Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:01:56 Komposztáljunk stílusosan | |
Forrás: ECOLIFE | Janhimek Anett | 2016.05.11. A komposztáló egységekről mindenkinek a szétkorhadt fakeretes borzalmak jutnak először eszébe, na meg a sok bogár és a vele együtt járó bűz. Sokan ódzkodnak a használatától vagy viszolyognak kinézetétől, pedig nem olyan nehéz a karbantartása és vannak már kifejezetten divatos komposztálók is, melyek akár egy kisebb kertben is megállják a helyüket.
További információ a komposztálással kapcsolatban ITT. Miután mindenkinek meghoztuk a kedvét egy kis komposztáló egység létrehozásához, szeretnénk bemutatni egy olyan terméket, mely kis helyen elfér, esztétikus és mindemellett igen praktikus is. A portugál tervező, Marco Balsinha kreációja is azt sugallja, hogy a terrakotta egy remek alternatívája lehet a tárolóknak - stílusos, mégis funkciónak megfelelő. Az Uroboro egy olyan moduláris egység, mely négy egymásba rakható, kerek, terrakotta tartóból áll. Kinézetét a fa szerkezete ihlette, és hasonló ökoszisztémát lehet általa kialakítani, melyben a növények és a földigiliszták is egyaránt jelen vannak. A részek külön-külön is mozgathatóak, az egész egység tetejére pedig egy növény kerül. A tetején lévő elemeknek félig nyitott az alja, amihez hozzákapcsoljuk az alsó elemeket. Ez arra szolgál, hogy nem csak "átzuhan" a komposzt az egész rendszeren, hanem szépen lassan tömörül össze. A legalsó elem egy mázolt és ívelt kerámia, melynek alján egy apró lyuk van, amit parafa dugóval lehet lezárni és itt is lehet üríteni. A két rész különböző felületi tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a víz lassan lefelé szivárogjon és zöldségből moslék legyen, melyet utána könnyedén ki tudunk üríteni és fel tudunk használni. Ezt a folyamatot segíti az utolsó - és valószínűleg nem is a szó szoros értelmében vett komponens: a földigiliszták. A komposztálás ezzel igen egyszerű, a legfelső cserépbe öntjük az ételmaradékot, majd ráhelyezzük a növényekkel teli mázolt edényt, melynek az oldalán látható jelölések segítik a folyamat nyomon követését. A legfelső virágos edény süllyedni kezd, ha beindult a folyamat, a jelölések pedig megmutatják a komposztálás aktuális stádiumát. Az agyag megfelelő anyagnak bizonyult, mert hatékonyan elnyeli a szagokat, tartja a nedvességet és a hőmérsékletet, ami segíti a bomlás folyamatát. Ez kifejezetten örömteli hír azoknak, akik nem szeretik a kellemetlen szagokat, sem a kevésbé esztétikus ládákat. Igazából az egység semmi más, csak low-tech, nem nagy tudomány az egész, mégis nagyszerű ötlet. Képek: marcobalsinha | |
|