Belföld
[5629]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[400]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[318]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[754]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[203]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4358]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[486]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1291]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2441]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1392]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[717]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[30]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4249]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[921]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3053]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3417]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[60]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
06:04:55 Komposztálás kezdőknek: mit és hogyan tegyünk a komposztra? | |
Forrás: Alternativenergia.hu | 2024.05.24. A komposztálás során a konyhai és kerti zöld ( nitrogéndús ) és barna ( széndús ) hulladékok egyensúlyára ügyelve készítünk 12 hónap alatt érett, tápanyagban gazdag talajtárgyalmat, amivel csökkentjük a műtrágyahasználatot és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A komposztálás folyamata egyáltalán nem újkeletű dolog. Több száz évre visszavezethető, amikor is kiemelten odafigyeltek a gazdák, hogy hogyan és mivel táplálják a földet, hogy az a következő évben még gazdagabb és szebb termést hozzon. A komposzt elkészítése során oda kell figyelni a megfelelő nitrogén és szén arányra, a nedvességre, az oxigénellátásra és a megfelelő szellőzésre is. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy nem szabad mindent rádobni az újrahasznosítás jegyében. A komposztálás a szerves anyagok természetes lebomlását jelenti, amelynek eredményeként egy tápanyagokban gazdag anyag keletkezik, ezzel rendkívül sok jótékony hatást eredményezve a talajnak. Mindemellett pedig pénztárcabarát is lehet, hiszen nem kell műtrágyát és mindenféle tápoldatot vásárolni a növények számára. Nagyjából három hónap alatt keletkezik friss komposzt, ez azonban még folyamatos bomlásban, átalakulásban vesz részt, így tartalmazhat káros anyagokat is a növények számára. Körülbelül 12 hónapot kell várni ahhoz, hogy érett komposztot kapjunk, ami már bátran felhasználható. Ez már sötét, feketés színű és könnyen morzsolható. Ez az állapot, melyet átszitálva felhasználhatunk ültetéskor a növényekhez, virágcserépben, a kertben elszórva és azt a talajba bedolgozva. Mégis, hogyan segít a fenntarthatóságban és a bolygónk védelmében a komposztálás? Először is a komposztálással a növényi anyagok, mint például zöldség és gyümölcs maradékok, levágott zöldhulladék visszakerül a környezetben. Ha a szemétben végzik és végül a hulladéklerakóba kerülnek akkor a bomlás folyamata nem teljesen tud végbemenni, ennek következtében pedig üvegházhatású gázok keletkeznek, amelyeknek csak negatív hatása van a klímaváltozásra. A komposzt segít javítani a talaj tápanyagtartalmát. Ha jobban belegondolunk a konyhakertek általában ugyan azon a pár négyzetméteren találhatóak. Ha minden évben csak vetünk és aratunk, vissza pedig semmit sem adunk, akkor egy idő után lelassul a folyamat és a talaj teljesen kimerül a tápanyagokban. Mindemellett segít a növények és a veteményes gyorsabb növekedésében is. Ha komposztálunk, akkor műtrágyát sem kell vásárolnunk. Nemcsak pénztárcabarát megoldás, de segít a vízszennyezés csökkentésében és elkerülhetünk vele olyan környezeti problémákat is, amelyek a műtrágya használatnak köszönhetőek. Mit és milyen arányban dobhatunk a komposztra? Azt gondolná elsőre az ember, hogy ami nem szerepel a tiltólistán, abból bármilyen mennyiségben dobhatunk a komposztra, pedig nem. Figyelni kell ugyanis arra, hogy a komposztnak azonos arányban kell tartalmaznia zöld és barna anyagokat. A zöldek nitrogénben gazdagok. Ilyen például a levágott fű, gyümölcs és zöldség maradványok, kávézacc, gyomok és metszésből származó növények. Míg a faapríték, száraz levél, szalma, papírzacskó, újságpapír és felaprított kartondoboz a barna, azaz a széndús anyagok közé tartoznak. De ki kell emelni, hogy nem minden komposztálható! Nagyon fontos, hogy nem mindent szabad a komposztra dobni. A főtt étel, tejtermék, évelő gyom, hamu, hús, valamilyen betegséggel megfertőzött növények – ezek azon dolgok közé tartoznak, amelyeket a kukába kell dobni, hogy megfelelően kezelve legyenek a hulladékgazdálkodás során. | |
|