Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
10:47:45 Karácsonyi sütemények fillérekből | |
Forrás: Richpoi Hírek | 2013.12.18. Nem kell nagy dolgokat várni, csupán egyszerű, könnyen elkészíthető süteményeket, amelyek karácsonykor is megállják a helyüket, és a legdrágább is kijön 150 forintból. Bejgli helyett olcsón, jót, házilag. A karácsony ünnep, az igaz, de nem kell, hogy rámenjen a fizetésünk. A menüt is meg lehet oldani okosan, látványosan és kevés pénzből, ez ugyanígy áll a desszertekre is. Ha otthon készítjük, a bejgli (recept itt) becsúszik a közepes árkategóriájú sütemények közé a rengeteg vaj, dió, cukor és tojás miatt, ezért felmerül a kérdés, hogy kevesebb pénzből mit tegyünk az asztalra? Szezonális alapanyagokból kell válogatni: alma, körte, birsalma, sütőtök, egyes recepteknél, mint amilyen a kelt tészta is, vaj helyett lehet és érdemes zsírt használni, mivel egyrészt szuper állagot kölcsönöz a tésztának (vagy gondoljanak a rétesre, az is zsírral az igazi), másrészt olcsóbb, mint a vaj. A többi már csak kreativitás kérdése. A legolcsóbb desszert a töltött sült alma, ami egyrészt faék egyszerűségű, másrészt szinte minimális kiadással jár, ami pontosan 65 forintot jelent fejenként. Az almás-mákos rétesbatyuhoz fél csomag réteslap, pár szem alma és némi fűszer kell, de persze azzal ízesíthetnek, ami épp akad otthon és illik a kiválasztott gyümölcshöz. Körtével vagy reszelt sütőtökkel is szuper, a hajtás után található recept alapján fejenként 72,5 forintért. Nehezebb, tartalmasabb édesség a fahéjas tekercs (vagy csiga), ahol a kelt tésztát zsírral készítettük, ezzel költséghatékonyan turbóztuk fel a süteményt, ami fejenként 75 forintba kerül. Viszonylag nagyobb ugrás következik látvány terén, és pár forinttal drágább is a habos-szószos, laktató pavlova, amelynél szintén idény és ízlés szerint variálhatják a feltétet. Az elkészített édességek közül a legvillantósabb, almásan 115 forintért fejenként. A fahéjas csiga testvére a diós tekercs, amely négy főre megugrotta a már-már lélektani ötszáz forintos határt (összesen 545 forint), nem véletlenül: a dió drága, de finom mulatság, ami a karácsonyi édességekbe nagyon illik. Egy adag diós tekercs a receptünk alapján kb. 136 forintba kerül. Végül pedig egy olyan recept, ahol a maradékot is felhasználhatjuk: a kenyérpudinghoz kifejezetten jó a szikkadt kenyér, jobban felszívja a tejes folyadékot, amely sütés közben belül lággyá, kívül ropogássá teszi. Tejszín, tojás és mazsola is van benne, fejenként 141,25 forintért. Receptek: Diós tekercs Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 40 perc (a tészta kelesztésével együtt 1,5 óra) Alapanyagok: fél adag kelt tészta Fahéjas tekercs Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 35 perc (a tészta kelesztésével együtt 80 perc) Alapanyagok: fél adag kelt tészta Almás-mákos rétesbatyu Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 25 perc Alapanyagok: 4 réteslap Fűszeres almás pavlova Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1 óra Alapanyagok: 3 tojásfehérje Az almát meghámozom, kockákra vágom, a vajon kicsit megpárolom, a cukorral és a fahéjjal enyhén karamellizálom. Kihűtöm. Minden habcsókra kanalazok a felvert tejszínhabból és az almaszószból, azonnal tálalom. Mazsolás-karamellás kenyérpuding Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 1 óra Alapanyagok: 4 vékony szelet kenyér A tejet és a tejszínt felforralom. A cukrot karamellizálom, majd óvatosan hozzáadom a tejes keveréket (azért kell forró folyadék, mert különben a cukor megköt, és nagyon lassan oldódik fel), csomómentesre főzöm. Amikor szoba-hőmérsékletű, belekeverem a tojásokat is. Minden szeletet a tejes keverékbe mártok, majd egy kivajazott tálba helyezem, megszórom a mazsolával. Amikor elfogytak a rétegek, a tetejére locsolom a maradék tejet, meglocsolom olvasztott vajjal, ha maradt mazsola, rászórom, és 180 fokos sütőben lefedve 35-40 percig sütöm, a végén kicsit megpirítom a tetejét. Szobahőmérsékleten tálalom. Kapcsolódó cikkek | |
|