Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
05:59:10 Kipróbáltuk a hálaadást: nekünk bejött | |
Forrás: Nyugat.hu | 2015.11.27. Fotórovatunk úgy döntött, hogy ha már a fél ország a fekete péntekre készült, akkor tartanak egy hagyományos hálaadásnapi vacsorát is. Mivel filmekben már milliószor láttuk és a tévésorozatokban is rengetegszer felbukkant az utóbbi hetekben, ezért eldöntöttük, hogy idén kipróbáljuk a hálaadást. Ekkor még nyoma sem volt a Facebookon a “pulyka helyett, kolbászt és hurkát egyetek!” posztoknak. Tudjuk, hogy nem magyar dolog, mint ahogy a Valentin-nap, a Halloween vagy a Black Friday sem, de miért is lenne baj kipróbálni egy másik kultúra ünnepi menüjét? Na ugye, fakanálra fel! Hálaadási vacsora Amerikai ismerősöktől kértünk recepteket (a pitéét pedig a nosalty-n találtuk) néhol a nálunk nem kapható hozzávalókat cseréltük és persze rutinunk sincs még hálaadásban, így helyenként más lett a végeredmény. De fotórovatunk és barátaik nagyon jóllaktak és még az is bejött, ami az ünnepen szokás: összehozta az embereket egy vacsorára. Nagyon jól sikerült a csütörtök este a mi kis hálaadásunk, és ha másra nem is, de arra kifejezetten jó volt, hogy főzzünk és együnk egy jót, megismerjünk új ízeket. A tökös pite kifejezetten különleges kis édesség, ez a kis este jól összehozta a munkahelyen kívül is a kollégákat. Ha amúgy nem tennék tervezzenek önök is közös vacsorákat barátokkal/kollégákkal! Jó buli! Hálát adtunk.. ..az ötletgazda szakácsainknak. És akkor következzenek részletesen az elkészítési módok. A hozzávalókat nem vesézzük ki aprólékosan, mert úgy adagoltuk, ahogy a receptünk is írta: ízlés szerint. Pulyka (Turkey)A hálaadás nélkülözhetetlen díszvendége a pulyka. A legjobb, ha egész madarat veszünk, de sajnos Szombathelyen karácsony előtt esélytelen beszerezni, így mi külön darabokat vásároltunk. A húsdarabokat alaposan megtisztítottuk a tolltól és egyéb cafatoktól (ezeket ne dobjuk ki, mert kellenek a gravy-hez). Ezután sós, borsos vajat kentünk a pulyka bőre alá, de mi a tepsiket is ilyen vajjal kentük ki. A vajazás után provence fűszerkeverékkel, sóval és borssal bedörzsöltük a húsokat és mivel megtömni nem tudtuk, ezért a tölteléknek szánt zöldséget és gyümölcsöt a húsok között helyeztük el. Hálaadási vacsora Kell még néhány darab felkockázott alma, hagyma és citrom, mi mindent ízlés szerint adtunk hozzá. Első körben lefóliáztuk a pulykát és előmelegített sütőben, 170 fokon nagyjából 2 órán át sütöttük. Ezután alufólia nélkül hagytuk a sütőben egészen addig, amíg szépen megpirult a bőre. Sütés közben a húsokat többször meglocsoltuk a kieresztett levével. Szósz (Gravy)A gravy szósz és a pulyka kéz a kézben járnak, egy valamire való hálaadás nem múlhat el e csoda elkészítése nélkül - tudtuk meg az amerikai ismerősöktől. Hálaadási vacsora A pulyka és a mellé tett zöldségek, gyümölcsök a sütés során sok levet eresztenek. Ebből a léből és a sült zöldségekből és gyümölcsökből kimertünk néhány kanállal és a szószhoz adtuk. Végül összeturmixoltuk a felforrt és megpuhult hozzávalókkal. Ha túl híg, akkor liszttel lehet sűríteni. KrumplipüréEzt mindenki saját ízlése szerint készítse el, mi klasszikus receptet választottunk. Töltelék (Stuffing)Kell hozzá 2-3db kis kockákra vágott hagyma, kis kockákra vágott zeller, provence fűszer és fél bögre vaj. Ezeket közepes lángon addig kevergettük egy edényben, amíg a hagyma megpuhult. Ezután összekevertük száraz kenyérkockákkal és 1 darab tojással. Ha sok a kenyérkocka, akkor két tojást is használhatunk. A lényeg, hogy összeálljon egy laza massza, amit egy piteformában 30-40 percig lehet sütni. Mi tepsiben sütöttük, mivel a tökös pite minden piteformánkat elfoglalta. Hálaadási vacsora Sült őszi zöldségek (Roasted Fall Vegetables)Ebbe bármit beszórhatunk sülni, ami őszi, és van a háznál. Mi kelbimbót, sárgarépát, céklát és almát vágtunk kockákra és wokban sütöttük, de süthettük volna sütőben is. A zöldségeket meg kell locsolni balzsamecettel és olívaolajjal, majd sózni, borsozni kell, ízlés szerint. Hálaadási vacsora Tejes-vajas kukorica és főtt zöldbabFelolvasztottunk egy kis kockányi vajat, hozzáadtuk a kukoricát és annyi tejet, amennyi épp ellepte. Addig kevergettük, amíg fel nem forrt. Konzerv-kukoricát használtunk, figyelni kell a tej miatt, hogy oda ne kapjon. Hálaadási vacsora Áfonya szósz (Cranberry Sauce)Fagyasztott vagy dobozos áfonyából is készülhet. Felforraltuk a gyümölcsöt egy kis darab narancshéjjal és cukorral, pici rummal. Amikor már elég sűrű, kompótos állaga lett, akkor vettük le a tűzről és hagytuk kihűlni. Hálaadási vacsora Tökös pite (Pumpkin pie)A tésztához 340 g finomliszt 200 g vaj (vagy margarin) 1 dl víz 1 csipet só 1 ek cukor (ízlés szerint) A tökös töltelékhez 850 g sütőtök 350 ml habtejszín 190 g barna cukor 1 csipet só 3 db tojás 1 db tojássárgája 0.5 tk szerecsendió 0.5 teáskanál szegfűbors 1 tk fahéj 1 citromból nyert citromhéj A díszítéshez 1 dl habtejszín (felverve) Hálaadási vacsora Előmelegítettük a sütőt 180 fokra. A sütőtököt megpucoltuk, kockákra vágtuk és egy tepsibe tettük, amit alufóliával szorosan lefedtük. 30 percig sülni hagytuk, amíg megpuhult. Amíg sült a tök, addig megcsináltuk a pitetésztát a lisztből, margarinból, a cukorból és a csipet sóból. Nagyon pici vizet használtunk, az csak ahhoz kell, hogy összeálljon a tészta. Hálaadási vacsora A kész tésztát kinyújtottuk, majd a kivajazott piteformákba tettük, a kilógó széleket levágtuk. A tészta alját megszurkáltuk villával, és sütőbab híján egy tányért tettünk rá nehezéknek és betettük a tök mellé/fölé sülni, 20 percre. Amikor kivettünk mindent a sütőből feljebb tekertük 210 fokra. Amíg melegedett addig botmixerrel pürésítettük a tököt cukorral, sóval, fűszerekkel és a felvert tojásokkal, végül a tejszínnel. Hálaadási vacsora A kész tölteléket beleöntöttük a kész tésztákba, 15 percig sütöttük, majd visszavéve a hőfokot 160 fokra és kb. 25-35 percig sülni hagytuk. A sütőből kivéve még kicsit folyékony volt, de mire teljesen kihűlt addigra kellően szilárd lett a szeleteléshez. Tálaláskor tejszínhabot tettünk a tetejére. Hálaadási vacsora | |
|