Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
18:58:41 Így készül a Krisztuskalács - recept | |
Forrás: hvg.hu | T.S. | 2015.12.12. Nálunk is egyre népszerűbb karácsonyi ünnepi sütemény a német/szász gasztronómia kultúrkörből ismert Christstollen, egyszerűbben Stollen, vagyis a Krisztuskalács. Többféle változata van, a legismertebb az eredetvédett drezdai, amelyből óriási méretűt sütöttek a napokban Szászország fővárosának pékei. Mi azért a receptet nem rekordméretű mennyiségre adjuk meg. Hatalmas kalóriabombaként emlegeti a Bild az idei, 22. Stollen Fesztiválra készült Krisztuskalácsot. Ez érhető is, ha a számítások szerint 13,7 millió (!) kalóriát tartalmazó jókora süti méreteit vesszük: 3,65 m hosszú és 1,10 méter magas volt, 3429 kg-t nyomott. Hagyományos módon lovaskocsival szállították a fesztivál helyszínére az óvárosi Striezelmarktra. Ott vágták fel a pékek 7 ezer szeletre, s közel fél kilós adagokban árulták. A süteményből befolyt pénzt jótékony célra fordítják. A 2015-ös rekordméretű karácsonyi kedvencnek van történelmi előzménye: II. (Erős) Ágost drezdai választófejedelem 1730-ban egy 1,8 tonnás stollent süttetett, amelyet 24 ezer szeletre vágtak fel és osztottak szét a városban. Ehhez az eseményhez kötődik manapság az adventi időszakban megtartott Stollenfest a Striezelmarkton. Hagyományosan Mindenszentek napjától kezdik sütni a stollent. A mi gyümölcskenyerünkkel közeli rokonságban álló kelt tésztából, rumba áztatott mazsolával, mandulávall készülő kandírozott és reszelt citromhéjjal ízesített drezdai stollen mellett ismert a marcipános, mákos, diós, túrós, pezsgős, boros változat is. A legújabb kori stollenekkel kísérletező cukrászpékek sütödéjében egyéni receptek szerint készülő variánsok között pedig ott a makadámdiós, a gyömbéres, az aszalt sárgabarackos és a tőzegáfonyás is. Fotó: rezeptesuchen.com A kész Krisztuskalács beporcukrozva leginkább egy pólyácskához hasonlít, innen az elnevezése a bepólyált Kisjézusra asszociálva. Nyilván a Magyarországon, Erdélyben élő németek, szászok karácsonyi, ünnepi asztalára is került belőle. Lehetséges, hogy egyes vidékeken más elnevezést is kapott. Jókai Mór több regényében (az Aranyemberben, a Rab Rábyban, A kiskirályokban, az Őszi fény című elbeszéléskötetének egyik életképében, A magyar theában) más süteményekkel együtt említi a Krisztuslábát, amelynek egyik fontos alapanyag a citrom héja. Jókain kívül Beöthy Zsolt Egy levita emlékiratai c. regényében tesz ugyancsak a Krisztuslábáról említést. Már több éve keressük milyen süteményt rejthet a két író által használt megnevezés, eddig senkitől, sehonnan sem kaptunk választ rá. Csak halkan kérdezzük magunktól: előfordulhat, hogy a Krisztuskalácsot nevezték Krisztuslábának? Stollen Hozzávalók: 50 dkg liszt Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket (a nagyobb darabokat vágjuk ketté) beáztatjuk a rumba. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A száraz alapanyagokat, fűszereket, reszelt citrus héjakat összemérjük egy tálba, és a vajjal, tojással, a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, majd a leszűrt gyümölcsöket hozzáadva, még egyszer óvatosan átgyúrjuk a tésztát. Vigyázzunk, hogy a gyümölcsöket ne nyomjuk össze! Ezután a tésztát 20 percet pihentetjük, utána rúd alakúra formázzuk, meleg helyen még 70 percet kelesztjük, hogy szépen megdagadjon.180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsire fektetve aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rögtön lekenjük olvasztott vajjal és porcukrot szitálunk rá (nem sajnáljuk). Miután kihűlt, szeletelhetjük és tányérra rakhatjuk. Előnye, hogy előre elkészítve, megfelelően tárolva akár hetekig is megőrzi állagát. Úgy, hogy már most nyugodtan megcsinálhatjuk, csak dugjuk el magunk elől, ha még karácsonykor is kóstolni akarjuk. Életveszélyesen eteti magát, észre sem vesszük, és már állhatunk is neki a következőt begyúrni. | |
|