1. Burgonya
A magas keményítőtartalmú burgonyákból lehet a legjobb sült krumplit készíteni, mivel ezekben kevesebb a nedvesség. A viaszos burgonyákat, viszont kerüld, sült krumplit ne próbálj meg piros héjú vagy újburgonyából készíteni.
2. Alaposan öblítsd le
Készíts elő egy tálat és töltsd meg jeges vízzel. A méretre vágott burgonya hasábokat rögtön tedd a vízbe, nehogy elkezdjenek megbarnulni. Ha az összeset felvágtad, többször öblítsd át a burgonyát, egészen addig, míg a róla leöntött víz teljesen tiszta nem lesz. Ez jelenti azt, hogy minden felesleges keményítőt eltávolítottál a hasábokról.
3. Használj citromlevet
A burgonyákat továbbra is tartsd a jeges vízzel teli tálban. Adj hozzá kb. 1 evőkanál citromlevet is. Ezzel még jobban megóvhatod őket attól, hogy elkezdjenek barnulni.
4. Mehet a hűtőbe
A burgonyát ezután tedd a hűtőbe nagyjából fél órára. Ezt a lépést semmiképp ne hagyd ki, ugyanis ezzel előzheted meg, hogy kívül megégjen, belül pedig nyers maradjon a hasábburgonya.
5. Itasd le a vizet
Az idő letelte után vedd ki a burgonya hasábokat a hűtőből, öntsd le róluk a vizet, majd egy papírtörlővel a lehető legtöbb nedvességet itasd fel róluk. Ez nagyon fontos, hiszen a már forró olajba fogod beledobni őket, ami nagyon sérülésveszélyes, ha a burgonya nedvesen kerül bele.
6. Forró olajban
Nagyjából 160 fokos legyen az olaj, amibe a burgonyát belteszed. 6-8 perc alatt aranysárgára fog sülni. Ha megelégszel az egyszeri sütéssel, akkor néhány perccel tovább is sütheted. Ám most jön a csavar: az igazán ropogós sült krumplinak még egy sütés dukál!
7. A második sütés
Ha biztosra akarsz menni, akkor második sütést is alkalmazol. Miután a már egyszer megsütött krumplit kivetted az olajból, várj kb. negyed órát. Ezután újra forrósítsd fel az olajat és tedd bele megint a hasábokat. A második sütésnél már elég 2-3 perc, ne hagyd tovább az olajban! Ha elkészült, papírtörlővel bélelt tányérra szedd ki, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni róla.