Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
06:49:17 Ínyencségek télire: paradicsomlekvár almával és fahéjjal | |
Forrás: Twice.hu | Slavic Andrea | 2013.08.26. Nagyon finom, illatos és ideális hozzávaló a reggelihez, egy csésze kávé, tej vagy tea társaságában. Tálalható pirítós mellé, keksszel vagy otthon készített süteménnyel, így nemcsak az íze, hanem a színeknek köszönhetően a látványa is mennyei! Mi kell hozzá?1 kilogramm lekvárhoz szükséges 1 kilogramm érett, de kemény paradicsom, 600 gramm érett, savanykás ízű alma, 200 milliliter víz, 2 citrom leve, 700 gramm cukor, 1 fahéjrúd, esetleg 1 vaníliarúd. Hogyan készítsd el?* Először is fontos, hogy a használt zöldség és gyümölcs jól megérett, de még kemény állagú legyen, illetve ne legyen potyolt, ütődött vagy hibás. * Másodszor, azért fontos savanykás almát választani, mivel a paradicsomban és az egzotikus gyümölcsök többségében nincs meg a pektin – az az anyag, ami segíti a lekvárt összeállni, besűrűsödni a főzéskor. Amennyiben nem kerül a lekvárba a pektin, napokig is főzhetjük, sose kapunk megfelelő állagú készítményt! Az almában, főként a savanykás fajtákban, sok a pektin, ezért használj pótlóként azoknál a lekvároknál, amelyek hozzávalói pektin-szegények. * Ha nem szeretnéd, hogy az alma íze érződjön a lekváron, tedd a felnégyelt almát héjastól és magházastól egy zsákocskába, úgy főzd a többi hozzávalóval együtt. Miután rotyogott párat, vedd ki a zsákocskát. A lekvár szépen besűrűsödik, de az alma nem fog érződni rajta. * Mosd meg a paradicsomokat, és enyhén vagdosd be őket. * Forralj fel vizet, majd 30 másodpercig dobd be őket a lobogó vízbe, majd szedd ki, és zuhanyozd le hideg vízzel. Ezt követően, hámozd meg őket. Vágd a paradicsomokat négybe, távolítsd el a magokat, csorogtasd le a létől, aztán vagdosd apró kockákra. * Hámozd meg az almát és vágd vékony kockákra. Ha azt szeretnéd, hogy a lekvár sűrűbb legyen, a héját és a magházat egy zsákocskába téve főzd a lekvárba, majd távolítsd el. * Az alma- és paradicsomkockákat keverd egybe, 1 citrom levének hozzáadásával. * Egy vastagaljú edénybe keverd el a cukrot és a vizet, a másik citrom levével, majd lassú tűzön tedd oda forrni, míg a szirup tetején fehér hab nem képződik. * Dobd bele a paradicsom- és almadarabkákat, a fahéjat és a hosszában elhasított vaníliarúdat, majd főzd az egészet 30–45 percig. - Végy ki egy teáskanálnyit a lekvárból, és tedd egy előzőleg 5 percig mélyhűtőbe tett tányérkára. Tedd be a lekvárt a hűtőbe 5–10 percre. Ha megköt, azt jelenti, kész is van. * A lekvárt darabosra is hagyhatod, de ha pépesebben szereted, zúzd össze a darabkákat egy konyharobot segítségével. Ha összemixerelted, tedd vissza a tűzre még 15–20 percig. - Még forrón töltsd bele a kifertőtlenített, langyos üvegekbe. Ezt követően csavard le, majd fordítsd fejre a befőttes üvegeket, és hagyd egy napig kihűlni. Sötét és száraz helyen tárold fogyasztásig. | |
|