Csütörtök, 2022-07-07, 08:38:14
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5146]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [142]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [301]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [266]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [706]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [960]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [83]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [3143]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [139]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1093]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [131]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2232]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1263]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [296]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3551]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [819]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2264]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [351]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3005]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [44]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Receptek_Leckere Kanal
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 5
    Vendégek: 5
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2019 » Október » 11 » Jamie Oliver szerint így készül a legfinomabb sült pulyka
    08:19:35
    Jamie Oliver szerint így készül a legfinomabb sült pulyka

    Forrás: [origo]/Táfelcpicc | 2019.10.10.

    Egészben sült pulykát készíteni nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk – főleg kezdőként. Csupán néhány alapdologra kell figyelni az előkészítés és a sütés közben, és akkor biztosan nem nyúlunk mellé. Lássuk, melyek ezek.

    Ha épp most szándékozunk a mélyhűtőből elővenni a húst, akkor ebből csak másnap lesz vacsora. Az egész pulykának ugyanis kell egy teljes nap, hogy kiengedjen. A legjobb, ha a hús szobahőmérsékletű,

    mert így egyenletesebben fog átsülni.

    Ha azt szeretnénk, hogy az ízek jól összeérjenek, akkor sütés előtt egy nappal be lehet fűszerezni a pulykát. Bár, ha néhány órával korábban tesszük ezt meg, vagy épp rögtön sütés előtt, akkor sem történik semmi.

    Mielőtt betennénk a sütőbe, csomagoljuk be a lábvégeket és a szárnyak végeit is alufóliába, mert hamar megégnek és ez nem túl gusztusos látvány.

    Pulykatömés Forrás: Táfelspicc

    Ha tartunk tőle, hogy a hús száraz lesz, akkor vonjuk be az egészet szalonnacsíkokkal. Nagy divat a pulyka megtömése, ugyanakkor az is jó megoldás, ha inkább az aromás fűszerekre megyünk rá, ezzel adunk neki ínycsiklandó ízt.

    Alapvető összetevője egy pulykának a hagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya. Ezekkel bedörzsölhetjük a húst és együtt is süthetjük vele.

    Gordon Ramsay a bőr alá töltött fűszervajra esküszik, ha egészben sült pulykáról van szó. Vajjal, olívaolajjal, citromlével, citromhéjjal, petrezselyemmel, sóval, borssal és fokhagymával készíti. Ennek két funkciója is van:

    egyrészt ízes, másrészt szaftos lesz tőle a hús.

    Ezzel megkenhetjük a bőrét és kikenhetjük a megtisztított hasüreget is. Sózzuk, borsozzuk, kerüljön bele hagyma, fokhagyma, citrom és babérlevél. Ezután jöhet kívülre a szalonna és voilá! Tökéletes!

    Sütésnél használjunk húshőmérőt, hiszen enélkül csak találgathatunk, hogy rendesen átsült-e a szárnyasunk.

    Ha a hús belső hőmérséklete 76 fokos, akkor a madár kész van. Ha folyton nyitogatjuk a sütőt, akkor a pulyka még nehezebben sült majd meg, mert a nyitott ajtón keresztül távozik a meleg. Ilyenkor a sütőnek újra fel kell melegednie az adott hőmérsékletre, több idő lesz, mire elkészül a hús.

    Amint kivettük a sütőből a húst, tegyük félre legalább 15-30 percre, de lehetőleg 1 órára, mielőtt felvágnánk. Adjunk időt, hogy a hús leve visszaszívódjon. Addig készítsük el inkább a mártást.

    Vagy próbáljuk ki Jamie Oliver jól bevált receptjét!

    A kép csak illusztráció! Forrás: shutterstock.com

    Jamie Oliver sült pulykája

    Hozzávalók:

    • 1 szár friss zsálya
    • 12 csík baconszalonna
    • 1 fej fokhagyma
    • 4 vöröshagyma
    • 2 zellerszár
    • 1 marék zsemlemorzsa
    • 1 marék aszalt sárgabarack
    • 300 g darált sertéshús
    • 1 citrom héja
    • 1 csipet reszelt szerecsendió
    • 1 nagy tojás
    • 12 kis rozmaringlevél
    • 4 kg szobahőmérsékletű pulyka
    • 2 sárgarépa
    • olívaolaj
    • 2 evőkanál liszt
    • 1,1 liter zöldség-vagy húsleves alaplé

    Elkészítés:
    Melegítsük elő a sütőt a maximum hőfokra.
    Pirítsuk meg egy serpenyőben, olívaolajon a zsályát és 6 apróra vágott szalonnacsíkot.
    Aprítsunk fel 2 gerezd fokhagymát, 1 hagymát, a zellert és tegyük a serpenyőbe.
    Süssük, amíg aranybarna lesz.
    Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a zsemlemorzsát. Amíg hűl, aprítsuk fel a sárgabarackot és azt is keverjük bele.
    Ha a keverék teljesen kihűlt, adjuk hozzá a darált húst, a citromhéjat, a szerecsendiót, a tojást, sót és frissen őrölt fekete borsot. Alaposan keverjük össze.
    A megmaradt szalonnacsíkokat vágjuk hosszában félbe. Aprítsunk fel 1 gerezd fokhagymát és a rozmaringot, azután keverjük össze. Helyezzünk egy keveset a szalonna végére és tekerjük fel. A végén 12 apró tekercset kell kapnunk.
    Várjuk be a pulyka combját és alsócombját mindkét oldalt 6 helyen, majd toljuk bele a kis szalonnatekercseket. Ez fantasztikus aromát ad majd neki, ráadásul szaftos marad.
    Hámozzuk meg a hagymát és a sárgarépát, azután negyedeljük.
    Jól töröljük le a pulykát kívülről és belülről egy papírtörlővel, utána a nyaki résztől indulva emeljük meg óvatosan a bőrt. Töltsük meg a bőr alatti részt a darált húsos keverékkel. Végül hajtsuk vissza a bőrt, így akadályozva meg, hogy a töltelék kiszivárogjon.
    Mérjük meg a pulykát és számítsuk ki a sütési időt. Körülbelül 20 percet számoljunk 500 grammonként.
    Tegyük a madarat egy sütőtálcára, dörzsöljük be olívaolajjal és finoman fűszerezzük. Tekerjük be alufóliával, tegyük köré a felvágott hagymát, a sárgarépát és a maradék fokhagymát.
    Tegyük a sütőbe és azonnal vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Süssük a kiszámolt időtartamig, használjunk húshőmérőt.
    Amint letelt az idő, szedjük le róla a fóliát és pirítsuk még 45 percig.
    Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni egy órát azután öntsük le a zsírt a sütőtálcáról, tegyük bele a lisztet és az alaplevet. Főzzük a keveréket, amíg besűrűsödik, ez lesz a mártásunk.
    Tálaljuk a mártással a pulykát.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 145 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): Jamie Oliver, pulyka, receptek, sült, recept | Helyezés: 0.0/0