Péntek, 2024-03-29, 12:09:09
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5491]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1222]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2403]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1354]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [577]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2934]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 5
    Vendégek: 5
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » December » 12 » Így készül a Krisztuskalács - recept
    18:58:41
    Így készül a Krisztuskalács - recept

    Forrás: hvg.hu | T.S. | 2015.12.12.

    Nálunk is egyre népszerűbb karácsonyi ünnepi sütemény a német/szász gasztronómia kultúrkörből ismert Christstollen, egyszerűbben Stollen, vagyis a Krisztuskalács. Többféle változata van, a legismertebb az eredetvédett drezdai, amelyből óriási méretűt sütöttek a napokban Szászország fővárosának pékei. Mi azért a receptet nem rekordméretű mennyiségre adjuk meg.

    Hatalmas kalóriabombaként emlegeti a Bild az idei, 22. Stollen Fesztiválra készült Krisztuskalácsot. Ez érhető is, ha a számítások szerint 13,7 millió (!) kalóriát tartalmazó jókora süti méreteit vesszük: 3,65 m hosszú és 1,10 méter magas volt, 3429 kg-t nyomott. Hagyományos módon lovaskocsival szállították a fesztivál helyszínére az óvárosi Striezelmarktra. Ott vágták fel a pékek 7 ezer szeletre, s közel fél kilós adagokban árulták. A süteményből befolyt pénzt jótékony célra fordítják.

    A 2015-ös rekordméretű karácsonyi kedvencnek van történelmi előzménye: II. (Erős) Ágost drezdai választófejedelem 1730-ban egy 1,8 tonnás stollent süttetett, amelyet 24 ezer szeletre vágtak fel és osztottak szét a városban. Ehhez az eseményhez kötődik manapság az adventi időszakban megtartott Stollenfest a Striezelmarkton. Hagyományosan Mindenszentek napjától kezdik sütni a stollent.

    A mi gyümölcskenyerünkkel közeli rokonságban álló kelt tésztából, rumba áztatott mazsolával, mandulávall készülő kandírozott és reszelt citromhéjjal ízesített drezdai stollen mellett ismert a marcipános, mákos, diós, túrós, pezsgős, boros változat is. A legújabb kori stollenekkel kísérletező cukrászpékek sütödéjében egyéni receptek szerint készülő variánsok között pedig ott a makadámdiós, a gyömbéres, az aszalt sárgabarackos és a tőzegáfonyás is.

    Fotó:

    A kész Krisztuskalács beporcukrozva leginkább egy pólyácskához hasonlít, innen az elnevezése a bepólyált Kisjézusra asszociálva.  Nyilván a Magyarországon, Erdélyben élő németek, szászok karácsonyi, ünnepi asztalára is került belőle. Lehetséges, hogy egyes vidékeken más elnevezést is kapott. Jókai Mór több regényében (az Aranyemberben, a Rab Rábyban, A kiskirályokban, az Őszi fény című elbeszéléskötetének egyik életképében, A magyar theában) más süteményekkel együtt említi a Krisztuslábát, amelynek egyik fontos alapanyag a citrom héja. Jókain kívül Beöthy Zsolt Egy levita emlékiratai c. regényében tesz ugyancsak a Krisztuslábáról említést. Már több éve keressük milyen süteményt rejthet a két író által használt megnevezés, eddig senkitől, sehonnan sem kaptunk választ rá. Csak halkan kérdezzük magunktól: előfordulhat, hogy a Krisztuskalácsot nevezték Krisztuslábának?

    Stollen

    Hozzávalók: 

    50 dkg liszt
    20 dkg vaj
    10 dkg porcukor
    2 dl tej 
    1 db tojás
    5 dkg élesztő
    3 ml rum
    17 dkg vegyes aszalt gyümölcs 
    15 dkg mazsola
    8 dkg darabolt mandula
    1 narancs reszelt héja
    1 citrom reszelt héja
    csipet só
    1/4 mokkáskanál reszelt szerecsendió
    1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
    1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

    Elkészítés:

     Az aszalt gyümölcsöket (a nagyobb darabokat vágjuk ketté) beáztatjuk a rumba. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A száraz alapanyagokat, fűszereket, reszelt citrus héjakat összemérjük egy tálba, és a vajjal, tojással, a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, majd a leszűrt gyümölcsöket hozzáadva, még egyszer óvatosan átgyúrjuk a tésztát. Vigyázzunk, hogy a gyümölcsöket ne nyomjuk össze! Ezután a tésztát 20 percet pihentetjük, utána rúd alakúra formázzuk, meleg helyen még 70 percet kelesztjük, hogy szépen megdagadjon.180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsire fektetve  aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rögtön lekenjük olvasztott vajjal és porcukrot szitálunk rá (nem sajnáljuk). Miután kihűlt, szeletelhetjük és tányérra rakhatjuk.

     Előnye, hogy előre elkészítve, megfelelően tárolva akár hetekig is megőrzi állagát. Úgy, hogy már most nyugodtan megcsinálhatjuk, csak dugjuk el magunk elől, ha még karácsonykor is kóstolni akarjuk. Életveszélyesen eteti magát, észre sem vesszük, és már állhatunk is neki a következőt begyúrni.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 536 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): stollen krisztuskalács, kalács, christtollen, sütemény karácsony recept receptek | Helyezés: 0.0/0