Alig pár órával az után, hogy megírtuk: úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan kiadja a Windows 10 következő verzióját, a cég hivatalosan is bejelentette azt. Sőt, Redmond ezzel egy időben elérhetővé tette az új - egyelőre csak 21H1 néven emlegetett - rendszer első bétáját is, aminek köszönhetően már most szinte bárki kipróbálhatja az új verzió fejlesztéseit.

 

Ezek közül a Microsoft a beépített védelmi szoftvercsomag, a Defender gyorsabbá válását, a biometrikus bejelentkezést lehetővé tevő Windows Hello többkamerás támogatását, valamint a házirend és a monitorozó rendszer a távmunkát támogató fejlesztéseit emelte ki. Ugyanakkor a cég szerint ennél is fontosabb az, hogy az új verzió egy, az eddigiektől eltérő módon töltődik majd le a gépekre és települ azokra.

Szemben ugyanis a korábbi hasonló frissítésekkel a 21H1 már a havi foltcsomagokhoz hasonlóan működik. Ez azt jelenti, hogy jóval gyorsabban települ fel majd a gépekre, és nem igényli majd a viszonylag hosszú offline frissítési szakaszt, aminek idejére a gép használhatatlanná vált a korábbi frissítések során.

Ugyanakkor ez az új telepítési mód csak az elmúlt két évben kiadott Windows 10 verziót futtatók számára lesz elérhető, míg a korábbi verziókról áttérők egy utolsó alkalommal kénytelenek lesznek várakozni a frissítés felkerülésére.

A Windows 10 21H1 verziójának első előzetesét a rendszer Beta csatornájára feliratkozott Insider-ek már most le tudják tölteni, a hétköznapi felhasználók azonban a várakozások szerint csak május magasságában kapják majd meg végleges változatát.