Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
12:56:21 Ínycsiklandó és olcsó felvágott készítés házilag! | |
Forrás: assistent-original.hu | 2017.03.19. Tagadni is felesleges, hogy a glutén érzékenység, az inzulin rezisztencia, és a cukorbetegség egyre több embert érint ma Magyarországon, azokról nem is beszélve, akik egyszerűen csak szeretnék pontosan tudni, hogy mi van azokban az ételekben, amelyeket fogyasztanak. Elolvasta már valaha például egy felvágott pontos összetevőinek leírását? Már az is ritka, hogy 90%-nál több húst tartalmaz, a fennmaradó részt pedig víz, keményítő, cukor (!), sok esetben szója(!), tartósítószerek és ilyen-olyan adalékanyagok alkotják. Talán nem vagyunk egyedül azzal az érzéssel, hogy ha létezik egyszerűbb, otthon elkészíthető felvágott, akkor sokkal szívesebben esszük azt a bolti termékek helyett. Márpedig ilyen felvágott létezik, és nem csak egészségesebb, mint a boltban kapható ipari termékek zöme, hanem sokkal olcsóbb is! Elkészítése nagyon egyszerű, pillanatok alatt megvan, és hűtőben vagy fagyasztóban sokáig eláll. Hozzávalók: A fentiek jelentik az alapot bármilyen felvágotthoz - ha csak ezeket teszi bele, már az is finom lesz, de ha ráunt az ízére, akkor bátran variálja tovább, mi például szoktunk kakukkfüves, feta sajtos, vagy olajbogyós változatot is készíteni, a cikkben szereplő képeken az olajbogyósat (magozott, aszalt paradicsommal megtöltve) fogja látni. Ha igazán jót akar, akkor a húst mindenképpen otthon darálja le saját magának, ehhez mi az Assistent húsdarálót használtuk. Ehhez kapható egészen finomra daráló, 2.5mm lyukátmérőjű rostély, ha ezt használja, akkor a hús szinte pép állagú lesz. A húst egyszerűen csak vágja akkora darabokra, hogy a húsdaráló garatjába beférjen, és elég csak egyszer átdarálni - röviden szólva az egész megvan pár perc alatt. [Természetesen használhat másmilyen húsdarálót is, a lényeg, hogy legfeljebb 2-3mm-es húsdaráló tárcsán történjen az őrlés.] Amint a húst ledaráltuk, már csak össze kell keverni a többi összetevővel, ebben az esetben a sóval, borssal, préselt fokhagymával (az olajbogyót csak később tesszük bele). Alaposan gyúrjuk át kézzel, legyen teljesen egyenletes a húsmassza! Ha készen van a felvágottnak szánt pép, már csak meg kell főzni. A szép formához és az egyenletes, tömör állaghoz elkerülhetetlen egy speciális edény használata - mi a TESCOMA Presto házi sonkakészítőt használtuk, ezt látja a képeken is, de a TORO Házi sonka készítőről is jókat hallottunk. Az első annyiból jobb, hogy alkalmas fél adaghoz (0.5kg) is egy speciális betéttel, az utóbbit pedig azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek műanyag edényeket használni főzéshez. Az elkészült pépet betöltjük a tartályba, és közben a húsdaráló tömőjével vagy más eszközzel folyamatosan tömörítjük. Ez azért fontos, hogy kinyomjuk a levegő buborékokat és a kész felvágott ne legyen majd lyukacsos. Persze még így is az lesz egy kicsit :) A képen is látható, hogy az olajbogyót csak most tesszük bele szemenként, így felszeleteléskor szép karikák lesznek belőle. Ha olajbogyó helyett sajtot vagy más tenne bele, akkor is javasoljuk, hogy így, rétegezés közben tegye bele, mert így pontosan tudja szabályozni, milyen sűrűn helyezkedjenek el. Az egy kiló húsmasszával pont megtelik a tartály. Rátesszük a hőmérőt és rácsavarjuk a tetejét, majd beletesszük a főzővízbe. A lábas kiválasztásánál szempont, hogy a víz szintje kb. a tartály piros csíkját elérje. Ebben a lábosban 3 órán át kell főzni, úgy, hogy hőmérő mindvégig az ideális, 80-90 Celsius fok közötti hőmérsékletet mutassa. Azon kívül, hogy ránézünk a lábosra, nem csökkent-e nagyon a vízszint (ilyenkor pótoljuk), nincs semmi dolgunk vele. Ha letelt a három óra, a tartályt kivesszük, hagyjuk egy kicsit lehűlni a pulton, majd úgy, ahogy van, betesszük a hűtőbe. Másnap a kellően fokhagyma szagú hűtőből elővesszük és gyönyörködünk egy kicsit az alkotásunkban: Hát igen, mondtuk, hogy még így is kicsit levegős marad - legközelebb még jobban tömörítünk! Egy éles késsel leválasztjuk a rugós fedlap melletti részt és készen is vagyunk az ínycsiklandó felvágottal. Talán nem szebb, mint a bolti, de százszor finomabb! :) Tipp 1: ha nem fogja az egészet 3-4 napon belül elfogyasztani, akkor érdemes egy részét felszeletelve betenni a mélyhűtőbe, simán kibírja. Tipp 2: ebben a receptben csirkemellet használtunk - próbálja ki bátran más húsokkal is! Jó étvágyat! | |
|