Régóta zajlanak már próbálkozások, hogyan lehetne pótolni a húst, hiszen a piac meghatározó szereplői szerint a húsipart nem lehet örökké fenntartani.
Többek szerint a műhúsé a jövő, vagyis olyan termékeké, amelyek maximum kinézetre tűnnek annak, valójában pedig egész másból készülnek. Egyik fajátuk növényi (és gomba-) alapú, a másik viszont valamennyire azért közelít az igazihoz, ugyanis élő állatokból vett sejtekből állítják elő.
Az egyre nagyobb hullámokat verő trendet a nagyobb gyorsétteremláncok már elkezdték meglovagolni. Ezek azonban továbbra sem "rendes" éttermekben felszolgálat termékek, habár már ezen a téren is vannak ötletek. Az egyik a San Franciscó-i székhelyű Memphis Meatshez kötődik, a másik pedig az izraeli Aleph Farmshoz.
A kettő közül inkább utóbbi tűnik érdekesnek, a cég ugyanis azt állítja, 2021-re, vagyis szűk két év múlva nem csak kész lehet az első laborhús, addigra éttermekben is fogyaszthatóvá válhat. Ez lenne az igazán bravúros húzás.
Az Aleph Farms ráadásul nem csak a világ távolabbi részein tervezi megvetni a lábát a különleges műhúsával, európai terjeszkedéssel is számolnak.
(Euronews)