Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
08:10:41 Lajos-féle húsvéti PORCHETTA | |
Forrás: Street Kitchen | Fördős Lajos | 2021.03.22. A húsvéti asztalra megannyi finomság kerülhet a sonkától kezdve a rakott ételeken át, a tojásos krémekig. De most lépjetek ki a komfortzónátokból és készítsétek el ezt a fantasztikus olasz sültet. Igazán megéri a fáradozást, én mondom nektek. Hozzávalók: (8-10 főre)
A hús sütéséhez:
A körethez:
A salátaecethez:
A salátához:
A szafthoz:
Elkészítése: A porchetta esetében a dagadó előkészítésével kezdünk: átszabjuk úgy, hogy a vastagabb részeket bevágjuk, és szétterítjük. Az esetleges sérüléseket vagy a túlzottan vékony részeket a nyesedékkel pótoljuk. Egy a hússal megegyező méretű tepsi aljára sót és borsot szórunk, beletesszük a húst, és a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk vörösborral és olívaolajjal, és így hagyjuk állni. Az átszabásból maradt húsnyesedékeket vékony csíkokra vágjuk, és egy tálba tesszük. A zöldfűszerek leveleit lehúzzuk a száráról, és a fokhagymával, újhagymával együtt összevágjuk, majd a csíkozott húshoz adjuk. Megszórjuk sóval és borssal, és alaposan összekeverjük. A pácolódó húsra reszelünk a száraz zsemléből (vagy megszórjuk zsemlemorzsával), hogy felszívja az olajat és a bort, majd kivesszük a tepsiből, és lefektetjük a feltekeréshez. A fűszerezett húsvagdalékot elosztjuk a dagadón úgy, hogy a két szélére nem teszünk belőle, hogy majd rendesen össze tudjon tapadni. Megszórjuk a zselatinnal, és a közepén egy sorban elosztunk rajta 2-3 db keményre főzött, felszeletelt tojást. Szorosan feltekerjük, majd kb. 3 centinként kötöző spárgával szorosan összekötözzük. A hagymát, a paszternákot, a paradicsomot és a paprikát összevágjuk, egy tepsi aljába szórjuk, és a zöldségekre fektetjük a húst. Meglocsoljuk olívaolajjal és vörösborral, és kb. 50 ml vizet locsolunk alá. Átkenjük a maradék vízzel hígított paradicsompürével, és ráreszeljük a citrom héjat. Letakarjuk alufóliával és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük másfél órára. Ha nagyobb a húsunk, érdemes 15-20 perccel tovább sütni. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, a szaftjával kicsit megkenjük a porchettát, és 200 fokra felmelegített sütőben, 10-15 perc alatt megpirítjuk. KÖRET:A körethez a paszternákot, a gyökeret és a sárgarépát átlósan felvágjuk, a hagymát és a paprikát felcsíkozzuk, a koktélparadicsomot és a fokhagymát pedig egészben a többivel egy tálba tesszük. Megsózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és megszórjuk a borssal, majd belekeverjük a mosott újburgonyát (héjastul), és egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Letakarjuk alufóliával, majd 200 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük, majd fólia nélkül 4-5 percig pirítjuk. SALÁTA:A salátaecethez a vízben elkeverjük a sót, a porcukrot és az ecetet. A salátaöntethez lereszeljük a kéksajtot, ráreszeljük a citrom héjat, beleszórjuk a 2 szál összeaprított újhagymát, és a finomra vágott lila hagymát. A paprikát apró kockákra vágjuk, és ezt is beleszórjuk. Jöhet hozzá 2-3 gerezd átnyomott fokhagyma, egy jó adag olívaolaj és a tejföl, majd 4-5 kanál salátaecettel hígítjuk. Az ízéhez még elengedhetetlen a só, a bors és a citrom leve, majd az egészet alaposan összekeverjük. A fejes salátákat megmossuk, majd torzsájukkal együtt felnegyedeljük, kicsit beáztatjuk a salátaecetbe, majd kinyomkodjuk, egy nagy tálra fektetjük, és meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal. Mindegyik negyedre teszünk egy kanállal a salátaöntetből, rájuk reszeljük a keményre főtt tojásokat, és a megmaradt szál újhagymát finomra vágva rászórjuk. SZAFT:A szaftot a hús sütése közben keletkező folyadékból készítjük el. Ezt egy lábasba szűrjük, a zöldségekre pedig már nem lesz szükségünk. Erős lángon visszaredukáljuk a folyadékot, beletesszük a paradicsompürét, amit addig pirítunk benne, amíg rozsdabarna színt nem kap. Beleszórjuk a borsot és az átzúzott fokhagymát, egy percig kevergetve átpirítjuk, majd felöntjük 100 ml vízzel. A keményítőt kikeverjük a víz másik felével, és a szafthoz adjuk, majd kiforraljuk. A bazsalikomot felaprítjuk és a szaftba tesszük. Tálalás előtt a húsról levágjuk a kötöző spárgát, felszeleteljük, és a sült zöldségekkel, a szafttal és a salátával tálaljuk. Ha tetszett ez a húsvéti porchetta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon! További húsvéti főételek: | |
|