Bár az elmúlt években már megszokhattuk, hogy rendszeresen találnak újabb és újabb sebezhetőségeket az Intel chipjeiben, a héten egy olyan biztonsági résre derült fény bennük, ami jelentősen eltér ezektől. Ez ugyanis egyrészt - a Spectre típusú hibákkal szemben - nem a prediktív végrehajtásra vezethető vissza, másrészt viszont - szintén előbbiektől eltérően - javítására sincs mód.

Legalábbis ezt állítja a sérülékenységről az azt felfedező Positive Technologies, ami szerint ez azért van így, mert ez a hiba az Intel processzorok ún. "Mask ROM" részében található meg. Utóbbi a chipek azon részét jelöli, ami fixen van beégetve azokba, és módosítására - így pedig hibáinak javítására is - nincs mód a lapkák mikrokódjának frissítésével.

A sebezhetőség a kutatók szerint az Intel az elmúlt fél évtizedben kiadott összes processzorát érinti, kivéve a legújabb, 10. generációs lapkákat. Ennek oka az, hogy a jelek szerint a kaliforniai chipgyártó maga is felfedezte a hibát, és frissen piacra került processzoraiban már javította azt.