Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
15:40:06 Legyünk nagyik, süssünk foszlós kalácsot! | |
Forrás: (Sz)helyi Lányok | Szilvia | 2014.04.18. Igen, igen, képesek vagyunk rá! Meg tudjuk csinálni!!! Higgyetek nekem, én sem hittem el sokáig. Kipróbáltam több receptet, egyik sem volt az igazi. Na, de most! Elfelejthetjük a bolti vacak, száraz, kitudjamivanbenne kalácsokat és bezsebelhetjük az elismerő pillantásokat, valamint megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat. Ráadásul még csak túl nagy fáradságunkba sem kerül, feltéve, ha a pincéből elő tudjuk kotorni az 5 éve karácsonyra kapott kenyérsütő gépet. (Ugye neked is van és te sem használod semmire?? Na jó, ha nincs gép, kicsit macerásabb, de nem megoldhatatlan feladat.)Egy hátrány azért adódik: jó kalácshoz idő kell, tehát ha gyors édességre vágyunk, ne ezt a receptet válasszuk! Minél jobb minőségű alapanyagokból készítjük, annál finomabb lesz a végeredmény, úgyhogy ne most spóroljunk a konyhapénzzel! A házi tojás, a piaci tej és vaj, valamint pl. a búzacsírával dúsított liszt garantálja a jó eredményt.Én kifejezetten egy nem-méricskélő típusú konyhatündér vagyok, ebben az esetben azonban pontosan lemértem mindent. Ezt tanácsolom nektek is.
Szépen kikészítünk előre mindent, ez a pár perc ráfordítás megtérül. (Pontos mennyiségek a cikk végén.) Tehát a vajat (nem margarint!) kis lángon felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A sima és a réteslisztet átszitáljuk (ez is lényeges momentum, ne hagyjuk ki!), hozzákeverjük a sót, a cukrot kimérve odakészítjük, a tejet meglangyosítjuk. A tojást és a + sárgáját felütjük egy kis tálkába. Az élesztőt elmorzsoljuk, összekeverjük 1 ek. cukorral és liszttel, 0,5 dl langyos tejet öntünk rá, és pár perc alatt felfuttatjuk. A kenyérsütőgép menüjéből kiválasztjuk a dagasztó funkciót (nálam a 8-as, angolul: dough), beleöntjük először a langyos tejet, rászórjuk a lisztkeveréket, a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Közben már elindítjuk a gépet, hogy el kezdje összekeverni a tésztát. Mikor kezd összeállni, apránként hozzáöntjük a felolvasztott vajat.
Ennyi volt a neheze, innentől dolgozzon a gép és nekünk van kb. 1,5 óra szabadságunk.
Ha letelt a kelesztési idő, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nem nyomkodjuk, nem simogatjuk, hanem félbevágjuk, majd a két felet még 3-3 részre. Így lesz 6 kis tésztahalmunk, amit egyenként óvatosan kb. egyforma hosszúságú rudakká sodrunk. Összefonjuk (ki milyen fonást tud!) és sütőpapírral bélelt nagy tortaformába fektetjük. A tortaformát előtte vajazzuk ki (az oldalát is!), hogy könnyebb legyen elmosogatni a végén. A tésztát lekenjük tojással és hagyjuk kelni még 40 percet langyos helyen. (Ha kimondottan húsvéti kalácsnak készítjük, 30 perc után keményre főtt tojásokat ültethetünk a tésztára, de előtte kenjük be őket jó vastagon vajjal, nehogy beleragadjanak!) Ezután újra lekenjük tojással a kalács tetejét és a 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha nagyon pirul a teteje, 15 perc után tegyünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Sütője válogatja, mikor lesz kész, nekem 40 percig sült. A formában hagyjuk kihűlni. Kellemes sütést és húsvéti ünnepeket mindenkinek!
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 2,5 dkg (friss) élesztő, 2,5 dl tej, 8 dkg cukor, 1 tojás + 1 sárgája + 1 egész tojás a kenéshez, 1 kiskanál só, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, vaj a forma kikenéséhez, 4 keményre főtt tojás (díszítéshez, opcionális). - by Juci-
| |
|