Azon felhasználók, akik az ASUS bármelyik termékét használják gépeikben, jobban teszik ha utóbbiakat egy alapos vírusellenőrzésnek vetik alá. A tajvani gyártóról ugyanis kiderült, hogy a termékeihez mellékelt Live Update frissítőszoftver segítségével egy kártevőt telepített fel vásárlóihoz.

A hírek szerint ugyanakkor nem az ASUS szándékos partizánakciójáról van szó, hanem arról, hogy a cég frissítőszerverei hackerek áldozatává válhattak, akik ezt a szóban forgó hátsó kapu terjesztésére használták fel. Utóbbi feltelepítését ugyan az ASUS automatikus frissítőszoftvere végezte, de csak azért, mert azt hitte, hogy annak esetében is egy legitim frissítésről van szó.

A fertőzésekre a Live Update-en keresztül még tavaly június és november között került sor, az incidens nyomait azonban csak most fedezte fel a Kaspersky. Jelenleg csak becslések vannak az illetően, hogy az incidens hány ASUS-felhasználót érinthetett, de utóbbiak száma akár a milliót is meghaladhatja.

Az biztos, hogy a kártevőt több tízezer masinán azonosították már - de ez csak ott történt meg, ahol az annak felismerésére képes vírusirtó futott. A látens fertőzések száma azonban jóval magasabb is lehet ennél, és a feltelepített hátsó kapu jelenleg is aktív lehet ASUS-vásárlók gépeinek százezrein.