Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
10:14:36 Krumpliköretek, kicsit máshogy | |
Forrás: Táfelspicc | 2013. 05. Sorozatunk harmadik részében a rizs és a gabonák után legkedveltebb, de a legszínesebb módokon szétgyalázott, legjobban megunt köretet vesszük elő, a krumplit. Püré, krokett, sült-főtt, régi-új, mindet hajlamosak vagyunk szétfőzni, keményen hagyni, pedig pár perccel több idő ráfordításával a burgonya is jó dolog.
Alapok: krumplileckék A köret, különösen, ha krumpli, márpedig általában az, néhány percet kap csak a főzés befejezésekor, közben már terítünk, nem figyelünk oda, hiszen az csak köret. Még hozzá is tesszük: csak még felteszem a krumplit. Ha szétfő a főtt krumpli, ha darabos a püré, olajos a sült krumpli, arra már csak vállat vonunk, pedig ha már toljuk a szénhidrátot, legalább élvezni kéne, mert még füvet rágni is jobb, mint a vizes krumplit. Mindenekelőtt a fajtákkal kellene tisztában lenni, hogy melyik krumplifajta mire való, ami igen nehéz, mert gyakran a piaci árusok és a forgalmazók sem tudnak nálunk többet. Az itt olvasható útmutató segít. Főzés A krumplipüré is jobb lesz, ha egészben, héjában főzzük meg hozzá az alapanyagot, de mindenképpen így indulnak a saláták, sőt, sokak szerint a sütőben sült vagy a serpenyős, ropogós krumplik is így kezdődnek. Jobb, ha már forrásban lévő vízbe engedjük, így állítólag kevesebb tápanyag vész el, és több marad az ízéből. A víz legyen sós, különben nem lesz ideje magába szívni az ízt. Igyekezzünk hasonló méretű darabokat főzni, hogy egyszerre puhuljanak meg. Ha ez lehetetlen, álljunk felette a villával, és a már megpuhult kisebbeket távolítsuk el. Különösen fontos, hogy ne vadul forralva, hanem lassan gyöngyöztetve főzzük, éppen csak annyi vízben, hogy ellepje. A főzési idő a fajtától és mérettől függ, lehet 20-30 perc is, gyakran kell ellenőrizni, nincs más módszer. A héját még melegen kell lehúzni, különben kínszenvedés lesz a vége, szeletelni viszont teljesen kihűlve kell, másképp szétesik. Mindezen szabályok igazak a hasábokra, kockákra vágott krumpli főzésére is - ennek fontos helye van például a töltött paprika, sült hurka mellett, de van, aki pörköltökhöz is csak ezt fogadja el. Az áttört, főtt krumpli pedig az alap krumplifánkhoz és krokettekhez is, sőt, a mindennél egyszerűbb, olcsóbb és laktatóbb zalai klasszikus, vadhúsok tökéletes kísérője, a dödölle is ebből készül. Előfőzés sütéshez A tepsiben, serpenyőben vagy sütőben sült krumpliknak is jót tesz az előfőzés, valamint a folyamatot is meggyorsítja. Ebben az esetben nem kell teljesen puhára főzni a krumplit, csak éppen hogy, esetleg félig, de semmiképp sem szét, különben torz, ízetlen, félig sült, száraz morzsalék lesz a végeredmény. Heston Blumenthal tökéletes sültkrumpli-receptjében is előfőzi a krumplit, ez szükséges ahhoz, hogy a krumpli belül puha maradjon, kívülről pedig ropogósra süljön - a pontos leírást itt találják. A sült krumplik olajban készült változataival még a legjobb éttermeknek is meggyűlik a bajuk, erről továbbiakat itt olvashatnak. Ha azonban lusták az előfőzéshez, ennek a receptnek a módszerét felhasználva süssék tepsiben a krumplit, ha pedig igazi házi csipszre vágynak, ahhoz itt találnak útmutatót. Serpenyőben Minden módszer más állaghoz vagy állagokhoz vezet, érdemes ezért megpróbálni előfőzés nélkül, csak serpenyőben megsütni a krumplit. Ennek a módszernek a lényege abban áll, hogy jó minőségű és ízű zsiradékban - liba-, esetleg kacsazsírban - egy rétegben kell sütni a kb. félcentisre szeletelt, hámozott krumplit, rázogatva-dobálva, nem keverve. Így anélkül válik ropogóssá, hogy a víztartalmát elveszítené. A tökéletes krumplipüré A félreértések elkerülése végett: zacskós por nem kell a tökéletes krumplipüréhez, de botmixer sem, sőt, alkalmazása egyenesen tilos. Elég, ha kész a fentiek alapján elkészített főtt krumpli, de a püré nem attól lesz püré, hogy szétfőzzük, hiszen így az íze is odavész, ehhez is éppen csak puhára kell főzni. Ezenkívül már csak vajra, tejre és fűszerekre van szükség. A vaj mennyisége ízlés kérdése, mi úgy szeretjük, ha rengeteg van benne, sőt, híres szakácsok is osztják ezt a véleményt. A vajat a forró krumplira dobjuk, és célszerszámmal törjük addig, míg egyetlen kemény darabka sem marad benne, és a krumpli a vajat egészen felvette. Ekkor lehet óvatosan tejet, tejszínt, joghurtot, tejfölt - ezek mind külön étellé varázsolják a pürét, érdemes próbálgatni, hogy mihez mi illik - adagolni hozzá úgy, hogy az állaga krémes legyen. Közben só, fehér bors és szerecsendió kerül bele, de jöhet bele bármilyen friss zöldfűszer vagy egyéb ízesítő alapanyag, például parmezán is. A maradék krumplipürének pedig sosem kell kárba vesznie, készülhet belőle krokett mindenféle cifra változatban, dióba, mandulába hengergetve vagy habzsákból kinyomva és sütőben sütve, de mehet pogácsába vagy kenyérbe is. A krumpliköretek királynője A csőben sütés vagy gratinírozás technológiájáért szinte minden zöldség esetében rajongunk, hiszen ennyi tejszín és vaj mindent jobbá tesz, így van ez a krumplival is. Időigényes, de a krémessé sült krumpli, amely egészen magába szívta a tejszín ízét, szinte túl jó köretnek. Julia Child néha szardellával, gombával, sonkával vagy spenóttal toldja meg, de kár rajta variálni, ezek nélkül is tökéletes. Magyar szakácskönyveink is ismerik a módszert, ám néhol könnyítenek a zsírtartalmon, és tejben, nem tejszínben sütik meg a krumplit. Az eredeti gratin dauphinois receptjét itt találják. A főzelék A régi, jó, ecetes, babérleveles, paprikás krumplifőzelékkel sincs semmi baj, egyetlen dolgot, a rántást leszámítva, hiszen ha valaminek, hát a krumplinak különösen nincs szüksége a lisztre. Ebben a hasonlóan fanyar, citromos-tárkonyos receptben ezért saját magával sűrítettük a főzeléket, és egy klasszikus leves ízeit adtuk neki kölcsön. Az újkrumpli Minden krumplinál jobb, mert magasabb a cukor- és víztartalma, gyorsabban elkészül, nem kell pucolni, elég megmosni, esetleg kefével ledörzsölni, és százszor gazdagabb az íze, izgalmasabb az állaga, mint a réginek. Az újkrumplit párolni is elég, ahogy ebben a klasszikus alapreceptben is látható, víz nem is kell hozzá, mivel enged ki magából eleget. Ez az alaprecept a végtelenségig cifrázható friss zöldfűszerekkel, olajos magvakkal, itt például karamellával változtattuk igazán ütőssé. Jobb belőle a serpenyőben vagy tepsiben sült krumpli, a paprikás krumpli, a főzelék és a saláták is, azonban a puhára főtt krumplit igénylő receptekhez nem jó, hiszen a lényege, a ress állag azokban elveszik. Egyetlen változatot, a csőben sütést sikerült újkrumplira adaptálnunk a párolós módszer kiegészítésével: a vajban megpuhult újkrumplira tejszínt locsoltunk, majd nagy lángon forraltuk sűrűre - a krumpli friss, ress maradt, de a krémes, vajas-tejszínes ízt is megkaptuk - ehhez a receptet itt találják. Klasszikus újkrumpli Egyéb krumplis ételek, amelyek akár köretek is lehetnek: És az elmaradhatatlan krumplisaláták: Technológiák: | |
|