Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
04:46:13 Karnevál tortája akár otthon is | |
Forrás: Vas Népe Online | Farkas Eszter | 2014.08.21. Németh Ildikó Galaneos szedertortája nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál Tortája 2014 megtisztelő címet. Íme a torta receptje! Ha minden jól megy, ilyen lesz a Galaneos szedertorta. Fotó: Savaria Történelmi Karnevál A receptúra 3 darab 23 centiméter átmérőjű tortához elegendő. A kakaós tésztaréteghez kell: 0,2 kg vaj, 0,2 l víz, 0,05 kg kakaópor, 0,4 kg kristálycukor, 0,25 kg liszt, 0,01 kg szódabikarbóna, 2 db tojás, 0,1 l natúr joghurt. A vajat a vízzel és a kakaóporral megmelegítjük. Hozzáadjuk a liszttel és cukorral elkevert szódabikarbónát. Hozzákeverjük a tojást, majd a joghurtot. A tésztát 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 fokon, 30 percig sütjük. Szedres tésztaréteg hozzávalói: 3 db tojás, 0,15 kg kristálycukor, 0,15 kg szeder, 0,1 l étolaj, 0,07 kg vaj, 0,15 kg liszt, 0,005 kg sütőpor, 1 db citrom leve és héja. Összemérjük az étolajat, a vajat és a citrom levét és héját és a leturmixolt szedret. A tojásokat a cukorral megmelegítjük, habosra verjük, és hozzáadjuk a szedres részhez. Elkeverjük. Ezután az elkevert szárazanyagokat folyamatos keverés közben adagoljuk a tésztához. 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 fokon 15 percig sütjük. Szedres betét hozzávalói: 0,5 kg szederpüré, 0,18 kg kristálycukor, 0,04 kg pálinka, 0,3 kg szeder, 0,02 kg zselatin, 0,098 kg víz. A szederpürét a cukorral, a pálinkával és a szederrel megmelegítjük. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. 15 cm átmérőjű tortakarikába silpat lapra öntjük. Fagyasztjuk. Vanília betét hozzávalói: 0,6 kg tejszín (35%-os), 0,144 kg tojás sárga, 0,09 kg kr. cukor, 0,006 kg zselatin, 0,03 kg víz, 1 db vanília rúd. A tejszínt a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, tojás sárgával besűrítjük, szűrjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ráöntjük a szeder betét tetejére. Fagyasztjuk. Szedermousse hozzávalói: 0,81 kg szederpüré, 0,04 kg zselatin, 0,19 kg víz, 0,19 kg cukor, 0,80 kg tejszín (35 %-os), 0,3 kg szeder. A szederpürét, a szedret és a cukrot melegítjük. Turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Hűtjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínt. Szeder zselé hozzávalói: 0,75 kg lefőzött zselé, 0,75 kg szeder. A lefőzött zselét és a szedret összefőzzük és turmixoljuk. Alulra kerül a kakaós tésztaréteg. Erre helyezzük a 15 cm átmérőjű betétet, vaníliás résszel felfelé. Erre öntjük a szedermousset, úgy, hogy légmentesen töltsük a karikát és a betét felületét is ellepje. Ráhelyezzük a szedres tésztalapot. Hűtjük. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a szederzselét. Szeletenként szedermousse félgömbökkel, szederszemekkel díszítjük. Farkas Eszter
| |
|