Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
06:31:09 Izgalmas titkok az erdő mélyén | |
Forrás: Táfelspicc | 2015.05.22. Ha május, akkor géva! Kevés olyan izgalmas dolgot adhat ilyenkor az erdő, mint a sárga-narancssárga taplógomba, amely annak ellenére, hogy bizarr színű, kesernyés szagú, rendkívül finom és laktató. A folyóparton, füzesekben sétálva szinte kiszúrja a szemünket a zöldes barna háttértől élesen elkülönülő élősködő gombafajta. Nem nehéz észrevenni, bár leszedni sem mindig könnyű – ha adhatunk egy tanácsot, ne féljünk a csalántól, másszunk át rajta, hajtsuk el arcunk elől a szemünk világát veszélyeztető száraz ágakat. A kénsárga szín jó jel, azt mutatja, hogy friss. Erről tapintással is meggyőződhetünk: ha puha és ép, bátran szedjük le. Érdemes kést és kosarat vinni magunkkal a portyára, hisz a géva, vagy népiesen nevén fűzfagomba mérete a 40 centit és a 2-4 kilót is elérheti, igaz,
Ahogy az erdőből hazakerül: válogassuk át, nincs-e fás, kemény közötte A szabálytalan alakú taplóféle általában élő fák törzsén nő, igaz, gyakran találni meg nedves, kidőlt rönkökön is. Termőteste kezdetben gömbölyded, de növekedése során felveszi a taplókra jellemző emeletes, legyezőszerű vesealakot. Frissességének, fiatal állapotának legjobb jele, hogy leválasztás után sárgásfehér levet ereszt – víztartalma kifejezetten magas, de ne féljünk attól, hogy főzés közben majd eltűnik, hiszen sokkal
Ugyan semmi mérgezővel nem téveszthető össze, de legyünk óvatosak: csak a lágy, nem fás részeket fogyasszuk, hiszen idővel a gévagomba bekeményedik, és megkeseredik. Fiatalon puha, rostos szerkezetű, könnyen vágható, egészen sajtszerű az állaga. Rántás előtt érdemes fokhagymás tejbe áztatni Nyersen nem ehető, többek között hányingert okozhat – fogyasztás előtt hőkezelni kell. Mivel alapból van egy kis savanykás íze, sokan salátákba ajánlják. Azok, akik ezt az ízt nem kedvelik, ne essenek kétségbe:
A megtisztított gombát tegyük lábasba, majd melegítsünk forrásig annyi vizet, amennyi ellepi. Ezt öntsük le, majd a műveletet ismételjük meg még egyszer – ennyi elég is, hogy a tipikus mellékízek eltűnjenek. A másik megfelelő módszer a fokhagymás tejbe áztatás: 5-6 óra elég ahhoz, hogy konyhakésszé váljon a gévagomba, igaz, a hőkezelés ez után is elengedhetetlen. Bő olajban megsütjük, panír nélkül is lehet Érdekes módon nem gombaízű. Sokkal közelebb áll a tanyasi csirkéhez, mint a hipermarketes csiperkéhez - tudják, ahhoz, amit csampinyonnak hívnak egyesek. Aromái miatt sokkal több lehetőséget kínál, mint hinnénk: a salátákon túl le is darálhatjuk, hogy fasírt készüljön belőle, de paradicsommártással simán ráboríthatjuk spagettire is. Mivel a francia konyhát ma millió fényévnyire érezzük magunktól,
Messziről sajtnak néz ki Rántott gévagombaHozzávalók két személyre
A gombát megmossuk, 5-6 órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Lecsöpögetjük, besózzuk, panírozzuk és forró olajban aranybarnára sütjük. Felkészítjük az előfőzésre GévagombapörköltHozzávalók két személyre
Disznózsírt olvasztunk Disznózsíron megpirítjuk a két közepes méretű felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ezt követi a felkockázott, kétszeresen forrázott gomba, amit sózunk, átpirítunk. Mivel a gévagomba kevésbé adja ki a vizet, mint egy átlagos laska, érdemes egy kicsit önteni alá, igaz, a bort sem utasítja vissza. Hagyma és paradicsom a pörkölthöz Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, majd fél óráig lassú tűzön megfőzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot
Legjobb, amit most az erdő adhat!
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK | |
|