Az Európai Unió hamarosan egy olyan törvénytervezetet mutathat be és fogadhat el, ami kötelezővé fogja tenni a szoftver- és hardvergyártók számára, hogy garanciális, illetve támogatási időn túl is javíthatók és frissíthetők legyenek termékeit. Az ún. javításhoz való jogot ("right to repair") biztosító törvény célja annak megakadályozása, hogy feleslegesen kelljen számítógépeket, mobilokat és más elektronikus kütyüket leselejtezni és helyettük újakat vásárolni, csak azért, mert lejárt a támogatásuk.

Körforgásos Gazdasági Cselekvési terv

Az ezt előirányzó új Körforgásos Gazdasági Cselekvési tervet ("Circular Economy Action Plan") a hét közepén fogadta el az Európai Bizottság. Az új terv célja, hogy a termékek életciklusának különböző szakaszaira kiterjedő intézkedések révén gazdaságunkat alkalmassá tegye a zöld jövőre, erősítse versenyképességünket, ugyanakkor védje a környezetet, és új jogokat biztosítson a fogyasztók számára.

 

„A klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez, természeti környezetünk megőrzéséhez és gazdasági versenyképességünk megerősítéséhez teljes mértékben körforgásos gazdaságra van szükség. Gazdaságunk még ma is nagyrészt lineáris: a másodlagos nyersanyagoknak és erőforrásoknak csupán 12%-a kerül vissza a gazdaságba. Sok termék túlságosan könnyen elromlik, nem használható fel újra, nem javítható vagy újrafeldolgozható, vagy eleve csak egyszeri használatra készült", mondta Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető.

Leszámolás a tervezett avultatással

"A vállalkozások és a fogyasztók előtt hatalmas kiaknázandó lehetőségek állnak. A mai tervvel lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megváltoztassuk a termékek előállítási módját, és képessé tegyük a fogyasztókat arra, hogy fenntartható döntéseket hozzanak saját maguk és a környezetük védelme érdekében”, közölte Timmermans.

Virginijus Sinkevičius a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Csak egyetlen Földünk van, és ha így haladunk, 2050-ig annyit fogunk fogyasztani, mintha három Földünk is lenne. Az új terv életünk meghatározó elemévé fogja tenni a körforgásos jelleget, és felgyorsítja gazdaságunk zöld átalakulását. Határozott intézkedéseket kínálunk a fenntarthatósági lánc alapelemének – a terméktervezésnek – a megváltoztatására”.

A szoftverekre is vonatkozik

Érdekesség, hogy az új cselekvési terv a hardverek mellett kifejezetten nevesíti a szoftvereket is, amik esetében szintén azt mondja, hogy a gyártóknak biztosítaniuk kell majd a javítás jogát, "beleértve az elavult szoftverek frissítését is". Azt ugyanakkor, hogy ezt pontosan hogyan képzeli el, a dokumentum nem részletezi.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, az új, a javíthatóságot, illetve frissíthetőséget kötelezővé tevő törvényt már akár 2021-ben elfogadhatja, illetve életbe léptetheti az EU.