Péntek, 2020-05-29, 14:54:34
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4388]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [132]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [183]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [214]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [582]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [914]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2409]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [966]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [113]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1766]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1030]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [23]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [2930]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [647]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1495]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [279]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2383]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [37]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
TV GO
TV GO
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 7
    Vendégek: 7
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2020,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2019 » Július » 24 » Így használjuk fel a konyhában a levendulát
    11:16:31
    Így használjuk fel a konyhában a levendulát

    Forrás: [origo]/Tafelcpicc | 2019.07.23.

    A levendula egy Észak-Afrikában és a Földközi-tenger hegyvidéki területein őshonos gyógynövény. Illóolaj előállítására is használják, amely az egyes levendulafajtok virágcsúcsainak lepárlásából származik. Kimutatták, hogy maga a növény segíthet oldani a szorongást, a depressziót és alkalmas lehet a gombás fertőzések és a sebek kezelésére – többek között. Ebből is látszik, mennyire sokoldalú, mert ezeken túl még a konyhában is megállja a helyét.

    Az ókori egyiptomiak parfümként használták, az ősi rómaiak és görögök a fürdővizükhöz adták, a népi gyógyászatban pedig különböző

    egészségügyi problémák kezelésekor került elő.

    Követhetjük az ősi kultúrák hagyományait, de akár sajátokat is felállíthatunk: például beilleszthetjük az étrendünkbe a fogyasztását.

    A levendula teaként és aromaterápiaként is megállja a helyét Forrás: Pexels

    Mikor kell leszedni a levendulát?

    A levendulát akkor kell leszedni, amikor a legmelegebb van, hiszen az illóolajok ilyenkor tetőznek. A friss virágokat azonnal felhasználhatjuk – ez jobb választás is a szárított helyett.

    Ha azonban kiszárítjuk, akkor a felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy nem penészedett be és megmaradt a kékes-lilás színe.

    Szárítani fénytől és nedvességtől mentes helyen, fejjel lefelé felakasztva kell. De akár sütőben, alacsony hőfokon is lehet – ez mindössze 20 percet vesz igénybe.

    A levendula lehet fűszerkeverékek hozzávalója Forrás: Shutterstock

    Hogyan használjuk fel?

    Lehet fűszerkeverékek hozzávalója, készülhet belőle desszert, szörp, jól kombinálható lekvárokkal, szószokkal, krémekkel, fagylaltokkal, csokoládéval, limonádéval, de akár vodkával is.

    Persze nem csak édességeknél jöhet szóba, hiszen például a rizshez és a krumplihoz is jól illik.

    Sőt, akár a bárány- vagy a marhahúst, illetve a panírmorzsát is meg lehet ízesíteni vele, valamint jól passzol a citrusos, gyümölcsös jegyekhez.

    A levendula teaként való fogyasztása megnyugtathatja az emésztőrendszert és enyhítheti a fejfájást.

    Egy fáradt, munkától terhes napon kiváló választás egy bögre finom meleg vagy nyáron épp ellenkezőleg, egy hideg levendulatea – nem filterrel, hanem magából a virágból készítve.

    Ha túl sokat használunk a levendulából, keserűvé, szappanízűvé teheti ételeinket
    Forrás: Pixabay

    A másik népszerű felhasználása a levendulacukor: tegyük a virágokat egy cukros dobozba, majd hagyjuk benne legalább egy hétig.

    A cukor elnyeli a levendula ízét és illatát.

    Azt azonban tudni kell, hogy a levendula egy nagyon erős gyógynövény. Ha túl sokat használunk belőle, akkor keserűvé, szappanízűvé teheti ételeinket.

    Próbáljuk ki a következő recepteket!

    Forrás: Storey Publishing

    Levendulás áfonya tejszínhabbal

    Fogyasztható snackként, reggeliként vagy desszertként.

    Hozzávalók:

    • 1 evőkanál friss vagy szárított levendula
    • ¼ csésze forró víz
    • 3 csésze áfonya
    • 1 evőkanál sózatlan vaj
    • 2-4 evőkanál méz
    • 1 csésze habtejszín

    Elkészítés:
    Tegyük a levendulát egy edénybe és öntsük rá a forró vizet.
    Hagyjuk ázni 10 percig, majd öntsük egy serpenyőbe.
    Adjuk hozzá az áfonyát, a vajat és a mézet.
    Kezdjük el közepes lángon melegíteni a keveréket addig, amíg a bogyók megpuhulnak – ez körülbelül 5-6 perc.
    Közben verjük fel a habtejszínt.
    Tálaljuk a forró áfonyát a tejszínhabbal.

    Forrás: Linden and Lavender

    Levendulás-pitypangos muffin

    Hozzávalók:

    • 2 és ¼ csésze liszt
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • egy csipet só
    • ½ csésze vaj, megolvasztva
    • 2 tojás, felverve
    • ¾ csésze tej
    • ½ csésze méz
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • 2 csésze pitypangszirom
    • 2 evőkanál levendula
    • ½ csésze apróra tört dió

    Elkészítés:
    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és zsírozzuk ki a muffinformát.
    Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, egy másik tálban pedig a vajat, a tojást, a tejet, a mézet és a vaníliát.
    Adjuk hozzá a száraz alapanyagokat a folyékony összetevőkhöz és jól dolgozzuk össze.
    Öntsük bele a pitypangot, a diót és levendulát, majd forgassuk át a tésztát.
    Töltsük fel a muffinformákat és süssük tűpróbáig.

    Forrás: Wholesale Supplies Plus

    Levendulás csokoládé

    A csokoládé és a levendula párosa egyedülálló.

    Hozzávalók:

    • 2 és fél bögre csokoládépehely
    • 2 bögre sűrített tej
    • 1 evőkanál szárított levendula virág (frissből 3 evőkanál)
    • 3 evőkanál vaj

    Elkészítés:
    Őröljük apróra a csokoládét és a levendulát egy kávédarálóban, majd olvasszuk fel gőz fölött.
    Adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg sima és krémes lesz.
    Öntsük sütőpapírral borított tálba (körülbelül 22x22 cm), majd hagyjuk megdermedni egy éjszakán át.
    Vágjuk apró kockákra, majd szórjuk meg a tetejét levendula virággal.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, desszertek, Levendulás csokoládé, desszert, receptek, Levendulás-pitypangos muffin, konyhai tipp, levendula, Levendulás áfonya tejszínhabbal | Helyezés: 0.0/0