Az Intel a hétfőn bejelentette, hogy hamarosan egy továbbfejlesztett javítást fog kiadni a processzoraiban még a múlt nyáron felfedezett, de csak az év elején ismertté vált súlyos sebezhetőségekre. A cég ugyan már korábban kiadott egy foltot a Meltdown néven emlegetett hibára, de arról kiderült: maga is hibásra sikeredett, és telepítése a processzorok, illetve az azokat tartalmazó gépek véletlenszerű újraindulását okozhatja.

Az Intel ezzel kapcsolatban eredetileg azt állította, hogy a probléma csak egyes, nagyterhelésű, Haswell és Broadwell lapkákra épülő szervereket érint, de hamarosan kiderült, hogy ennél szélesebb körű az érintettség. Az indokolatlan újraindulások ugyanis gyakorlatilag minden, az alaphibával rendelkező processzorgeneráción - beleértve az újabb Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake és Kaby Lake chipeket - is felléphetnek a folt telepítését követően.

A gyártó most azt mondja, hogy végre sikerült ennek kiváltó okát megtalálnia, és így hamarosan elkészíti majd azt a javítást, ami úgy orvosolja a Meltdown sebezhetőséget, hogy ezzel párhuzamosan nem vezet be egy azzal összemérhető súlyú új problémát az újraindulások formájában. Az új foltot ugyanakkor a cég egyelőre csak legszűkebb körben, kiemelt partnereinél teszteli, és a nagy nyilvánosság csak később juthat majd hozzá ahhoz.

A végfelhasználók addig a biztonsági rés nyitva hagyása és a véletlen újraindulások bevállalása között dönthetnek - már ha egyáltalán elérhető folt érintett eszközeik számára. A javítás ugyanis nem tölthető le és telepíthető közvetlenül az Intel-től, hanem azt csak alaplapi BIOS frissítések és esetleg az operációs rendszerekhez kiadott foltok formájában telepíthető, amennyiben azok említett eszközök gyártója elérhetővé tesz ilyent.