu | 2020.04.11. Lehet-e enni nyers gyümölcsöt? Hány fokon pusztul el a koronavírus? Fertőz-e az élelmiszerek csomagolása? A járványhelyzet a főzésre és az étkezésre is hatással van, húsvétkor ráadásul még többen veszik a konyha felé az irányt. Szakértők szedték össze a tudnivalókat. A járványhelyzet számos kérdést vet fel az élelmiszerek elkészítéséről, tárolásáról is. Az egyik leghitelesebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports cikkében szakértők járták körül a legfontosabbakat. Ezen kívül szó lesz a magyar hatóság javaslatairól is.
Fertőz-e az élelmiszer? A vírust egyre jobban megismerik a szakemberek, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a betegség az élelmiszerekkel terjedne - mondja Donald Schaffner, a Rutgers University élelmiszer-biztonsági karának professzora. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a SARS és a MERS - amelyek szintén koronavírusok és az elmúlt két évtizedben okoztak járványt - sem terjedtek élelmiszerekkel, így ez is bizakodásra ad okot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne kellene figyelni a higiéniára: Consumer Reports cikke szerint pontosan azokat a szabályokat kell betartani, amelyeket egyébként is meg kellene tenni, amikor élelmiszerrel foglalatoskodik valaki. Tehát mindenki mosson kezet főzés előtt és után, és közben is, például, ha nyers húst, tojást vagy a halakat kezel. Emellett meg kell mosni a gyümölcsöket és zöldségeket, a nyers tésztát pedig nem tanácsos megenni. Érdemes a nyers húst külön tárolni és külön vágódeszkát használni a húsoknak és a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Veszélyes-e a nyers zöldség, gyümölcs? Schaffner szerint ugyan elméletileg lehetséges, ha mondjuk egy fertőzött ember letüsszent egy almát, azt pedig valaki más megfogja az üzletben és utána az arcához nyúl, akkor elkaphatja a betegséget. Annak azonban sokkal nagyobb a lehetősége, hogy az illető úgy kapja el a vírust, hogy a beteg mellett áll a zöldségespultnál. Éppen van ezért szükség a kellő távolság megtartására. Valamint arra, hogy kezet mosson mindenki bevásárlás után a lehető leghamarabb. A zöldségeket és gyümölcsöket nem kell máshogyan megmosni a járványhelyzetben, mint ahogy egyébként kell: azaz bő vízzel, esetleg zöldségkefével átdörgölve például az almákat, krumplikat. Mi a helyzet a csomagolóanyagokkal? Az amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint a koronavírus emberről emberre leginkább cseppfertőzés útján terjed, így egyelőre nem tudnak olyan esetről - legalábbis a Consumer Reports idézett cikke szerint - amikor a vírus közvetlenül a csomagoláson vagy az ételen keresztül fertőzött volna. Ugyanakkor az lényeges, ha valaki hozzányúl valamihez, amelyen a vírus megtalálható és utána pedig megérinti az orrát, a száját vagy a szemét, akkor akár megfertőződhet. Az élelmiszercsomagolások esetében azonban alacsony a kockázat: a The New England Journal of Medicine március 17-én megjelent előzetes kutatása szerint például a koronavírus műanyag és rozsdamentes acél felületeken 72 óráig jelen volt, míg a kartonon 24 óra elteltével nem találtak életképes vírust. Az az idő, amely alatt a víruskoncentráció a felére csökken a rozsdamentes acél felületeken már csak 5,6 óra, műanyagon pedig 6,8 óra volt. A kartonon valamivel több mint 3 óra, bár a kutatók a vizsgált minták között itt nagyobb eltéréseket találtak. James E. Rogers, a Consumer Reports szakértője szerint, ha a vírus valamilyen felületen jelen van még nem jelenti azt, hogy a megfertőződéshez elegendő életképes mikroba van jelen. Annak pedig szintén alacsony az esélye, hogy egy csomag minden olyan tényezőnek ki van téve, ami a vírus elfordulásához szükséges. A kockázatot úgy lehet csökkenteni, ha a bevásárlás után kezet mos valaki, az élelmiszereket tisztítható felületre helyezi, kicsomagol, megmossa a felületet, amire pakolt, utána pedig újból kezet most. Az üvegekben, továbbá a műanyagból vagy fémből készült dobozokban érkező termékeket le lehet mosni fertőtlenítő törlőkendővel is kívülről. Vagy, ha mondjuk száraz tésztáról vagy lencséről van szó, akkor egy saját mosható tartóba, tálba is át lehet tenni. Éttermi rendelés: igen vagy nem? Az ételrendelésről nem kell félni Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszer-biztonsági szakértője szerint. Sok házhoz szállító cégnél elérhető már a érintésmentes átvételi lehetőség, A teendő mindössze annyi, hogy a vásárló tegye át az ételt a saját tányérjába, dobja ki azt a tárolót, amiben érkezett a rendelés és mosson kezet. Főzőcske és a szatyros kérdés Ahogy korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsai alapján a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) megírta, az élelmiszerek hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 Celsius fok feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, ezért pár perces forralással, sütéssel elpusztítható. Nincs bizonyíték arra, hogy a vászontáskák terjesztenék a betegséget Benjamin Chapman szerint, azonban a szakember minden vásárlás után kimossa a saját bevásárlótáskáit. A menetrend itt is a szokásos, hazaérkezés után a szatyor kerüljön a mosógépbe, a bevásárlást végző személy pedig mosson kezet. | ||
|