A Microsoft állítólag már nagyon közel áll ahhoz, hogy bejelentse régóta rebesgetett előfizetéses modelljét a Windows 10-hez - állítják a céghez közeli források. Ezek szerint Redmond a Managed Desktop-nak hívott szolgáltatás keretében havidíjért cserébe egy olyan Windows 10-es eszközt biztosítana az előfizetők részére, amiken utóbbiaknak semmilyen karbantartást nem kellene végezniük, mert frissítésük automatikusan történne meg.

A hírek szerint ugyanakkor az előfizetés Windows-t nem vagy nem csak a Microsofttól lehetne megvásárolni, hanem azt más cégek (is) értékesíthetnék, valamilyen értéknövelt konstrukcióban. Itt feltehetően olyasmire kell gondolni, amikor a Windows-ra valamilyen célalkalmazást építenének, és ezt - az azt futtató eszközzel együtt - tennék kvázi bérelhetővé a havidíjért cserébe, egy olyan modellben, ahol a felhasználóknak semmit sem kellene tudniuk a rendszer, az eszköz vagy a célszoftver karbantartásáról, konfigurálásáról és üzemeltetéséről.

Ezekről ugyanis az előfizetéses Windows 10-et értékesítő cég gondoskodna, figyelve persze arra, hogy folyamatosan megőrizze a célalkalmazás működőképességét is. Így az előfizetők minden pillanatban biztonságosan és folyamatosan legfrissebb változatban használhatnák a Windows 10-et és az arra épülő célprogramot, miközben nem csak a frissítésekkel nem kellene törődniük, de attól sem kellene rettegniük, hogy pl. egy újabb frissítés felrakása után probléma lesz az általuk futtatott alkalmazás(ok) működésével.

Ezzel összefüggésben vélelmezhető, hogy az előfizetéses Windows 10-et elsősorban cégek számára kínálják majd. Utóbbiak ugyan már most is licencelhetnek éves vagy havi díjért cserébe Windows-t a Microsofttól, de ezek esetében - szemben az új modellel - a rendszer, illetve az azt futtató eszköz, valamint a rajta működő programok telepítéséről, karbantartásáról maguknak kell gondoskodniuk.