Péntek, 2024-04-26, 18:07:08
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5504]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [380]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [182]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4049]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1227]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2407]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [594]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4064]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2947]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [376]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3303]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2017 » December » 22 » Libamájjal flancolunk – recept
    05:26:57
    Libamájjal flancolunk – recept

    Forrás: hvg.hu | Marton Levente | 2017.12.21.

    Kikívánkozott volna, hogy franciázunk. De félreérthető..., pedig csak azt érzékeltetnénk előljáróban, hogy másként csináljuk, mint ahogy a jó magyar konyhán hagyományosan szokás. Ha már úgyis olyan méregdrága a libamáj, adjuk meg a módját legalább karácsonykor.

    Úgy, hogy hájat ne vegyünk, és ne büdösítsük össze a konyhát a zsír kiolvasztásával. Viszont, ha már kigazdálkodtuk a libamáj árát, akkor szerezzünk be egy fedeles cserépedényt, kerámiaformát. Végszükség esetén megteszi a jénai is. A méret a lényeg! Már a libamájé, mert hozzá kell “terveznünk” az edényt. Hogy teljesen kitöltse majd.

    Annak ellenére, hogy franciásan készítjük – amely stílt bizonyos mértékig a bonyolult szinonimájának is tartják némelyek a gasztronómiában - ez egy roppant egyszerű és roppant ízletes végeredménnyel járó módszer. Különösebb odafigyelést sem igényel, szinte magától készül el.

    A módszer lényege, hogy alacsony hőfokon, hosszabb ideig, 2-3 óráig – mérettől függően – kell elkészíteni, különben a zsír mind kiolvad a libamájból, és egy töppedt darabot találunk az edényben.

    1. és kezdjük hozzá, mert ahhoz, hogy a legjobb formájában kerülhessen a karácsonyi asztalra, két napra van szüksége. Mielőtt kitörne a pánik, még egyszer: csupán kevés foglalatosságot jelent, nem miatta kell(ene) két napot a konyhában tölteni.

    © asztaltanc.hu 

    Hozzávalók:

    1 darab 40-60 dkg-os hízott libamáj

    1 dl tokaji aszú/szomorodni/máslás/fordítás – lényeg, hogy minőségi édes bor legyen

    só, és frissen durvára tört feketebors
    1 gerezd fokhagyma

    Az első napon finoman bontsuk - hajtsuk szét a libamájat, és egy helyes kis késsel vagy egy horgolótűvel (nem írtuk el, klasszikus horgolótűvel) húzogassuk ki belőle a vérereket, mert így krémesebb, és szebb lesz. Nem baj, ha a máj szétesik, remekül képes lesz “összeforrasztani” magát. Rendezzük vissza nagyjából eredeti állapotába, majd fektessük egy darab frissentartó fóliára, locsoljuk meg a tokaji felével, hintsük meg kevés borssal és sóval, aztán szorosan csomagoljuk be. Tegyük másnapig a hűtőbe.
    Itt jegyezzük meg, hogy a tokajival belevittünk egy kis hungarikumot, mert a franciák természetesen édes sauternes-i borral készítik, netán a szicíliai marsalának engednek teret, ha nagyon engedékeny kedvükben vannak.

    A második napon a sütőt előmelegítjük 130 – (maximum) 140 fokra. Elővesszük a fedeles cserép/kerámia/ edényt, amely akkora legyen, hogy a máj éppen csak beleférjen. Vagy fordítva, a máj legyen akkora… Az edényt kenjük ki a fokhagymával, szinte érezhetetlen lesz, de kicsit visszavesz a tokaji édessségéből, amelynek maradékát öntsük is a formába. Bontsuk ki a libamájat, amely az éj folyamán engedelmesen feliszogatta a tokajit, és különösebb óvatoskodás nélkül gyömöszöljük bele a cserépedénybe, töltse jól ki. Tegyük 2- 3 órára a sütőbe. Ha lejárt az idő, a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, vegyük le az edény tetejét és májra helyezzünk alufóliát, arra meg egy kilós cukrot vagy lisztet. Becsomagolva, nehogy kibontsuk, mert ez a nehezék, aminek a terhe alatt egy újabb éjszakát tölt a hűtőben a máj.

    Ezzel letudtuk a bizonyos két napot, ugye, hogy nem volt megerőltető? De még nincs vége. Foly.köv. a hedonizmus jegyében. Mert a harmadik napon jő el a libamáj feltámadása, pontosabban támadása ellenünk, amelynek nehéz lesz ellenállni, de hát az egész cécót ezért csináltuk. Vegyük le a nehezéket, amelynek az volt a célja, hogy kissé tömörítse a “pástétomot” (nem az, jobb híján így neveztük), hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni.

    Majd tálaljuk pirított kaláccsal – frankofónok süssenek, vegyenek brióst –, hintsünk rá még egy piciny tengeri sópelyhet (fleur de sel), és egy-egy pohár tokaji (jó a májhoz használt bor, ha addig meg nem ittuk) társaságában tálaljuk. A bor elengedhetetlen a tökéletes ízharmóniához, amely hosszú ideig megmarad, ami a franciás libamájkreációnkról többnyire nem mondható el, olyan gyorsan elfogy.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 516 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): libamáj, karácsony, receptek, sült, recept | Helyezés: 0.0/0