Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
12:30:01 Kolbász, tojás és brokkoli: 5 isteni leves receptje | |
Forrás: men.hu | Ladányi Norbert | 2013.08.22. Finomabbnál finomabb leveseket kínálok az alábbiakban. Az effajta ételek azért is aktuálisak, mert nyár van, folyadékot veszít a testünk, amit pótolnunk kell. Sörrel nem lehet mindent megoldani, az is kell, viszont a levesek még inkább. Javaslok néhányat, kóstoljatok bele ti is. Krumplipaprikás Sokan ismerik ezt az ételt. Ha nem akarunk másodikkal bíbelődni, akkor kifejezetten jó választás, hiszen tápláló és finom. De mi is kell hozzá? Lássuk. Hozzávalók: szükséged lesz nyolc közepes méretű krumplira, fél szál kolbászra (lehet több is, ha úgy jobban szeretitek) vagy csirkehús (két egész comb), 1,5–2 liter víz, pirospaprikapor, egy nagy hagyma, olaj, ételízesítő és bors.
Vágj, dinsztelj, keverj! Először pucoljuk meg a krumplit (mossuk meg!) és vágjuk kockára. Aprítsunk fel egy nagy vagy két kisebb hagymát, utána dinszteljük meg az olajon. Miután ez megvan, tegyünk bele egy késhegynyi pirospaprikaport. Adjuk hozzá az előre felvágott krumplit, és kevergessük egy kevés ideig a hagymás olajban. Ha több lével szeretnénk, akkor körülbelül két liter vizet öntsünk mindehhez, viszont ha nem szeretnénk annyit, akkor elég másfél liter is.
Elő a kolbásszal! Amikor a krumpli félig meg van főve, akkor tegyük bele a felkarikázott kolbászt vagy a csíkokra vágott csirkehúst. Egy egész csirkecombot (felsőt és alsót) használjunk fel. Ételízesítővel fűszerezzük, illetve borssal. Ezután főzzük készre.
Tojásleves csípősen Úgy gondolom, nem mindenki szereti, de én nagyon. Remélem, nem vagyok egyedül. Hozzávalók: vegyétek elő a tojásaitokat, összesen nyolcat, kell még két kisebb hagyma, 2 liter víz, két kanál liszt, olaj, só, bors, pirospaprikapor és ecet vagy savanyúságnak eltett csípős paprika leve – én ez utóbbit tanácsolom inkább.
Mire jó az ecet? Tegyük a fel a vizet forrni (két litert), amibe öntsünk két evőkanálnyi ecetet vagy savanyúságnak eltett csípős paprika levét (abban is van ecet, ráadásul csípős). Azért kell az egészhez ecet, mert segít abban, hogy a vízben a tojás ne hulljon szét a főzés ideje alatt.Közben készítsük el a hagymás rántást: az olajon a két kanál lisztet pirítsuk zsemleszínűre, a felvágott hagymát tegyük bele ezután és kevergessük tovább a rántást, amíg a hagyma meg nem üvegesedik. Adjunk még hozzá egy késhegynyi pirospaprikaport.
A héja nem kell! Keverjük a forrásban lévő vízbe a rántást, úgy, hogy az ne csomósodjon meg. Hogy lágyabb legyen az étel íze, használhatunk tejfölt vagy joghurtot. Üssük bele egyenként a tojásokat, és főzzük lassú tűzön negyedórán keresztül.
Borsóleves galuskával Hozzávalók: fél kiló borsó, friss petrezselyemzöldje, 1,5–2 liter víz, liszt, tojás, olaj, ételízesítő és bors. Tegyük fel a borsót főni vízben, amibe előtte keverjünk ételízesítőt. Közben készítsük el a rántást: pirítsuk meg a két kanál lisztet (világos barna színűre) az olajon. Egy tojásból és öt-hat evőkanál lisztből készítsük el a galuskának valót.
Szaggassunk! Amikor majdnem megfőtt a borsó, kiskanállal szaggassuk bele a galuskát. Hagyjuk, hogy felfőjön, és az előre elkészített rántást keverjük bele. Önthetünk hozzá tejet vagy sűríthetjük tejfellel is a levest. Tíz percig főzzük lassú tűzön, hogy az ízek összeérjenek. A borsólevesnek az íze jóval később lesz finom, nem forrón.
Gombaleves grízzel Hozzávalók: Egy-két konzerv vagy egy fél kiló friss gomba, 2 liter víz, két szál répa, egy szál petrezselyem, gríz, olaj, ételízesítő, bors. Mossuk meg a gombát és a zöldségeket. Pároljuk meg először az apróra vágott répát és petrezselymet az olajon. Utána adjuk hozzá a gombát. Ha konzervből készítjük, kevés idő kell, körülbelül öt perc, hogy a gomba megpárolódjon, viszont ha friss, akkor addig kell hagyni az olajon, amíg össze nem esik. Sűrűsítsük!Utána adjunk hozzá vizet. Tegyünk bele ételízesítőt és borsot, majd hagyjuk főni. Amikor készre főztük a gombát, tegyünk a lébe két evőkanál grízt, hogy sűrűsítsük. Főzzük tovább még egy kicsit, azután vegyük le a tűzről. Készen is vagyunk.
Brokkolikrémleves gyömbérrel Hozzávalók: fél kiló brokkoli, 1,5 liter víz, közepes fej hagyma, vaj, 160 ml (ez a legkisebb doboz) főzőtejszín, só, bors, kevés reszelt gyömbér. Bontsuk rózsáira a brokkolit, mossuk meg jól. Olvasszuk fel a vajat és pirítsuk meg rajta a felaprított hagymát. Tegyük rá a brokkolit és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Főzzük meg jó puhára, és turmixszoljuk össze. Krémesítsük!Öntsük hozzá a főzőtejszínt és fűszerezzük ízlés szerint. Ha túl sűrűre sikeredett, hígítsuk egy kevés tejjel. Tegyük vissza a tűzre és főzzük fel újból. Ha megvagyunk ezzel, a legvégén reszeljünk bele egy kevés gyömbért és keverjük össze. Tálalhatjuk a levest pirított kenyérkockával vagy levesgyönggyel. | |
|