Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
09:59:29 Lajos-féle mákos és diós BEJGLI | |
Forrás: Street Kitchen | 2021.12.02. A bejgli minden évben sokaknak nagy kihívást jelent. Jelentjük, Lajos sokat kísérletezett, és egy ügyes trükkel mindenki karácsonyát is megmenti. Hozzávalók: (1 rúdhoz) A diós töltelékhez
A mákos töltelékhez
A tésztához
A mákos és a diós bejgli elkészítésénél a legfontosabb, hogy minden hozzávalót gondosan kimérünk, a vajat pedig a felhasználásig hűtőben tartjuk. A diós töltelékA diós töltelék elkészítéséhez a dióból 4-5 szemet félrerakunk későbbi felhasználásra, a többit pedig felaprítjuk. A fehérbort egy gyorsforralóba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mazsolát, a fűszerkeveréket, a baracklekvárt, a vaníliás cukrot, és összeforraljuk. A darált diót összekeverjük az édes morzsával, beletesszük az aprított diót is, és a felforralt boros alaphoz keverjük, majd félretesszük kihűlni. A mákos töltelékA mákos töltelékhez a bort összeforraljuk a porcukorral, a narancshéjjal, a narancslekvárral és a vaníliás cukorral, és hozzáadjuk az édes morzsával elkevert darált mákot. Összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. A bejgli tésztájaA tésztához a tejbe szórunk egy kevés porcukrot a kimért mennyiségből, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a tojássárgáját, és kis időre félretesszük. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat megforgatjuk benne, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük úgy, hogy közben többször a lisztbe forgatjuk. Elkezdjük összedolgozni dagasztógéppel vagy gép hiányában, hogy ne olvadjon el a vaj, kézzel csakis gyorsan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk a libazsírt és a tojásos keveréket is. A jól összegyúrt tésztát kétfelé osztjuk, és fóliába tekerve hűtőbe tesszük kb. 1 órára, de akár 24 órára is félretehetjük. Összeállítás és a trükkAz összeállításhoz a tésztákat kicsit kivesszük a hűtőből, hogy nyújtható állagúra “melegedjen”. A deszkát belisztezzük, majd kb. 3 mm vastagra és 35 x 35 cm méretűre nyújtjuk a tésztákat. A diós és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajtuk úgy, hogy minden szélén 2-2,5 cm-t üresen hagyunk. A jobb és bal oldalt a töltelékre hajtjuk, ezzel kialakul a bejgli hossza. A magunkhoz közeli fedetlen részen elhelyezünk egy fapálcát, és erre egyenletesen feltekerjük az egész tésztát. Igyekezzünk, hogy a tészta egyenletesen szoros, az alja pedig töltetlen, sima réteg legyen. A fapálcára a továbbiakban nincs is szükség, óvatosan megtekerve kihúzzuk a bejgli közepéből. A helyén kialakult rés hasznos lehet a sütés alatti térfogatnövekedés miatt, így ezzel is csökkenthetjük a repedés kialakulását. A lekenéshez a szétválasztott tojás sárgáját használjuk először. Egyenletesen átkenjük, majd hideg helyre tesszük száradni. Amikor már nem tapad az ujjunkhoz a kenés (kb. 1 óra), ezt a sárgájás lakkozást még egyszer elvégezzük. Ha megszáradt, lekenjük a fehérjével is, majd kötőtűvel vagy nyárssal több helyen átszúrjuk a tésztát, hogy a távozó gőzök itt találjanak utat maguknak. A diós bejgli tetejét a félretett dióval díszítjük, a mákosat pedig megszórhatjuk kevés egész mákkal, végül sütés előtt a fehérjés kenést is hagyjuk megszáradni szobahőmérsékleten (kb. 1 óra). Sütés180 fokra előmelegített, alsó-felső üzemű sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha sütés közben esetleg megrepedne, a még szinte forró bejglit 2 réteg alufóliára tesszük, és szorosan feltekerjük, majd így hagyjuk teljesen kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Elkészítési idő: kb. 120 perc + 180 perc pihentetés Ha tetszett a mákos és a diós bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon! | |
|