Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
18:43:42 Kolesz-receptek: kaja gyorsan és egyszerűen | |
Forrás: Nyugat.hu | Jánosa Júlia | 2013. 06. 24. Megkíséreljük a lehetetlent: egy kolesz felszereltségével olcsó, könnyen elkészíthető, egészséges ételeket készítünk és mutatunk be. Egyetemistaként egy kollégiumban lakom, de azért ennem nekem is kell. A legolcsóbb variáció, ha magára főz az ember, de még itt is vannak praktikák, amikkel jelentősen lehet csökkenteni a kosztpénzt. És persze nem ez az egyetlen kritérium: kifejezetten vizsgaidőszakban, de amúgy általában sincs sok ideje a koleszosnak kaját összedobnia. Én például nem főztem idén semmit, ami fél óránál tovább tartott volna. Ezzel még nincs vége a listának! Hiába a sport a haverokkal, figyelni kell arra, hogy ne tegyünk tönkre a testünket amíg a kampuszon az eszünket fényezzük. Ezért olyan receptekre van szükségünk, amik gyorsan elkészíthetők, olcsók, egészségesek és lehetőleg olyan alapanyagokból készülnek, amik sokáig elállnak otthon, ráadásul bárhol beszerezhetők. Ki mikor volt utoljára koleszban? Tisztázzunk egy két kérdést egy átlagos konyha felszereltségével kapcsolatban. Nincs szilikonos sütőforma. Igazából nincs habverő sem, se turmix, se toastsütő, se tésztaszűrő, se sodrófa, semmi olyasmi, amit egy háziasszony megszokott. Van azonban határtalan kreativitás, ami átsegíti az egyetemistákat és a fiatal pályakezdőket ezen a kritikus időszakon. A világhírű sajtleves A világhírű sajtlevesNégy nagy hagymát apróra kockázok, barnásra pirítom egy nagy fémfazék alján. (Egy nagy fazekam van, egy piacon vettem, nagyon megérte, mert a leves a legolcsóbb kaja és sokszor csinálok a barátaimnak, amikor átjönnek hozzám. Pillanatok alatt elfogy az egész bödön.) Felöntöm kábé két liter vízzel, de ugye igazi koleszos sose mérné ki, csak úgy nagyjából. Rakok bele sót, borsot, Vegetát, sok-sok kakukkfüvet, hagyom főni egy fél órát legalább, de ha van időm egy órát, mert csak finomabb lesz tőle. Lereszelek legalább harminc deka sajtot nagylyukú reszelőn, felkockázok egy kupac sonkát és ezeket lerakom a levesestányérom aljára, majd erre öntöm a forró levest, ami nyúlóssá olvasztja a sajtot. A pirítósomat bele szoktam tépkedni a levesbe amikor eszem, de a barátnőm, akinek nincsen pirítója kenyérkockákat szokott sütni a sütőben és azt rakja bele. Citromos-gyömbéres csirkecombEzt a receptet hongkongi barátomtól tanultam, aki amúgy csirkeszárnnyal hajtotta végre a műveletet. Én négy húsos combot rakok kevés olivaolajon a serpenyőbe és megforgatom őket, amíg minden oldalon meg nem pirulnak. Egy kis lábasban egy egész citrom kifacsart levét összekeverem egy leveskockával és gyömbérpasztával - de felteszem akármilyen gyömbér megteszi, a koleszreceptek sose voltak kényesek. Ebbe a szószba főzöm bele a csirkecombokat, és amikor összeforrtak, kész is. Az egyes számú salátámat szoktam készíteni hozzá, ami egy fej megmosott felcsíkozott saláta két-három felkockázott paradicsommal és egy csomag felkockázott mozzarellával. Erre só, bors, oregánó, bazsalikom, egy csepp olivaolaj és egy kis balzsamecet kerül, majd összekeverve mehet a combok mellé. Az egyes számú saláta abszolút mindenhez jó és nálam kb. heti háromszor-négyszer van a menün. Csirkés tortillatekercsA tortillát készíteni Gergő barátom tanított meg, amikor pár napra meglátogatott itt. Igazi férfias étel, aminek alapját két nagy felkockázott csirkemell és három felkockázott hagyma adja. Ha a hagyma megpirult a serpenyőben, belerakom a csirkekockákat is és annyi pirospaprikát és Tabasco szószt szórok rá, amennyit nem szégyellek. A saláta és a tejföl később elveszi a csípősséget, szóval mehet bele rendesen. Egy bögre rízst főzök hozzá, és a mikróban felmelegítek egy nagy paradicsomos babkonzervet. Egy fej salátából és két-három paradicsomból csinálok hozzá salátát, majd minden mehet a tortillaalapra. Finoman kell tölteni, mert nagyon el tud szaladni velünk a ló, és akkor megjárjuk a tekerésnél. Két evőkanál csirke épp elég lesz, egy apró kupac rizs, két kanál bab, rá egy marék saláta, majd egy kanál tejföl és egy kanál készen vett guacamole. A tekeréshez egy alufóliát tépek a tortillatészta alá, és úgy hengergetem fel a beltartalmat, hogy azt a fólia összefogja nekem. A hozzáválaókat külön edényekben tartom a hűtőben, így sokáig eláll és pillanatok alatt tekerhetek magamnak egy újabb wrapot. | |
|