Mint arról már korábban beszámoltunk: a Microsoft a jövő év elejével meg fogja szüntetni a Windows 7 nyilvános támogatását, amit követően csak azok tudják majd továbbra is biztonságosan használni a rendszert, akik külön fizetnek a cégnek ezért. A hét elején kiszivárgott, hogy Redmond pontosan mennyit fog kérni ezért: és, hát, bizony keményen a zsebébe kell majd nyúlni annak, aki nem akar a Windows 10-re frissíteni.

A Windows 7 Pro-kat ugyanis már az első évben is csak 50 dollár (14 ezer forint) leszurkolását követően lehet majd továbbra is frissíteni, de 2021-ben már kétszer ennyit, tehát 100 dollárt (28 ezer forintot), 2022-ben pedig már 200 dollárt (56 ezer forintot) kell majd fizetni a javítások letöltésének jogáért - gépenként.

Az Enterprise licencekkel rendelkező cégek ugyanakkor némileg olcsóbban ússzák majd meg a dolgot, legalábbis egy gépre vetítve: náluk ugyanis az alapdíj "csak" 25 dollárról (7000 forintról) indul, és 2022-re is "csak" 100 dollárra (28 ezer forintra) kúszik fel. Mivel azonban a Windows 7 ezen változatát csak az azt több ezer vagy tízezer gépre telepítő vállalkozások kaphatják meg, ők is vélhetően dollárok százezreit költik majd erre.

Legkésőbb 2023 januárját követően azonban így sem lesz apelláta, és a további javítások hiányában elkerülhetetlen lesz a Windows 10-re váltani a megmaradt Windows 7 telepítéseket is.

Az otthoni felhasználók ugyanakkor már jövő év, tehát 2020 elején rákényszerülnek majd erre (már ha nem akarnak biztonsági javítások nélkül maradni), ők ugyanis még a fenti összegek leszurkolása esetén sem vehetik meg a "hosszabbítást" maguknak.