A Microsoft a tegnapi nap végén emlékeztetőt tett közzé arról honlapján, hogy megkezdte a Windows 10 több, mint egy évnél régebbi változatainak automatikus frissítését a rendszer legújabb kiadására. Ennek oka az, hogy a rendszer 2018 Áprilisi Frissítésének (1803-as verziójának) támogatása ősszel meg fog szűnni, és Redmond nem szeretné, ha mindenki csak ezt követően vagy az utolsó pillanatban akarna az új verzióra átállni.

Az automatikus váltás a 2019 Májusi Frissítésre a Windows 10 Home és Pro változatának használóit érinti, és azok közül is csak azokat, akik alapbeállítások mellett használják a rendszert és halasztatták el kifejezetten az új frissítések települését a Windows Update beállításai között. Erre jelenleg maximum 35 napig van lehetőségük, de ez is elvileg csak attól él, amikortól megjelenik majd náluk elérhetőként az új frissítés.

Az érintett Windows 10-felhasználók arra számíthatnak, hogy az elkövetkező hónapok során egyszer csak újraindításra szólítja majd fel őket gépük, a reboot pedig a szokásosnál kicsit fog tovább tartani - hiszen az új verzió fog települni. Ugyanakkor akik inkább előre akarnák hozni a települést, ezt is megtehetik, ha úgymond manuálisan rákeresnek a frissítésekre a Windows Update frissítőablakának felhívását követően.

Az új verzió, a Májusi Frissítés - kicsit ironikus módon - több kontrollt enged majd a felhasználóknak a frissítések ütemezése felett, mint elődei, a dark mellett egy light módot is kínál az alapértelmezett színsémát nem kedvelők számára, és egy új sandbox technológiával teszi biztonságosabbá az ismeretlen vagy megbízhatatlan alkalmazások futtatását - igaz, utóbbit csak a Pro változatot használók számára.