Szombat, 2020-05-30, 19:08:16
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4388]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [132]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [183]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [214]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [583]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [915]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2409]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [966]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [113]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1767]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1030]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [23]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [2931]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [647]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1495]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [279]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2383]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [37]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
TV GO
TV GO
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 7
    Vendégek: 7
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2020,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2018 » Január » 26 » Így tárolja alapanyagait, hogy minél tovább frissek maradjanak
    17:20:01
    Így tárolja alapanyagait, hogy minél tovább frissek maradjanak

    Forrás: Táfelspicc | 2018.01.26.

    Néhány egyszerű praktikával kihozhatjuk a legtöbbet a nyersanyagainkból és fűszereinkből. Ha megfelelően tároljuk őket, tovább maradnak frissek, így még pénzt is spórolhatunk.

    Van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha a a zöldségek és gyümölcsök tárolásáról van szó. A citrusfélék és a banán a konyhapulton tartható egy nagy gyömölcsöstálban, és

    a paradicsomot sem érdemes hűtőszekrénybe tenni, hiszen sokat veszít az ízéből,

    és az állaga is megváltozik. A sérülésmentes, jó fajta paradicsom akár másfél hétig is eláll szobahőmérsékleten.

    A hagymát és a paradicsomot hűvös, száraz helyen érdemes tartani
    Forrás: shutterstock.com

    A fokhagymát, a hagymát, a burgonyát hűvös, száraz helyen érdemes tartani. A hagyma is csak akkor kerül hűvösre, ha felvágtuk, de nem használtuk fel mindet. Ilyenkor mindenképp zárható zacskóba tegyük, hogy az ételek ne vegyék át a szagát, illetve hogy tovább elálljon.

    Ha az almát a hűtőszekrény fiókjában tároljuk, akár két-három hétig is eláll. Az avokádó maradhat a konyhapulton vagy a kamrában, kivéve akkor, ha már teljesen megérett: ilyenkor tegyük inkább hűvösre.

    Miután felvágtuk, még egy nappal meghosszabíthatjuk az életét, ha bőven meglocsoljuk citrommal a húsát, légmentes üvegedénybe tesszük, és a hűtőben tartjuk.

    A szőlő, ha a héja nem sérült, szintén jól bírja pár napig szobahőmérsékleten, de ha sok van, és már nem annyira frissen szedett, tegyük légmentes zacskóba a hűtő fiókjába. A dinnye jól érzi magát a kamrában vagy a konyhában egész addig, amíg fel nem vágtuk. Azután feltétlen csomagoljuk be, vagy fedjük le a húsos részeket, és tegyük a hűtőbe. A barack és a szilva is maradhat a pulton vagy a kamrában, amíg nem érik meg teljesen. Érés után, ha nem sérült a héja, akár öt napig is fogyasztható.

    A hűtés miatt lassulnak az érési folyamatok
    Forrás: shutterstock.com

    A cékla két hétig is kibírja a hűtőszekrényben, ha papírtasakba csomagoljuk, majd így nejlonzacskóba tesszük. Ugyanígy egy hétig a kaliforniai paprika. A fridzsiderbe kerülhet a friss brokkoli, a fejes káposzta bezsákolva, és a répa is aránylag friss marad három-négy héten át zárható tasakban. Hacsak nincs egy száraz, hűvös pincénk, ahol homokba rejtve hónapokat is kibír anélkül, hogy kiszáradna vagy megpenészedne. Ha spárgánk van, állítsuk vízbe, és húzzunk egy műanyag tasakot a tetejére.

    A friss fejessaláta vagy jégsaláta akár két-három hétig is eláll, ha egy tál aljára kevés vizet teszünk,

    beleállítunk egy gyümölcsmosót vagy tésztaszűrőt, ebbe tesszük a salátát úgy, hogy ne érjen a vízhez. Légmentesen lezárjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe. Persze a legegyszerűbb, ha van otthon salátacentrifugánk, aminek az aljába öntjük a vizet, és a kosarába tesszük a salátát, majd rátesszük a tetejét. Mehet a hidegre!

    A salátacentrifuga tökéletesen alkalmas a tárolásra is
    Forrás: Ikea

    Ám az uborka folpackba csomagolva mindössze egy hétig marad jó a hűtőben, ellenben a gyömbérrel, ami akár egy hónapig is kibírja így. Ha felvágjuk, akkor viszont már érdemes egy papírtörlőbe tekerni, és azt betenni egy kis zsacskóba, így egy-két hétig még megőrzi frissességét. A gomba napjai azonban jobban meg vannak számlálva, hiszen a hűtőszekrényben mindössze három napig marad friss. Gombával ne is hazárdírozzunk, inkább használjuk fel azonnal!

    A retek – zárható zacskóban – két hétig bírja hűvös helyen, míg a tök akár egy hónapig is vígan elél a sötét kamrában.

    Az őrölt fűszereket érdemes félévente lecserélni
    Forrás: shutterstock.com

    Az őrölt és egész fűszerek ellensége a hő, a fény, a levegő és a páratartalom. Érdemes kisebb befőttesüvegekbe tenni mindet külön-külön, és száraz, sötét helyen tárolni. Ha csak a nyitott konyhapolcon van nekik hely, tegyük őket jól záródó fémdobozkákba, amelyek nem engedik át a fényt. Így sokkal hosszabb ideig maradnak frissek, bár a felbontott őrölt fűszereket érdemes félévente lecserélni, azután már úgysincs olyan ízesítő értékük, el is vesztik karakteres aromájukat.

     

    TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN:

    Kategória: Jó tudni! | Megtekintések száma: 300 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): nyersanyag, frissen, friss, tárolása, alapanyag, fűszer, zöldség, fűszernövény, gyümölcs | Helyezés: 0.0/0