A Microsoft hétfőn közzétett egy olyan listát weboldalán, amiben azt taglalja, hogy milyen funkciókat fog eltávolítani - vagy legalábbis erre kijelölni - a Windows 10 következő frissítésében. Ezek szerint az alig pár hét múlva érkező Októberi Frissítés legalább fél tucat beépített alkalmazást fog törölni a gépről - bár egy részük esetében másikkal helyettesíti majd azt.

A kihalásra ítélt alkalmazások között ott lesz az eddig a gép és a rá kötött telefon közötti adatcserét is szinkronizációt lehetővé tévő Phone Companion alkalmazás, aminek helyét nyilvánvalóan a Your Phone fogja átvenni az új kiadásokban, valamint a Holograms is, ami a Mixed Reality Viewer-be fog beleolvadni.

Ugyanez lesz a sorsa a képernyőn megjelenő információk elmentésére használható Snipping Tool-nak is, aminek funkcióit a jövőben az új Snip & Sketch alkalmazásból lehet majd elérni - bár egyelőre még előbbi is benne marad a Windows-ban. Hasonló módon fog járni a levelek, kapcsolatok és kontaktok szinkronizálásra használható OneSync is, ami ugyan rákerül a halállistára, de egy ideig még megmarad; helyette az Outlook szinkronizációs funkcióinak használatát javasolja Microsoft.

Velük szemben végleg eltűnik a Windows-ból a TPM Management Console, aminek funkciói az eszközkezelő biztonsági központjába olvadnak majd, és a Distributed Scan Management (DSM) eszköz is, mert már nincs olyan eszköz forgalomban, ami támogatná ennek használatát. Ezen kívül megszűnik a Windows beágyazott változatának egyedi frissítését lehetővé tevő WEDU kiszolgáló is, így a továbbiakban a hagyományos frissítési katalógusból lehet a rendszer ezen kiadását is frissíteni.

A Windows 10 Októberi Frissítése a megszűnő dolgok mellett ugyanakkor pár újdonságot is hoz majd, mint például a Your Phone alkalmazás, valamint a sötét téma használatának lehetősége a fájlkezelőben.