A Google a múlt héten megrendezésre került I/O konferenciáján egy olyan fejleményt jelentett be Android rendszerével kapcsolatban, amit vélhetően örömmel fogadnak majd utóbbira épülő készülékek tulajdonosai. A cég ugyanis közölte, hogy kötelezni fogja a gyártókat arra, hogy a jövőben rendszeres biztonsági frissítéseket adjanak ki a vállalat rendszerével szállított termékeikhez.

A Google ezzel egy csapásra orvosolhatja az Android platform két legnagyobb általános jellegűnek nevezhető problémáját. Ezek közül az egyik, hogy a vele működő készülékekhez nagyrészt megjósolhatatlan ütemben és sajnos csak igen ritkán adnak ki frissítéseket a gyártók; a másik pedig a platform fragmentációja, ami ha nem is szűnik meg majd teljesen, a rendszeres frissítések rendszerének bevezetésével nyilván jelentős mértékben csökkenhet majd.

Bár egyes gyártók tavaly óta már rendszeresen adnak ki biztonsági foltokat készülékeikhez, ezek publikálása mindeddig egy önkéntes vállaláson alapult - és ezzel összefüggésben csak ímmel-ámmal került teljesítésre. Azzal azonban, hogy a Google kötelezővé tenné a frissítések kiadását az Androidot hivatalosan licencelő cégek mindegyike számára, végre a platform, illetve az arra épülő készülékek támogatásának természetes és konzisztens részévé tenné azt.

A Google bejelentésében nem közölte, hogy mikortól tervezi életbe léptetni az új, immár rendszeres biztonsági frissítéseket is előíró licencfeltételek mobilos rendszeréhez, de az reálisan a szoftver következő, őszre várt, 9.0-s verziójának kiadásával lesz várható.