Csütörtök, 2024-11-14, 08:12:06
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 334
    Vendégek: 333
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Augusztus » 21 » Így készül a tökéletes főtt rizs
    10:05:58
    Így készül a tökéletes főtt rizs

    Forrás: receptneked.hu |Budain István |  2021.05.04.

    Le kell öblíteni? Kell pihentetni? A tökéletes rizs sosem csomós, nem ragacsos, nem ehetetlenül kemény, mégis pergős. De vajon hogyan lehet ilyenre elkészíteni? Alapvető élelmiszerünk, az egyik leggyakoribb köret, amit a diétázók sem kell, hogy száműzzenek az étrendjükből. Mivel sokszor fogyasztjuk, nem árt, ha megtanuljuk igazán jól elkészíteni a főtt rizst!

    1. Ismerd a fajtákat

    Mielőtt nekiállsz rizst főzni, érdemes utánanézni, hogy az adott ételhez milyen fajta rizs a leginkább ajánlott. A rizsek ugyanis nem egyformák, mégha azt is hitted eddig. Bár rengeteg fajtájuk van, elég, ha először a rövid és a hosszú szemű rizs közti különbséggel kerülsz tisztába. A rövid szemű rizs puhára fő, ezért ragacsosabb. Így elsősorban sushi, gombócok, desszertek készítéséhez használhatod fel. A hosszú szemű rizs inkább pergős, kevésbé tapadnak egymáshoz a szemek főzés közben, ezért ideális salátához, illetve ebből készíts köretet is.

    2. Arányok

    Bár a rizs fajtája ezt is befolyásolja, általánosságban az a szabály, hogy 2 rész vízhez tégy 1 rész rizst. A barna rizsnek általában több vízre van szüksége, mint a fehérnek, ezért ha a tökéletességre törekszel, fajtánként ellenőrizd az adott rizshez a megfelelő arányokat.

    3. Főzés előtt öblítsd le

    A tasakból ne rögtön a főzővízbe tedd a rizst. Mosd le róla a keményítőréteget, ami a csomagolásban már kivált a szemekből és azok felületét bevonja. Többször is öblítsd át alaposan folyó víz alatt, míg az öblítővíz teljesen tiszta nem lesz. Ha megszabadítod a rizst a keményítőtől, máris nagyban csökkentetted annak az esélyét, hogy ragacsos, csomós legyen.

    4. Alacsony lángon főzd

    A rizst nem szabad siettetni. Először fel kell forralni a vizét, de aztán lassú lángon, fedő alatt kell tovább főzni.

    5. Ne felejtsd el a sót

    A rizst ne akkor próbáld meg sózni és ízesíteni, mikor már készre főtt a vízben. A főzővíz már legyen sós, mikor beleteszed a rizst. Utólag már nem fogja magába szívni sem a só, sem más fűszerek ízét, a vízízű rizsnél pedig nincs is rosszabb.

    6. Vastag aljú edényben főzd

    A rizst sokáig kell a tűzön főzni és könnyen odakap. Ezt megelőzheted, ha vastag aljú edényben készíted. Egy vékonyabb edény hamarabb átforrósodik és megég benne a rizs ahelyett, hogy egyenletesen átfőne.

    7. Ne is gondolj a kavargatásra

    Állj ellen a kísértésnek, hogy keveréssel ellenőrizd, vajon mi történik a fazék alján, odakapott-e a rizs. A kavargatással csak segíted a keményítő kiválását a rizsszemekből, az eredmény pedig borítékolható: a rizs ragacsos lesz. Ha rizottóhoz készíted, akkor szabad a kevergetés.

    8. Pihentesd

    Mikor a rizs készre főtt, vedd le a tűzről, de ne kezdd el rögtön villával kevergetni. A fedő alá tégy egy konyharuhát, majd fedd le újra az edényt és így hagyd állni 10 percet. Enélkül a felül lévő rizsszemek szárazak, az edényben alul lévők pedig ázottak lesznek.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 158 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): főzése, főtt, a risz, receptek, recept, rizs, tökéletes, tanácsok, konyhai, elkészítése, Így készül | Helyezés: 0.0/0