Csütörtök, 2024-03-28, 23:45:11
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 3
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » Május » 23 » Izgalmas titkok az erdő mélyén
    06:31:09
    Izgalmas titkok az erdő mélyén

    Forrás: Táfelspicc | 2015.05.22.

    Ha május, akkor géva! Kevés olyan izgalmas dolgot adhat ilyenkor az erdő, mint a sárga-narancssárga taplógomba, amely annak ellenére, hogy bizarr színű, kesernyés szagú, rendkívül finom és laktató.

    A folyóparton, füzesekben sétálva szinte kiszúrja a szemünket a zöldes barna háttértől élesen elkülönülő élősködő gombafajta. Nem nehéz észrevenni, bár leszedni sem mindig könnyű – ha adhatunk egy tanácsot, ne féljünk a csalántól, másszunk át rajta, hajtsuk el arcunk elől a szemünk világát veszélyeztető száraz ágakat. 

    A kénsárga szín jó jel, azt mutatja, hogy friss. Erről tapintással is meggyőződhetünk: ha puha és ép, bátran szedjük le. Érdemes kést és kosarat vinni magunkkal a portyára, hisz a géva, vagy népiesen nevén fűzfagomba mérete a 40 centit és a 2-4 kilót is elérheti, igaz,

    a hivatalos rekord a 45 kilót is felülmúlta – az óriás példányt Angliában találták 1990-ben.

    Ahogy az erdőből hazakerül: válogassuk át, nincs-e fás, kemény közötte
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    A szabálytalan alakú taplóféle általában élő fák törzsén nő, igaz, gyakran találni meg nedves, kidőlt rönkökön is. Termőteste kezdetben gömbölyded, de növekedése során felveszi a taplókra jellemző emeletes, legyezőszerű vesealakot. 

    Frissességének, fiatal állapotának legjobb jele, hogy leválasztás után sárgásfehér levet ereszt – víztartalma kifejezetten magas, de ne féljünk attól, hogy főzés közben majd eltűnik, hiszen sokkal

    húsosabb, mint a boltban kapható szomorkás, sápadtszürke laskák.

    Ugyan semmi mérgezővel nem téveszthető össze, de legyünk óvatosak: csak a lágy, nem fás részeket fogyasszuk, hiszen idővel a gévagomba bekeményedik, és megkeseredik. Fiatalon puha, rostos szerkezetű, könnyen vágható, egészen sajtszerű az állaga.

    Rántás előtt érdemes fokhagymás tejbe áztatni
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Nyersen nem ehető, többek között hányingert okozhat – fogyasztás előtt hőkezelni kell. Mivel alapból van egy kis savanykás íze, sokan salátákba ajánlják. Azok, akik ezt az ízt nem kedvelik, ne essenek kétségbe:

    egy dupla forrázás mindent megold.

    A megtisztított gombát tegyük lábasba, majd melegítsünk forrásig annyi vizet, amennyi ellepi. Ezt öntsük le, majd a műveletet ismételjük meg még egyszer – ennyi elég is, hogy a tipikus mellékízek eltűnjenek. A másik megfelelő módszer a fokhagymás tejbe áztatás: 5-6 óra elég ahhoz, hogy konyhakésszé váljon a gévagomba, igaz, a hőkezelés ez után is elengedhetetlen.

    Bő olajban megsütjük, panír nélkül is lehet
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Érdekes módon nem gombaízű. Sokkal közelebb áll a tanyasi csirkéhez, mint a hipermarketes csiperkéhez - tudják, ahhoz, amit csampinyonnak hívnak egyesek. Aromái miatt sokkal több lehetőséget kínál, mint hinnénk: a salátákon túl le is darálhatjuk, hogy fasírt készüljön belőle, de paradicsommártással simán ráboríthatjuk spagettire is. Mivel a francia konyhát ma millió fényévnyire érezzük magunktól,

    két teljesen hagyományos, pusztítóan egyszerű receptet kínálunk.

    Messziről sajtnak néz ki
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Rántott gévagomba

    Hozzávalók két személyre

    • 500 gramm gévagomba
    • 2 tojás
    • 100 gramm liszt
    • 100 gramm prézli
    • 2 gerezd fokhagyma 

    A gombát megmossuk, 5-6 órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Lecsöpögetjük, besózzuk, panírozzuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

    Felkészítjük az előfőzésre
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Gévagombapörkölt

    Hozzávalók két személyre

    • 500 gramm gévagomba
    • két fej vöröshagyma
    • két paradicsom
    • édespaprika, só, fokhagyma, bors, disznózsír

    Disznózsírt olvasztunk
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Disznózsíron megpirítjuk a két közepes méretű felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ezt követi a felkockázott, kétszeresen forrázott gomba, amit sózunk, átpirítunk. Mivel a gévagomba kevésbé adja ki a vizet, mint egy átlagos laska, érdemes egy kicsit önteni alá, igaz, a bort sem utasítja vissza.

    Hagyma és paradicsom a pörkölthöz
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

    Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, majd fél óráig lassú tűzön megfőzzük.

    Hozzáadjuk a paradicsomot
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

     

     

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 522 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, gombapörkölt, erdő, gévagomba, taplógomba, gomba, receptek, rántott, Gévagombapörkölt | Helyezés: 0.0/0